Σε μια φρενήρη περιοδεία επιδίδεται η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι, όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να καλυτερεύουν για εκείνη, μάλλον το αντίθετο: αργά χθες, το BBC μετέδωσε ότι συγκεντρώθηκε ο αριθμός των 48 επιστολών που απαιτούνται από βουλευτές των Τόρις προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της. Μιλώντας στη συνέχεια στο Sky News, ο συντηρητικός βουλευτής Αντριου Μπρίντζεν δήλωσε πως η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της Μέι θα γίνει με την πρώτη ευκαιρία -και αυτή μπορεί να έρθει απόψε.
Χθες στο Βερολίνο, κατά την άφιξή της βρετανίδας πρωθυπουργού, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ περίμενε να την υποδεχθεί, η Τερίζα Μέι κλειδώθηκε για λίγο μέσα στη λιμουζίνα της, με τη φρουρά της να δίνει μάχη για να ανοίξει την πόρτα του οχήματος. Τα κατάφερε τελικά και οι δύο γυναίκες αντάλλαξαν χειραψία και χαμόγελο του στυλ «συμβαίνουν αυτά». Αυτό που δεν φαίνεται να συμβαίνει, όμως, είναι εκείνο που επιθυμεί η βρετανίδα πρωθυπουργός σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει τη θέση της, δηλαδή να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών για το Brexit.
Η Μέρκελ απέκλεισε οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση, διευκρίνισε ωστόσο ότι γίνεται προσπάθεια να δοθούν στη Βρετανία οι διευκρινίσεις που επιθυμεί – για να τις εξασφαλίσει, άλλωστε, ανέβαλε την προγραμματισμένη για χθες ψηφοφορία της συμφωνίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, όπου ήταν σίγουρο ότι θα γνώριζε την ήττα. Η Μέι επιθυμεί να υπάρχουν γραπτές διαβεβαιώσεις ότι το λεγόμενο backstop θα είναι προσωρινό. Ως backstop περιγράφεται το ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ έως ότου Λονδίνο και Βρυξέλλες καταλήξουν και υπογράψουν εμπορική συμφωνία.
Ετσι λοιπόν μία μέρα μετά την απόφαση αναβολής της ψηφοφορίας – η οποία θα γίνει τελικά πριν από τις 21 Ιανουαρίου – η Μέι έσπευσε στη Χάγη για πρωινό με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και κατόπιν στο Βερολίνο για να συναντήσει τη Μέρκελ. Χθες συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ σήμερα επρόκειτο να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον ιρλανδό ομόλογό της Λίο Βαράντκαρ και φυσικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Λίγο πριν γίνει γνωστή η επικείμενη κατάθεση μομφής είχε δηλώσει πως από τις συναντήσεις της με ευρωπαίους ηγέτες διαφαίνεται πως υπάρχει κοινή αποφασιστικότητα να επιλυθεί το ζήτημα, πρόσθεσε όμως ότι το υπουργικό της συμβούλιο έχει σχέδια εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη.
Το μήνυμα που δίνουν οι Ευρωπαίοι, μέχρι στιγμής, είναι σαφές: θα δώσουν διαβεβαιώσεις για το πώς ερμηνεύεται η συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, δεν πρόκειται όμως να δεχθούν οποιαδήποτε αλλαγή στο κείμενο της συμφωνίας. Αυτό άλλωστε δήλωσε χθες και ο Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Εξέφρασε μάλιστα την «έκπληξή» του για το γεγονός ότι η Μέι δεν μπόρεσε να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό Κοινοβούλιο, καθώς ήταν «η μόνη εφικτή συμφωνία».
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, με την αναταραχή που επικρατεί στο Λονδίνο, δεν είναι σαφές ποιες θα είναι οι εξελίξεις, ακόμα και αν η Μέι εξασφαλίσει τις διαβεβαιώσεις που επιθυμεί. Ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ δήλωσε χθες πως η Βρετανία πρέπει να ανακαλέσει άμεσα τη γνωστοποίησή της για την πρόθεση να αποχωρήσει από την ΕΕ, ώστε να δοθεί χρόνος για μια «σοβαρή και εις βάθος εξέταση» του θέματος, τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από τον βρετανικό λαό. «Πρέπει να ανακαλέσουμε το άρθρο 50 με άμεση ισχύ. Το ρολόι πρέπει, προς το παρόν, να σταματήσει» δήλωσε ο Μέιτζορ, τονίζοντας ότι πρέπει να ηρεμήσουν οι χρηματαγορές και να προστατευθεί η οικονομική ευημερία του βρετανικού λαού.
«Τερίζα Μέι, είσαι ανεύθυνη»
Σφοδρή επίθεση στην Τερίζα Μέι έκαναν οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες. «Το μέγεθος της πολιτικής ανευθυνότητας στη Μεγάλη Βρετανία είναι τρομακτικό. Το Brexit δεν είναι παιχνίδι, αλλά μια πολιτική απόφαση ιστορικής σημασίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Αχιμ Ποστ, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit.