Πόσο θα κοστίσει το VAR, όταν και εφόσον θα το δούμε στα ελληνικά γήπεδα; Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι OPEN πως «το VAR έχει κόστος μαζί με τις οπτικές ίνες γύρω στα 15 εκατ. ευρώ για 54 μήνες». Φυσικά το κόστος του θα καλυφθεί από το αρμόδιο υπουργείο – λεφτά υπάρχουν. Είπε επίσης ότι θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για να είναι έτοιμα όλα και να το δούμε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, αλλά αυτό δεν αποτελεί κάποιου τύπου αποκάλυψη καθώς εδώ και εβδομάδες σας έχω γράψει ότι ο σχεδιασμός αυτό ακριβώς προβλέπει. Περισσότερες εξηγήσεις από τις εταιρείες που το έχουν αναλάβει θα έχουμε μου λένε προσεχώς.

Καταστροφή

Στη Λισαβόνα η ΑΕΚ ολοκλήρωσε μια καταστροφική σεζόν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ χάνοντας και από την Μπενφίκα, που δεν ίδρωσε να την κερδίσει. Σε ένα μισοάδειο γήπεδο και παίζοντας μπροστά σε οπαδούς που στο ημίχρονο την αποδοκίμασαν, η Μπενφίκα απλά άργησε να σκοράρει: η ΑΕΚ είχε παραδοθεί πολύ πιο νωρίς. Η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη, παίζοντας στη διοργάνωση με μοναδικό σκοπό τις αξιοπρεπείς ήττες, ήταν λογικό να κάνει έξι στη σειρά. Ο τρόμος με τον οποίο αντιμετώπισε τη διοργάνωση φαίνεται και από επιμέρους πράγματα. Η ΑΕΚ δεν έκανε τελική προσπάθεια στην αντίπαλη εστία στα εκτός έδρας ματς που έδωσε, δεν πέτυχε κανένα γκολ σε αντίπαλο όσο αυτός αγωνιζόταν με έντεκα παίκτες, είχε συνολικά στη διοργάνωση έξι αποβολές (!), ενώ η άμυνά της παραχώρησε και δυο πέναλτι. Αν μάλιστα προσθέσει κανείς σε αυτά, τα επεισόδια που έγιναν στο ΟΑΚΑ στο ματς με τον Αγιαξ και δει και τι έκανε και η ομάδα Νέων της ΑΕΚ, που πήρε μέρος στο Youth League, θα καταλάβει ότι συνολικά η Ενωση ως οργανισμός δεν ήταν έτοιμη για τέτοιο επίπεδο. Η Νέων της ΑΕΚ έκανε επίσης μηδέν βαθμούς και δέχτηκε 26 γκολ σε έξι παιχνίδια (!). Δηλαδή δέχτηκε πάνω από 4,5 γκολ ανά ματς – πράγμα που μοιάζει απίστευτο.

Μονακό

Φέτος όλες οι ομάδες που πήραν μέρος στο Τσάμπιονς Λιγκ έκαναν τουλάχιστον 1 βαθμό. Το κατάφερε ακόμα και η Μονακό, μολονότι ο ιδιοκτήτης της συνελήφθη για λαθρεμπόριο έργων Τέχνης – πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα να μείνει ακέφαλη. Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, που γνωρίζουμε και στην Ελλάδα αφού είναι ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού, οδηγήθηκε στη φυλακή και η ομάδα του στο χάος, αλλά έναν βαθμό τον έκανε. Ομάδες με μπάτζετ ανάλογα της ΑΕΚ (η Βικτόρια Πλζεν και η Γιουνγκ Μπόις π.χ.) πέτυχαν και νίκες – μολονότι μάλιστα δεν είχαν να επιδείξουν ένα σερί δεκατεσσάρων αγώνων χωρίς ήττα, όπως η ΑΕΚ πριν από το ξεκίνημα της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Η διαφορά τους ωστόσο από την Ενωση ήταν ότι προσπάθησαν να παίξουν ποδόσφαιρο.

Εμαθαν

Η ΑΕΚ έβαλε το όνομά της στον κατάλογο των ομάδων που έμειναν χωρίς βαθμό στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και γνωστές ευρωπαϊκές ομάδες (η Μπενφίκα, η Φενέρ, η Ολιμπίκ Μαρσέιγ, η Λεβερκούζεν) αλλά και «φαντάσματα» που πέρασαν από τη διοργάνωση, πήραν τα χρήματα και δεν εμφανίστηκαν σε αυτήν ξανά – ομάδες όπως την Ντέμπρετσεν, την Οτελούλ, τη Ζίλινα, την Κόζιτσε δεν τις θυμάται κανείς. Οι πρώτες από το πάθημα, έμαθαν: ο χρόνος θα δείξει αν η ΑΕΚ ανήκει σε αυτές…

Λίστα

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Google έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου για το 2018. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο κορυφαίος έλληνας τενίστας, είναι ο αθλητής για τον οποίο αναζητήθηκαν στη μηχανή του Google οι περισσότερες ειδήσεις στη χρονιά: στη δεκάδα των προσώπων που έψαξαν οι Ελληνες, άλλος έλληνας αθλητής δεν υπάρχει.

Τσιτσιπάς

Δυο πράγματα αξίζει να επισημάνει κανείς. Το πρώτο, ότι ο Τσιτσιπάς προξένησε στο κοινό αληθινό και τεράστιο ενδιαφέρον για τα αθλητικά του και μόνο κατορθώματα: οι περισσότεροι που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα υπάρχουν σε αυτή ως τηλεπερσόνες ή γιατί πρωταγωνίστησαν σε κάποιου τύπου σκάνδαλο – η αναζήτηση στο Google δεν είναι πάντα για καλό. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι εντός του 2018 δεν είχαμε δυστυχώς πολλούς νέους έλληνες αθλητές που να τράβηξαν το ενδιαφέρον του κοινού. Κι αυτό είναι ένα μελαγχολικό συμπέρασμα για τη χρονιά που φεύγει…

Νέα Υόρκη

Δεν προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη, επισκέφτηκε τον Σύνδεσμο Φίλων ΠΑΟΚ Νέας Υόρκης. Οπως αναφέρουν τα μέλη του συνδέσμου η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών ήταν αιφνιδιαστική και δεν είχε προγραμματιστεί: μάλιστα ο υπουργός δεν γνώριζε ότι είχε αλλάξει και έδρα ο σύνδεσμος και μπερδεύτηκε. Ο Τσακαλώτος συζήτησε με τα μέλη του συνδέσμου για το πώς κρίθηκε το περσινό πρωτάθλημα, για το πώς εξελίσσεται το φετινό, για το τι θα γίνει με το γήπεδο του ΠΑΟΚ κ.λπ. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο μαρτυρούν ένα γενικό κλίμα χαράς.

Κλίμα

Να με κάψει ο Θεός αλλά νομίζω πως για αυτές τις φωτογραφίες γίνανε όλα – εκτός αν ο Τσακαλώτος όπου πάει ψάχνει συνδέσμους του ΠΑΟΚ. Ο υπουργός έχει πάει στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει με επενδυτές. Καταπώς διαβάζω δεν θα είναι εύκολο να βρει τέτοιους. Ηταν μάλλον ευκολότερο να πάει στον σύνδεσμο και να δουν οι φίλοι επενδυτές που βρίσκονται στην Ελλάδα πόσο ωραία πέρασε εκεί: την επόμενη φορά που θα πάει στην Τούμπα το κλίμα θα είναι πιο εγκάρδιο…

Τζόγος

Εγκάρδιο ήταν το κλίμα και στην πρόσφατη επικοινωνία της Σούπερ Λίγκας με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη – η επικοινωνία αφορούσε το νομοσχέδιο για τον Αθλητισμό. Η Σούπερ Λίγκα του πρότεινε να συμπεριλάβει μια-δυο διατάξεις – μικρή σημασία έχει ποιες, καθώς και το πότε ο υφυπουργός θα τις συμπεριλάβει. Γιατί το λέω; Γιατί ο Βασιλειάδης είπε στους ανθρώπους της Λίγκας πως έπειτα και από κάποιες αντιδράσεις της ΕΟΕ και των Ομοσπονδιών σκοπεύει να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο σε τρεις μήνες τουλάχιστον, φυσικά αν μέχρι τότε δεν έχουν γίνει εκλογές! Τώρα που το σκέφτομαι να ένας καλός λόγος να μη γίνουν: θα μείνουν άλυτα όλα τα προβλήματα του αθλητισμού – δεν το λες και λίγο. Πώς θα ζήσει π.χ. η Ελλάδα αν σε όσους ασχολούνται με τον τζόγο εξακολουθεί να υπάρχει απαγόρευση διοικητικής ενασχόλησης με ΠΑΕ και ΚΑΕ;