Μετά τον εκτροχιασμό του 2004-09 και το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, την αύξηση του ποσοστού φτώχειας, της παιδικής και της ακραίας φτώχειας, αλλά και τη σταδιακή μείωση της απασχόλησης, εμφανίζονται τα δομικά προβλήματα του συστήματος κοινωνικής προστασίας που δεν είχε τη δυνατότητα για την αντιμετώπισή τους. Ετσι έγινε αδήριτη η ανάγκη για μια προοδευτική μεταρρύθμιση με ισχυρό δίκτυο προστασίας των οικονομικά αδύναμων, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο είχε υιοθετηθεί ήδη σε πολλές χώρες. Το 2012 με τον Ν. 4093 προβλέφθηκε το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα και μετά την ανάληψη των αρμοδιοτήτων μας στο υπουργείο Εργασίας ξεκινήσαμε το φθινόπωρο του 2013 την επεξεργασία για τη δημιουργία του. Η εφαρμογή του ΕΚΕ ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014 πιλοτικά σε 13 δήμους, με την προοπτική της καθολικής εφαρμογής σε όλη τη χώρα από 1ης Ιουλίου 2015. Η προοδευτική μεταρρύθμιση με τη δημιουργία του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος είχε τρεις πυλώνες: Οικονομική Ενίσχυση, Παροχή Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας και Εργασιακή Επανένταξη.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το 2015, αφού καθυστέρησαν δύο χρόνια την καθολική εφαρμογή του, το διαστρέβλωσαν, με την ουσιαστική κατάργηση του πυλώνα της εργασιακής επανένταξης. Με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί στην παγίδα φτώχειας δεκάδες χιλιάδες πολίτες ως παθητικοί και μόνιμοι επιδοματούχοι, που βολεύονται με το χαμηλό επίπεδο ζωής που τους παρέχει το επίδομα και αρνούνται την ανάληψη ατομικής εργασίας. Την ίδια ώρα ενεργοποιείται ο κοινωνικός αυτοματισμός, με τους υψηλά φορολογούμενους πολίτες να θέτουν ερωτήματα για το πώς αξιοποιούνται οι φόροι που πληρώνουν.
Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, της παγίδας επιδοτούμενης φτώχειας, καταθέσαμε πρόταση νόμου στις 13 Νοεμβρίου και επαναφέρουμε δύο διατάξεις που μπορούν να συμβάλουν στην εργασιακή επανένταξη.
Η πρώτη προβλέπει τη σταδιακή αντί της άμεσης απένταξης από το πρόγραμμα, εφόσον αναλάβει εργασία ο δικαιούχος. Η δεύτερη προβλέπει ότι σε όσους μπορούν να εργαστούν θα προτείνεται υποχρεωτικά εντός του έτους θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ή σε φορείς αυτοδιοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο πλαίσιο «Ειδικού Προγράμματος Εργασιακής Επανένταξης δικαιούχων του ΚΕΑ», την οποία οι δικαιούχοι αποδέχονται υποχρεωτικά επί ποινή αποκλεισμού από το Πρόγραμμα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ακολουθούμενη πολιτική είναι ότι δημιουργεί συνεχώς και νέους δικαιούχους επιδομάτων, αφού η υπερφορολόγηση, οι κατασχέσεις και η στασιμότητα στην οικονομία φτωχοποιούν καθημερινά όλο και περισσότερους μικρομεσαίους. Χωρίς οικονομική ανάκαμψη, που θα δημιουργούσε νέα εισοδήματα, και νέες θέσεις εργασίας, ο φαύλος κύκλος θα συνεχιστεί. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να τερματίσει τον βίο της το γρηγορότερο.
Ομως δεν αρκεί η αλλαγή προσώπων, η υποκατάσταση των δήθεν αριστερών με δεξιούς κυβερνώντες.
Είναι επιτακτική ανάγκη η Αλλαγή Πολιτικής με ισχυρό Κίνημα Αλλαγής και στην κατεύθυνση αυτή έχουμε επεξεργαστεί και προτείνει το «Σχέδιο Ελλάδα» για την οικονομική ανάκαμψη, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι γραμματέας ΚΟ Κινήματος Αλλαγής, βουλευτής Ηρακλείου