Ο Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, είναι από τα σημαντικότερα στηρίγματα στο κόμμα και στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ. Στη μάχη της διαδοχής ήταν ο μόνος υπουργός που άσκησε ανοιχτά κριτική στον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη δημόσια υποστήριξη που παρέσχε στον Φρίντριχ Μερτς. Με την ενέργειά του αυτήν ο Σόιμπλε «έσπασε ένα φράγμα», είχε δηλώσει ο Αλτμάιερ πριν από το ιστορικό συνέδριο του CDU στο Αμβούργο.
Μεταφέροντας και τη γραμμή της Μέρκελ, ο Αλτμάιερ πέρασε στον αντίποδα του Σόιμπλε και υποστήριξε ανοιχτά την Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ. Η υποψήφια του πολιτικού Κέντρου κέρδισε τελικά τη μάχη της διαδοχής της Μέρκελ και εξελέγη νέα πρόεδρος του CDU. «Με την απόφαση του συνεδρίου του Αμβούργου έχουμε για τους επόμενους μήνες μια σταθερή προοπτική για τη διαχειριστική, κυβερνητική ικανότητα της κυβέρνησης της Γερμανίας» εκτίμησε ο Αλτμάιερ μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο. Εμφανίστηκε δε πεπεισμένος ότι «θα εξαντλήσει τη θητεία της μέχρι τις επόμενες εκλογές».
Στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του ηττημένου Μερτς επικρατεί απογοήτευση. Αλλά ο υπουργός Οικονομίας τονίζει ότι η νέα πρόεδρος του CDU έχει την αποδοχή και στήριξη του κόμματος. Στη συνεδρίαση της ΚΟ της Χριστιανικής Ενωσης την περασμένη Τρίτη εμφανίστηκε για πρώτη φορά με τη νέα της ιδιότητα και η Κραμπ – Καρενμπάουερ. «Εγινε δεκτή από τους βουλευτές με παρατεταμένο χειροκρότημα» ανέφερε ο Αλτμάιερ. Η εκλογή της νέας προέδρου βελτίωσε την εικόνα του κόμματος στις δημοσκοπήσεις. «Τις προηγούμενες εβδομάδες τα ποσοστά του CDU είχαν πέσει στο 26%, τώρα βρίσκονται ξανά στο 30%. Φυσικά υπάρχουν πολλά μέλη που θα προτιμούσαν τον Φρίντριχ Μερτς πρόεδρο του κόμματος» παραδέχτηκε ο Αλτμάιερ. «Στόχος όλων μας», πρόσθεσε, «είναι να διατηρήσουμε την ενότητα και την ακεραιότητα του κόμματος για να βγει ενισχυμένο από αυτήν τη δοκιμασία».
Η κυβερνητική σταθερότητα στη Γερμανία είναι σημαντική και για τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως στη σημερινή συγκυρία, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αστάθεια. «Πραγματικά ανησυχητικό για την Ευρώπη θεωρώ ότι είναι το φαινόμενο του λαϊκισμού, η δυσφορία των πολιτών με τις κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών και οι διαμαρτυρίες που τη συνοδεύουν» σημείωσε ο Αλτμάιερ. Αυτό διαμορφώνει ένα αρνητικό πλαίσιο για τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός περιμένει μια «πραγματικά σκληρή αντιπαράθεση» στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Το διακύβευμα, σημείωσε, είναι «εάν η δημοκρατική Ευρώπη θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί για να παραμείνει η ΕΕ σε θετική πορεία ή εάν θα ενισχυθεί η δύναμη των άκρων αριστερά και δεξιά με μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών».
Οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τη νέα πρόεδρο του Xριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Παρά την ευφορία που δημιούργησε ο τερματισμός της κρίσης ηγεσίας, οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν υποχώρηση των δύο κυβερνητικών κομμάτων για τις ευρωεκλογές, κυρίως του SPD. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ιnsa για την εφημερίδα «Μπιλντ», για τις ευρωεκλογές η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) συγκεντρώνει σήμερα ένα ποσοστό 30%, πέντε μονάδες κάτω από το αποτέλεσμα που είχε στις τελευταίες ευρωεκλογές. Δραματική είναι η εικόνα για τoυς Σοσιαλδημοκράτες. Το SPD βρίσκεται στο 16,5%, σχεδόν 11% πίσω από το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών. Είναι μάλιστα τρίτη δύναμη, καθώς στη δεύτερη θέση περνούν οι Πράσινοι με 17,5% εμφανίζοντας άνοδο επτά μονάδων. Το ακροδεξιό AfD βρίσκεται στο 14,5%, με άνοδο επίσης επτά μονάδων. Ανοδική πορεία έχουν και οι Φιλελεύθεροι (FDP) που διπλασιάζουν το ποσοστό τους στο 9%, ενώ δύο μονάδες πάνω παίρνει και Η Αριστερά με 9,5%.