Η υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα και στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι το έχουν αντιληφθεί. Οι διαδοχικές αποκαλύψεις για τη δραστηριότητά του διαμορφώνουν ένα ασταθές έδαφος για την κυβέρνηση. Η αποστροφή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στην κορύφωση της προχθεσινής σύγκρουσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, είχε ένα σημειολογικό ενδιαφέρον και έδειχνε αποκαλυπτική της ανησυχίας που καταγράφεται στο πρωθυπουργικό επιτελείο: «Επειδή δεν βρήκατε offshore, όπως ενδεχομένως μπορεί να βρίσκει κανείς σε άλλους συγγενείς, έχετε αρχίσει να βρίσκετε ενδιαφέρον, να καταπιάνεστε με τους φίλους και τους συμμαθητές των υπουργών από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Καλά το πάτε, δεν λέω, στην απελπισία σας μπορεί να βγάλετε κάτι, μόνο που κινδυνεύετε με αυτά και με αυτά να γίνεται καταγέλαστος και εσείς και η παράταξή σας» είπε ο Πρωθυπουργός και η φράση «μπορεί να βγάλετε κάτι» ερμηνεύθηκε από τους περισσότερους ως έμμεση παραδοχή του άγχους που έχει καταλάβει το Μαξίμου. Αλλωστε, νέα διάσταση στην υπόθεση έδωσε – χθες, μέσω των «ΝΕΩΝ» – ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος, παρουσιάζοντας τον Πετσίτη ως «εκπρόσωπο υπηρεσιών του Μαξίμου».

Κυβερνητικά στελέχη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αναγνωρίζουν ότι η υπόθεση Πετσίτη προκαλεί αγωνία στην κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας λόγω των αχαρτογράφητων πεδίων στα οποία έχει εμπλακεί o «παιδιόθεν φίλος» του Νίκου Παππά, αλλά και των υπόγειων διαδρομών που ενδεχομένως ακολούθησε. Είναι χαρακτηριστικό πως μερίδα των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη γνώμη ότι η όλη ιστορία θα πρέπει να οριοθετηθεί στην ευθύνη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, που συν τοις άλλοις έχει πια πολλούς και άσπονδους φίλους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την άλλη πλευρά, η υπόθεση, παρότι επιχειρείται από τους κυβερνώντες να απαξιωθεί πλήρως, βραχυκυκλώνει το «πρωθυπουργικό σύστημα», ενώ κορυφαίοι υπουργοί δείχνουν να θέλουν να κρατηθούν μακριά από την υπόθεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξή του (Θέμα FM) και όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση και τον Μανώλη Πετσίτη απάντησε: «Δεν τον ξέρω. Δεν έχω ιδέα από όλα αυτά!..».

Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί και στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχουν και γκρίνιες για τη μη ενημέρωση πάνω στα ζητήματα που ανακύπτουν. Πιο τρανταχτή περίπτωση αυτή του Σάκη Παπαδόπουλου, βουλευτή Τρικάλων, που διαφοροποιήθηκε αισθητά στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα, λέγοντας πως «χρειάζεται μηδενική ανοχή και γρήγορα αντανακλαστικά σε ό,τι προκαλεί αλλοτρίωση και το δημόσιο αίσθημα», προφανώς εστιάζοντας στο τρωθέν ηθικό πλεονέκτημα που για πολλά από τα σημερινά στελέχη αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Στο στόχαστρο ο Παππάς. Η υπόθεση Πετσίτη πάντως αποτελεί και μια αιτία για βάθεμα των εσωτερικών συριζαϊκών ερίδων με στόχο πάντα τον Νίκο Παππά. Οχι τυχαία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σφυροκοπούν σε αυτή την κατεύθυνση. Κατ’ αρχάς, η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής που έχουν φέρει το θέμα στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις για τον ρόλο Πετσίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως επίσης για τη σχέση του με τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τις υπέρογκες αμοιβές από τον τελευταίο. «Ο Μανώλης Πετσίτης είναι αχθοφόρος του κ. Παππά. Εγώ τον θυμάμαι από την εποχή που κρατούσε την τσάντα του κ. Παππά και περίμενε έξω από τα ραντεβού του» ήταν μια εικόνα που ανέδειξε χθες (μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι) η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, εντείνοντας την ανησυχία στο Μαξίμου.