Αυτές οι μέρες είναι δύσκολες για την Τερίζα Μέι, την 63χρονη βρετανίδα πρωθυπουργό που ανέλαβε να ηγηθεί της χώρας της κατά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πολιτική της φυσιογνωμία που με προσοχή συνέθεσε όλα αυτά τα χρόνια στον δημόσιο βίο βασιζόταν στο ότι δεν αλλάζει εύκολα γνώμη και επιμένει μέχρι να τα καταφέρει. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό είναι εκείνο που τώρα της δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα – καθώς άλλωστε είναι άγνωστο εάν θα τα καταφέρει. Το βράδυ της Πέμπτης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ μιλούσε επίμονα αλλά και ασαφώς στους υπόλοιπους ηγέτες, με αποτέλεσμα εκείνοι να απηυδύσουν και η συνάντηση να οδηγηθεί σε αποτυχία. «Ναυάγιο» χαρακτηρίσθηκε η παρέμβασή της. Εκείνο που σίγουρα έχει κατορθώσει η Μέι είναι να έχει θερμούς υποστηρικτές αλλά και ορκισμένους εχθρούς μέσα στο ίδιο της το κόμμα, τους Τόρις, που άλλωστε δεν φημίζονται και για την αγαστή, μεταξύ τους, συνεργασία.
Η Τερίζα που σπούδασε στην Οξφόρδη και γνώρισε τον σύζυγό της μέσω της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο – ήταν και οι τρεις συμφοιτητές – βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής από τις αρχές του αιώνα. Τότε ο Τύπος ασχολούνταν με τα εξτραβαγκάντ παπούτσια που συνόδευαν ένα, κατά τ’ άλλα, συντηρητικό ντύσιμο: έντονα χρώματα, λεοπάρ και με περίεργα τακούνια έγιναν το σήμα κατατεθέν της, την ώρα που στην ερώτηση ποιο πολυτελές αγαθό θα έπαιρνε μαζί της σε ένα έρημο νησί έδινε μια αναπάντεχη απάντηση: μια ισόβια συνδρομή στη «Vogue». Παρ’ όλα αυτά, η ανθεκτικότητά της και η σκληρή, ρεαλιστική προσέγγιση στην πολιτική ήταν εκείνες που την έκαναν γνωστή και της επέτρεψαν να είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες στην ηγεσία των Τόρις. Η «κόρη του εφημέριου», όπως τη φωνάζουν αρκετοί από τους σνομπ συναδέλφους της, αρέσκεται στο μαγείρεμα (έχει περισσότερα από 100 βιβλία μαγειρικής), στους μεγάλους περιπάτους στη φύση (με τον σύζυγό της λατρεύουν τις Ελβετικές Αλπεις) και εκτός από τον Μότσαρτ λατρεύει και τους ABBA (δεν είναι τυχαίο ότι εμφανίστηκε στο συνέδριο του κόμματός της υπό τους ήχους του «Dancing Queen»). Το ότι χλευάστηκε για τις άχαρες χορευτικές της κινήσεις είναι άλλο θέμα.
Ακόμα και πριν εγκατασταθεί στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Ιούλιο του 2016, είχε γράψει Ιστορία καθώς έγινε η δεύτερη μακροβιότερη υπουργός Εσωτερικών των τελευταίων 100 ετών. Οταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, δήλωσε πως «σκοπός μου είναι να ενώσω το κόμμα όπως και τη χώρα. Δηλαδή, να φέρω κοντά και τους οπαδούς αλλά και τους επικριτές του Brexit». Δεν φαίνεται να τα καταφέρνει. Οι σπασμωδικές κινήσεις και οι κατηγορηματικές δηλώσεις που λίγη ώρα μετά ανακαλούνται έχουν στερήσει σημαντικό μέρος από το πολιτικό κεφάλαιο που είχε καταφέρει να δημιουργήσει τόσα χρόνια. Κάποιοι άλλοι όμως λένε πως αυτή η στάση τη δεδομένη στιγμή, το ότι δηλαδή δεν τη νοιάζει η εξουσία αλλά το να βγει η χώρα της με συντονισμένο τρόπο από την ΕΕ, είναι που την κάνει χρήσιμη. Τη δουλειά δεν τη φοβάται – νεαρή, εργαζόταν σε παντομίμες αλλά και στον φούρνο της περιοχής της για να βγάζει κάποια χρήματα. Ακόμα και τότε όμως ήταν φιλόδοξη, οι φίλοι της θυμούνται πως τους έλεγε στις βόλτες τους ότι κάποτε θα γίνει πρωθυπουργός. Τότε γελούσαν. Σήμερα κανείς τους δεν γελά πια. Αντίθετα, όλοι είναι συνοφρυωμένοι λόγω των αχαρτογράφητων υδάτων στα οποία εισέρχεται η Βρετανία. Το τιμόνι το οποίο κρατά η Τερίζα Μέι δεν φαίνεται καθόλου σταθερό.