Οι πίνακες του Βαν Γκογκ και του Μονέ είναι ασφαλείς σε μια αποθήκη στην Ελβετία. Το Οσκαρ που κέρδισε το 1954 ο Μάρλον Μπράντο για το «Λιμάνι της αγωνίας» βρίσκεται σε μια αποθήκη στο Τέξας. Η διαχείρισή τους μοιάζει παιχνιδάκι για τις Αρχές των ΗΠΑ μπροστά στο κόστος για την κατάσχεση ενός γιοτ αξίας 250 εκατ. δολαρίων, καθώς μην μπορώντας να το αφήσουν ακυβέρνητο υποχρεώθηκαν να προσλάβουν πλήρωμα για να το οδηγήσει σε αμερικανικά ύδατα. Βαθιά το χέρι στον ομοσπονδιακό κορβανά αναγκάστηκαν να βάλουν κι όταν πήραν στα χέρια τους το ιδιωτικό τζετ αξίας 35 εκατ. δολαρίων, καθώς επιβαλλόταν να υποβληθεί σε τεχνικό έλεγχο κόστους 25.000 δολαρίων. Οσο για το διαφανές πιάνο σε βίλα σούπερ μοντέλου στο Μαλιμπού; Εξακολουθεί να αποτελεί πονοκέφαλο για τις Αρχές καθώς δεν χωρά να βγει από την πόρτα, ώστε να προστεθεί στον σωρό των πολυτελών κατασχεθέντων.
Ο ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ. Ο θησαυρός δεν είναι παρά ένα ελάχιστο μέρος από τα αποκτήματα του μαλαισιανού χρηματοοικονομικού συμβούλου Τζο Λόου, ο οποίος, σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές, συνέβαλε ώστε δισεκατομμύρια δολάρια από έναν κυβερνητικό επενδυτικό οργανισμό, τον 1ΜDB (1 Malaysia Development Berhad), να κατασπαταληθούν δημιουργώντας μία από τις πιο τρανταχτές υποθέσεις διεθνούς κλεπτοκρατίας που έχουν απασχολήσει τις ΗΠΑ.Οργανισμός κοινής ωφέλειας, ο 1ΜDB εκ πρώτης όψεως συγκέντρωνε δισεκατομμύρια δολάρια από τραπεζικά ιδρύματα και επενδυτές για τη χρηματοδότηση σχεδίων όπως η κοινοπραξία με εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας για την απόκτηση μονάδας παραγωγής ενέργειας. Σε δεύτερο επίπεδο ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις εισαγγελικές Αρχές, δεν ήταν παρά ένα «τεράστιο, αισχρό και κραυγαλέο» πλυντήριο χρήματος, μέσω του οποίου εκτρέπονταν δισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανώτατων αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και του τέως πρωθυπουργού της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, μελών της οικογένειάς του και συνεργατών του, όπως και του Τζο Λόου.
Περίπου 200 εκατ. δολάρια εκτιμάται ότι δαπανήθηκαν για την αγορά έργων τέχνης. Σε 27,3 εκατ. δολάρια υπολογίζεται η αξία του περιδεραίου με τα 22 καρατίων ροζ διαμάντια που δωρήθηκε στη σύζυγο του τέως πρωθυπουργού της Μαλαισίας. Δεκάδες εκατομμυρίων διοχετεύτηκαν σε χολιγουντιανές παραγωγές όπως «Ο λύκος της Γουόλ Στριτ» και «Ο μπαμπάς γύρισε» μέσω της εταιρείας Red Granite Pictures, ιδιοκτήτης της οποίας ήταν ο προγονός του Νατζίπ Ραζάκ. Το ειδικής παραγγελίας γιοτ που διέθετε κινηματογράφο κι ελικοδρόμιο κόστισε 250.000 δολάρια. Ο συχνά απενεργοποιημένος αναμεταδότης του δυσχέραινε τον εντοπισμό του από το FBI, αλλά τελικά το σκάφος που ονομάζεται «Αυτοκυριαρχία» κατασχέθηκε στο Μπαλί.
ΔΩΡΑ ΣΤΟΝ ΝΤΙ ΚΑΠΡΙΟ. Γενναιόδωρος ο Τζο Λόου, δεν φειδόταν πολυτελών δώρων σε διασημότητες. Ανάμεσά τους ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, στον οποίο είχε χαρίσει έναν πίνακα του Πάμπλο Πικάσο («Νεκρή φύση με κεφαλή ταύρου»), ένα κολάζ του Ζαν Μισέλ Μπασκιά («Redman One») και το Οσκαρ του Μάρλον Μπράντο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρυσό αγαλματάκι είχε εξαφανιστεί από το σπίτι του ηθοποιού στο Χόλιγουντ και ο Τζο Λόου το αγόρασε από έναν έμπορο εξειδικευμένο σε αντικείμενα σχετικά με τον κινηματογράφο προς 600.000 δολάρια. Ο Ντι Κάπριο χωρίς περαιτέρω συζήτηση επέστρεψε ό,τι του ζητήθηκε από τις Αρχές. Κι αν τα συγκεκριμένα αντικείμενα είναι εύκολο να αλλάξουν χέρια, το FBI βρίσκεται μπροστά σε μία ακόμη πρόκληση καθώς καλείται να κατασχέσει το διαφανές πιάνο με ουρά που αγόρασε από την Ολλανδία ο Λόου και το έστειλε στην έπαυλη του σούπερ μόντελ Μιράντα Κερ. Οι τιμές της αγοράς για ένα αντίστοιχο μουσικό όργανο κυμαίνονται από 170.000 έως 1 εκατ. δολάρια. Η ιδιοκτήτριά του προτίθεται να το επιστρέψει, όμως κινδυνεύει να υποστεί ζημιά κατά τη μεταφορά του, καθώς απαιτείται να γκρεμιστούν ορισμένοι τοίχοι της έπαυλης. Κατά συνέπεια, το πιάνο θα παραμείνει στη θέση του προς το παρόν, σε αντίθεση με τα κοσμήματα που το μοντέλο είχε δεχτεί ως δώρα, όπως ένα διαμάντι σε σχήμα καρδιάς 11,7 καρατίων και ένα ζευγάρι διαμαντένια σκουλαρίκια 11 καρατίων.
Μεγάλη είναι η λεία των Αρχών και στη Μαλαισία, καθώς ύστερα από έρευνα σε έξι κατοικίες που συνδέονταν με τον πρώην πρωθυπουργό κατασχέθηκαν 35 τσάντες με μετρητά σε 26 διαφορετικά νομίσματα. Οι αστυνομικοί χρειάστηκαν 22 μέρες για να προσδιορίσουν την ακριβή τους αξία: περίπου 30 εκατ. δολάρια. Στους ίδιους χώρους εντοπίστηκαν και 25 τσάντες με χρυσό, 272 τσάντες Hermès και 423 ρολόγια, τα οποία πλέον φυλάσσονται στην κεντρική τράπεζα της Μαλαισίας στην Κουάλα Λουμπούρ.
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Για την εξάρθρωση του κυκλώματος χρειάστηκε να στηθεί μια πολυεθνική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν έξι ομοσπονδιακοί πράκτορες, μια μεγάλη ομάδα ερευνητών σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και η Μαλαισία. Το τιμόνι της έρευνας ωστόσο πέρασε στα χέρια των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους στόχους βρίσκονταν 12 ακίνητα στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια και στο Λονδίνο, όπως το αξίας 31 εκατ. δολαρίων συγκρότημα κατοικιών στο Time Warner Center στο Μανχάταν, το πολυτελές ξενοδοχείο Viceroy L’ Ermitage στο Μπέβερλι Χιλς και μια έπαυλη στην ίδια περιοχή που εκτιμάται στα 17,5 εκατ. δολάρια. Στην υπόθεση φέρονται ως εμπλεκόμενοι η Goldman Sachs που βοήθησε τον 1ΜDB στη συγκέντρωση χρημάτων, εργαζόμενοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης που συνέβαλαν στη διοχέτευση χρημάτων προς τις ΗΠΑ, όπως και ένας από τους βασικούς συνεργάτες του προέδρου Τραμπ, ειδικός στη συγκέντρωση πόρων, ο Ελιοτ Μπρόιντι, ο οποίος, αν και δεν του έχουν καταγγελθεί κατηγορίες, φέρεται να πληρώθηκε για να ασκήσει πίεση προς τη διοίκηση ώστε να σταματήσει η έρευνα. Οσο για το ξέπλυμα, φαίνεται ότι γινόταν μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου αδιαφανών τραπεζικών λογαριασμών και εικονικών εταιρειών με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Οσο κι αν η υπόθεση μοιάζει εντυπωσιακή, δεν αναμένεται να καταλήξει με γρήγορους ρυθμούς στις δικαστικές αίθουσες, καθώς ο 37χρονος κατηγορούμενος διαφεύγει τη σύλληψη – πιστεύεται ότι κρύβεται στην Κίνα -, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ορισμένοι συγκατηγορούμενοί του προσφεύγουν κατά των κατασχέσεων, δεδομένου ότι πολλά από τα κατασχεθέντα ανήκουν σε καταπιστευματικές εταιρείες.