ΠΛΑΣΤΙΚΗ
Τα λάθη στην εφαρμογή του μπότοξ
Θέλω να κάνω μπότοξ στο μέτωπο, αλλά έχω μερικές ανησυχίες. Γιατί συμβαίνει να σηκώνονται τα φρύδια προς τα πάνω; Πού οφείλεται η «παγωμένη» εικόνα μετά το μπότοξ; Μπορεί να παραλύσει άλλος μυς από αυτόν που θέλεις; (Δ.Β)
Ο πλαστικός χειρουργός, μέλος της Διεθνούς Ενωσης Πλαστικών Χειρουργών (ISAPS), δρ Απόστολος Γαϊτάνης απαντά ότι η βουτολική τοξίνη (μπότοξ) είναι μια φυσική επεξεργασμένη πρωτεΐνη, που σε πολύ μικρές δόσεις δρα στον μυ, με αποτέλεσμα την αναστολή μετάδοσης νευρικού ερεθίσματος, ώστε αυτός να μην κάνει συσπάσεις. Εφαρμόζεται και δρα τοπικά χωρίς να απορροφάται από τον οργανισμό. Μετά την πάροδο της θεραπείας, οι ρυτίδες επανέρχονται στην προηγούμενη κατάστασή τους. Το υλικό είναι απόλυτα ασφαλές, με παρενέργειες σπάνιες και μικρής διάρκειας (όπως ελαφρά ζάλη, πονοκέφαλος ή τοπική αλλεργική αντίδραση), που είναι αναστρέψιμες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εφαρμόζεται από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό. Μερικές φορές συμβαίνει να αλλάζουν σχήμα τα φρύδια και να ανασηκώνονται προς τα πάνω στο κέντρο τους σε σχήμα Γ.
Για να διορθωθεί, χρειάζονται δυο μικρές ενέσεις μπότοξ πάνω από το φρύδι. Η αφύσικη, «παγωμένη» εικόνα μετά τη θεραπεία μπορεί να εμφανιστεί όταν έχει γίνει έγχυση μεγάλης ποσότητας του υλικού. Για να αποφευχθεί αυτό, χρειάζεται ο γιατρός να αξιολογήσει τη δραστηριότητα των μυών του προσώπου του ασθενούς, ώστε να εισαγάγει την κατάλληλη ποσότητα υλικού. Αν εμφανιστεί η «παγωμένη» όψη, αυτή θα βελτιωθεί ύστερα από δύο μήνες. Υπάρχει περίπτωση να παραλύσει άλλος μυς από τον επιθυμητό, αν γίνει έγχυση σε λάθος σημείο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πτώση του άνω βλεφάρου. Στην πολύ σπάνια αυτή περίπτωση, το αποτέλεσμα βελτιώνεται ύστερα από τρεις-τέσσερις μήνες. Η θεραπεία είναι καλό να μη γίνεται πάνω από δύο έως τρεις φορές τον χρόνο.
ΑΓΓΕΙΑ
Μέτρηση του παλμού
Πώς μπορώ μόνος μου να μετρώ τους παλμούς της καρδιάς μου; (E.Ξ.)
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συμβουλεύει να μετράτε τον καρδιακό παλμό σας με τον εξής απλό τρόπο: 1) Καθίστε σε έναν ήσυχο χώρο. Εντοπίστε τον σφυγμό σας πιέζοντας με δύο δάκτυλα (δείκτη και μέσο) στον καρπό σας, κάτω από τον αντίχειρα. 2) Ελέγξτε αν οι παλμοί σας είναι σταθεροί ή ακανόνιστοι. Είναι πιο εύκολο να μετράτε μεγαλόφωνα ή να λέτε «τώρα» σε κάθε παλμό. 3) Εφόσον αισθάνεστε καθαρά τον παλμό σας, αρχίστε να μετράτε κρατώντας χρόνο. Για μεγαλύτερη ακρίβεια, μετρήστε για ένα ολόκληρο λεπτό. Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί είναι 60-80 το λεπτό σε ηρεμία και είναι ρυθμικοί. Ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής, που είναι η πιο συχνή διαταραχή του ρυθμού της καρδιάς και σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν παρατηρήσετε ακανόνιστο ρυθμό, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Συνιστάται να κάνετε συνήθεια τη μέτρηση του καρδιακού παλμού σας, ψηλαφώντας τον κατά διαστήματα, το πρωί μόλις ξυπνήσετε και το βράδυ πριν κοιμηθείτε.