Ανησυχείτε επειδή τα παιδιά σας περνάνε πολλές ώρες καθημερινά μπροστά στην οθόνη του κινητού, του tablet, του υπολογιστή ή της τηλεόρασης; Αγωνιάτε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συνήθεια αυτή στον εγκέφαλό τους; Μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τις δεύτερες σκέψεις των γονέων, συνιστώντας τους να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση των παιδιών στο… μπλε φως, καθώς αλλοιώνει τη δομή του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ύστερα από επτά ώρες μπροστά από μια οθόνη – εφόσον η συνήθεια αυτή επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση – ο εγκεφαλικός φλοιός (επρόκειτο για το τμήμα του εγκεφάλου όπου επιτελούνται οι ανώτερες λειτουργίες όπως είναι η σκέψη και η κρίση) των παιδιών λεπταίνει.
«Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να διευκρινίσουμε εάν αυτή η αλλαγή οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στην οθόνη. Δεν ξέρουμε εάν αυτό που προκαλείται είναι κακό. Δεν θα είμαστε σε θέση να δώσουμε απαντήσεις πριν παρακολουθήσουμε αυτά τα παιδιά για χρόνια, ώστε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν συσχετισμοί και ποιοι είναι αυτοί» σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας Dr Gaya Dowling. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν εξελίξει έρευνα που διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και χρηματοδοτήθηκε με 300 εκατ. δολάρια από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ έχει βάλει στο… μικροσκόπιο εγκεφαλογραφήματα 4.500 παιδιών ηλικίας εννέα και δέκα ετών.
Και παρότι οι επιστήμονες δεν έχουν αποσαφηνίσει ακόμη εάν ο λεπτότερος φλοιός του εγκεφάλου προκαλείται από την έκθεση στην οθόνη ή εάν αν τα παιδιά που έχουν αυτή τη συγκεκριμένη εγκεφαλική δομή τείνουν να περνούν πολύ χρόνο μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση, έχουν καταλήξει σε άλλα εξίσου ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που αφιερώνουν δύο ώρες καθημερινά παρακολουθώντας τα αγαπημένα τους τηλεοπτικά προγράμματα, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια ή σερφάροντας στο Διαδίκτυο είχαν χειρότερες επιδόσεις στις γλώσσες και σε νοητικές ασκήσεις. Μάλιστα, οι ερευνητές έχουν διαμηνύσει ότι λεπτομερή στοιχεία της έρευνας θα αρχίσουν να δίνονται στη δημοσιότητα στις αρχές του 2019. Σε κάθε περίπτωση η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει στους γονείς να αποφεύγουν τη χρήση ψηφιακών μέσων σε παιδιά μικρότερα των 18 με 24 μηνών, επιμένοντας ότι το παιχνίδι και η φυσική επαφή είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος ψυχαγωγίας.