Τεχνητή αναπνοή στην «κλινικά νεκρή» ΛΑΡΚΟ επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση με ακόμα μία ρύθμιση χρέους λίγο προτού τη βγάλει από την πρίζα η ΔΕΗ και ενώ είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τις συμβάσεις προμήθειας ρεύματος.
Οι απλήρωτες οφειλές της κρατικής και επί χρόνια κακοδιαχειρισμένης βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου προς τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού ανέρχονται σε 285 εκατ. ευρώ. Με μια σύμβαση και ευνοϊκή ρύθμιση που αποφασίστηκε το 2017 και θα έληγε το 2020 συμφωνήθηκε τότε συγκεκριμένη τιμολόγηση ρεύματος και η πληρωμή τρεχουσών και παλαιότερων οφειλών με σκοπό να σταματήσει να έχει απώλειες η ΔΕΗ (είναι και μέτοχος με ποσοστό 11,4%) αλλά και να σταθεί στα πόδια της η ΛΑΡΚΟ.
Ωστόσο, ύστερα από τη μεγάλη πτώση της διεθνούς τιμής του νικελίου κάτω από τα 9.000 δολάρια ανά τόνο, και ενώ το κοστολόγιό της είναι στα 13.000 δολάρια, η βιομηχανία έπαυσε να πληρώνει και τους τρέχοντες λογαριασμούς. Η ΔΕΗ ξεκίνησε εδώ και μήνες τις εξώδικες προειδοποιήσεις και κλιμάκωσε τις ενέργειές της με εντολή προς τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για τη διακοπή παροχής ρεύματος.
Η ΛΑΡΚΟ, η οποία απασχολεί 1.000 εργαζομένους και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την έχει καταδικάσει για παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ, επρόκειτο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να εκκαθαριστεί εν λειτουργία με πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ για εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων (σε δύο τμήματα), αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πάγωσε τα σχέδια.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με ανακοίνωσή του και έπειτα από συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να συναφθεί ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη ΛΑΡΚΟ νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με διάρκεια, όπως λένε οι πληροφορίες, έναν συν έναν χρόνο. Παράλληλα κάλεσε τη βιομηχανία να κατεβάσει την παραγωγή της ώστε, από τη στιγμή που οι τιμές νικελίου βρίσκονται χαμηλά, να περιορίσει τις απώλειές της αλλά και να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον υπέδειξε πρόσθετες χρηματοροές που ενδεχομένως θα έχει η ΛΑΡΚΟ να πηγαίνουν στα ταμεία της ΔΕΗ. Προέτρεψε δε τη δημόσια εταιρεία ρεύματος να μεταθέσει τη διακοπή ηλεκτροδότησης για τις αρχές του 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει «παρκάρει» στο ΤΑΙΠΕΔ την κρατική βιομηχανία χωρίς να δρομολογεί κάποιο σχέδιο για ιδιωτικοποίηση ή εκκαθάριση.