Επιμένει στην προκλητική θεωρία της η Αγκυρα ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει ακόμη και κάτω από το Λασίθι, ισχυριζόμενη αυτή τη φορά πως το σεισμογραφικό σκάφος της «Barbaros Hayrettin Pasa» «πραγματοποιεί έρευνες ξεπερνώντας τα δήθεν όρια της υφαλοκρηπίδας που έχει καταρτίσει η Ελλάδα με βάση το νησί της Κρήτης». Η πρόκληση συντηρείται και μέσα από ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε χθες στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yenisafak» υπό τον τίτλο «Μεσογειακή ασπίδα». Δύο δημοσιογράφοι της πέρασαν μία μέρα πάνω σε φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, η οποία – όπως ισχυρίζονται – «προστατεύει το “Barbaros” από τις ελληνικές παρενοχλήσεις» στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου, 179 μίλια μακριά από τις τουρκικές ακτές. Προφανής στόχος της Τουρκίας είναι από τη μία να παγιώσει το «γκριζάρισμα» της περιοχής, καθώς δημοσιεύεται ξανά, σχεδόν πανομοιότυπος δε, ο χάρτης που είχε παρουσιάσει προ δύο μηνών ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ισχυριζόμενος ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει μέχρι και κάτω από τον Νομό Λασιθίου. Από την άλλη φαίνεται ότι η τουρκική ηγεσία – παρατηρώντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τη γεώτρηση στο Ερευνητικό Τεμάχιο 10, ενώ ανάλογη κινητικότητα στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων επιδεικνύει τελευταία και η Ελλάδα – επιχειρεί να στείλει το μήνυμα εντός και εκτός Τουρκίας ότι παραμένει ισχυρή στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής. Χαρακτηριστικό των τουρκικών προθέσεων είναι πως το ρεπορτάζ δίνει την εικόνα ότι η Τουρκία κυριαρχεί στην Ανατολική Μεσόγειο και πως το τουρκικό σεισμογραφικό πραγματοποιεί ανενόχλητο τις έρευνές του.
Οι τούρκοι ρεπόρτερ ισχυρίζονται πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην περιοχή και πάνω στην τουρκική φρεγάτα «Gaziantep» δεν συνάντησαν κανένα ελληνικό πολεμικό σκάφος, ενώ αναφέρουν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει εκεί ελληνική παρουσία. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται μάλιστα δηλώσεις του τούρκου ναυάρχου Γιαλτσίν Οζκουτούκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το τουρκικό ναυτικό δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρενοχλήσει ή να παρεμποδίσει τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Barbaros Hayreddin Pasa».
Επισημαίνεται ότι τον Οκτώβριο το τουρκικό σεισμογραφικό αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» βρέθηκε στην περιοχή για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η ισχυρή παρουσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού όμως στην περιοχή, σε συνδυασμό με την έναρξη των δραστηριοτήτων της Exxon Mobil στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, δεν άρεσε στην Αγκυρα και συνακόλουθα από τα μέσα Οκτωβρίου άρχισε να παρουσιάζει μία εντελώς αντίθετη εικόνα. Ισχυριζόταν δηλαδή συστηματικά ότι η ελληνική φρεγάτα παρενοχλεί το «Barbaros». Και ταυτόχρονα άρχισε να διασπείρει – κατά την προσφιλή της συνήθεια μέσω του Τύπου – την προκλητική θεωρία ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει ακόμη και κάτω από τον Νομό Λασιθίου στην Κρήτη. Είναι ο γνωστός τουρκικός ισχυρισμός ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Την αρχή έκανε ο Χουλουσί Ακάρ στα τέλη Οκτωβρίου παρουσιάζοντας σχετικό χάρτη σε συνέντευξή του, ενώ αυτή είναι η τρίτη φορά μέσα σε ένα δίμηνο που η Αγκυρα επιχειρεί να «γκριζάρει» την περιοχή νοτιανατολικά της Κρήτης.
Υπό στενή επιτήρηση το «Barbaros»
Σημειώνεται πάντως ότι αυτό το δίμηνο οι δραστηριότητες του τουρκικού σεισμογραφικού «Barbaros» παρακολουθούνται στενά από μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που πλέουν στην περιοχή. Από το ΓΕΝ και το «Πεντάγωνο» τονίζεται πως το Πολεμικό Ναυτικό έκανε αυτό που έπρεπε για να υπερασπιστεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Λένε δηλαδή πως επέδειξε αποφασιστικότητα, όποτε απαιτήθηκε, και βρέθηκε κοντά στο τουρκικό σκάφος όταν διαπιστώθηκε ότι πρόθεσή του ήταν να κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πάντα όμως οι κινήσεις του σεισμογραφικού βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ελληνικού ΠΝ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα εξάλλου ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης προειδοποίησε την Τουρκία πως όσοι ερμηνεύουν την ώριμη και ψύχραιμη στάση της Ελλάδας και του ΠΝ «ως αδυναμία, προτρέπουμε να το ξανασκεφτούν. Γιατί πρέπει να γνωρίζουν ότι ξέρουμε, μπορούμε και αν απαιτηθεί θα απαντήσουμε όπως πρέπει και σίγουρα εμείς δεν θα είμαστε αυτοί που θα βγουν χαμένοι».