Lucia Berlin

Οδηγίες για οικιακές βοηθούς

Μτφ. – σημειώσεις Κατερίνα Σχινά, πρόλογος Lydia Davis, εισαγωγή Stephen Emerson, εκδ. Στερέωμα, σελ. 572

Μια γλώσσα πυρακτωμένη φέρνει κοντά μας σαν ανοίκεια την πολύ συνηθισμένη καθημερινότητα της βαθιάς – και όχι μόνο – Αμερικής και η Λουσία Μπερλίν συστήνεται πρώτη φορά στα ελληνικά χάρη στη μετάφραση της Κατερίνας Σχινά, που δείχνει ότι αγάπησε τη συγγραφέα της. Σπαράγματα, κραυγές, ψίθυροι, αναμνήσεις από τον Τσέχοφ και τον Τενεσί Ουίλιαμς, ανοιχτή εξομολόγηση προς τον αναγνώστη, «μονόλογος» προς τη μητέρα. Ενας κόσμος που – ευτυχώς – ζει μέσα από τις αντιφάσεις του και αναδεικνύεται στην πιο συναρπαστική αφήγηση για το τετριμμένο.

Ματίας Ενάρ

Μίλησέ τους για μάχες, για ρηγάδες και για ελέφαντες

Μτφ. Σοφία Διονυσοπούλου,

εκδ. Στερέωμα, σελ. 176

Τιμή: 14 ευρώ

Ο Μιχαήλ Αγγελος ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη χάρη στην ευρηματική φαντασία του συγγραφέα, που «ειδικεύεται» στις «συναντήσεις» Δύσης και Ανατολής, όπως έχει αποδείξει με την – αμετάφραστη ακόμη – «Ζώνη» και τη βραβευμένη με Γκονκούρ (2015) «Πυξίδα» (από τις ίδιες εκδόσεις). Καλεσμένος του σουλτάνου Βαγιαζήτ, ο κορυφαίος ζωγράφος μεταμορφώνεται σε έναν ολοκληρωμένο μυθιστορηματικό χαρακτήρα στην προσπάθειά του να κατασκευάσει μια τεράστια γέφυρα στον Κεράτιο Κόλπο. Ο Ενάρ αντλεί τα υλικά του από τη δυτική λογοτεχνία και την οριεντάλ αφήγηση.

 

Ντάνιελ Κέλμαν

Τυλ, ο σαλτιμπάγκος

Μτφ. Κώστας Κοσμάς, εκδ. Καστανιώτη, σελ. 384

Τιμή: 18 ευρώ

Ο Κέλμαν «επανεφευρίσκει» τον Τυλ Οϊλενσπίγκελ ως χαρακτήρα της γερμανικής κουλτούρας τοποθετώντας τον πλέον στον φονικό Τριακονταετή Πόλεμο, ο οποίος αποδεικνύεται από τους πιο σημαντικούς για την πορεία της μετέπειτα Ευρώπης. Ενα παιχνίδι μαγικού ρεαλισμού με μεταμοντέρνες αναφορές, μια περιήγηση στη βίαιη προϊστορία της ηπείρου και χαρακτήρες με σάρκα και οστά. Ο γερμανός συγγραφέας, που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, στέλνει στο παρελθόν τις μεγάλες έννοιες και το αίσθημα άγχους στη σημερινή Ευρώπη.

Michel Juffe

Ζίγκμουντ Φρόιντ – Μπενεντίκτους ντε Σπινόζα, Αλληλογραφία 1676 – 1938

Μτφ. Μήνα Πατεράκη – Γαρέφη,

εκδ. Utopia, σελ. 387

Τιμή: 23 ευρώ

Από τις πιο συναρπαστικές εκδόσεις στην «εκπνοή της χρονιάς», η «Αλληλογραφία» βασίζεται σε ένα παράδοξο, το οποίο ο Ζιφέ καταφέρνει να στηρίξει από την αρχή μέχρι το τέλος. Από τη βιβλιογραφία φαίνεται ότι ο μέγας Φρόιντ δεν είχε δώσει ιδιαίτερο βάρος στη φιλοσοφία και την «Ηθική» του Σπινόζα, αλλά αυτό δεν αποθαρρύνει τον γάλλο στοχαστή να «κατασκευάσει» μια διαχρονική – κυριολεκτικά και μεταφορικά – ανταλλαγή επιστολών για τα μεγάλα μυστήρια της δυτικής σκέψης: η σωτηρία μέσω του ορθολογισμού, η μοίρα των Εβραίων, η ψυχοθεραπεία, η θέση των γυναικών είναι όλα εδώ. Και η μυθιστορηματική γλώσσα του Ζιφέ τα αναδεικνύει όπως κάθε ψευδαίσθηση που μιλά την αλήθεια.

Catherine Cusset

Εκείνος που λατρεύαμε

Μτφ. Εφη Κορομηλά, εκδ. Utopia, σελ. 365

Τιμή: 18 ευρώ

«Καταπίνεις τα υπνωτικά χάπια μ’ ένα ποτήρι νερό. Συνεχίζεις να πίνεις και να διορθώνεις ενώ οι νότες των “Παραλλαγών Γκόλντμπεργκ” σπάνε σαν φυσαλίδες διάφανες σαν το κρύσταλλο…». Το ύφος της Κιουσέ έχει ένταση και αποχρώσεις, βαρύτητα και χάρη. Στο δωδέκατο μυθιστόρημά της ο Τομά, ένας ταλαντούχος και καλλιεργημένος άντρας, αυτοκτονεί στα 39 του, ακριβώς στο μεταίχμιο που οι έρευνες ορίζουν ως το πιο επικίνδυνο. Μια μυθιστορηματική κάθοδος στην κόλαση της μανιοκατάθλιψης με τις αναφορές της τέχνης να συμπληρώνουν τον θρήνο της αφηγήτριας.

Αντόνιο ντι Μπενεντέτο

Σάμα

Μτφ. Αννα Βερροιοπούλου,

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 304

Τιμή: 18 ευρώ

Θα αρκούσε η λέξη αριστούργημα για να περιγράψει το κάπως «ξεχασμένο» μυθιστόρημα του αργεντινού συγγραφέα, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1956. Ο ήρωάς του με την αμείωτη – λογοτεχνική – ενέργεια είναι ο δον Ντιέγο ντε Σάμα, αξιωματούχος του ισπανικού στέμματος στην Παραγουάη του 18ου αιώνα. Θύμα μιας ατέρμονης αναμονής: για ένα πλοίο, μια αναγνώριση και μια μετάθεση στο Μπουένος Αϊρες, ώστε να σμίξει και πάλι με τη γυναίκα του τη Μάρτα. Καθώς νιώθει εξορισμένος σ’ έναν αφιλόξενο τόπο, η προσμονή του γίνεται υπαρξιακή.

 

Ονορέ ντε Μπαλζάκ

Η Μοντέστ Μινιόν

Μτφ. Εφη Κορομηλά, εκδ. Gutenberg, σελ. 527

Τιμή: 19 ευρώ

Ο κορυφαίος γάλλος συγγραφέας αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά εξαιρετικός ανατόμος της μετεπαναστατικής Γαλλίας, όπως και στο σύνολο της «Ανθρώπινης κωμωδίας». Στα μεταναπολεόντεια χρόνια ο εμπορικός κόσμος θριαμβεύει σταδιακά έναντι της τάξης των ευγενών και ο απόστρατος συνταγματάρχης Σαρλ Μινιόν αναγκάζεται να εκπατριστεί ύστερα από μια χρηματιστηριακή κρίση. Η κόρη του Μοντέστ βλέπει τους υποψήφιους μνηστήρες να απομακρύνονται, κλείνεται στον εαυτό της, διαβάζει συστηματικά και ονειρεύεται ένα μέλλον πλούσιο και λαμπερό, όταν έρχεται σε επαφή με το έργο ενός παριζιάνου ποιητή της μόδας, του Καναλίς.

Τσαρλς Ντίκενς

Ο σηματωρός

Μτφ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Αγρα, σελ. 64

Τιμή: 8,90 ευρώ

Το τελευταίο ολοκληρωμένο βιβλίο του Ντίκενς είναι και η τελειότερη από τις ιστορίες φαντασμάτων του. Οταν ο αφηγητής κατεβαίνει, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, στο απόμερο κουβούκλιο, στο πλάι της σιδηροδρομικής γραμμής, συνειδητοποιεί πως έχει βρεθεί «στο πιο απομονωμένο και καταθλιπτικό μέρος που είχε δει ποτέ του». Η ανησυχία του αποδεικνύεται δικαιολογημένη, αφού ο σηματωρός που ζει εκεί έχει ένα μυστικό: έναν απόκοσμο επισκέπτη που τον έχει προειδοποιήσει ήδη δύο φορές για επικείμενες καταστροφές.

 

Bernhard Schlink

Ολγα

Μτφ. Απόστολος Στραγαλινός, εκδ. Κριτική,

σελ. 296

Τιμή: 15 ευρώ

Θα άξιζε μια παράλληλη ανάγνωση της «Ολγας» με την «Τσίλι» (για ομοιότητες και διαφορές), επειδή και οι δύο ηρωίδες στέκονται με περιφρόνηση απέναντι στον ναζισμό, χάνουν τα πάντα αλλά επιδεικνύουν τη θέληση για ζωή. Ο Σλινκ εδώ παρακολουθεί τη ζωή της ηρωίδας του από τον γαλλογερμανικό πόλεμο του 1871 και την ίδρυση του γερμανικού Ράιχ ώς τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση και τον γερμανικό Μάη του 1968 – κυρίως μέσα από τις επιστολές της ηρωίδας με τον αγαπημένο της Χέρμπερτ.

Τσάο Σου-Τσιν

Το όνειρο της κόκκινης κάμαρας Ή η ιστορία της πέτρας

Μτφ. Ελλη Λαμπρίδη, Gutenberg, σελ. 789

Τιμή: 26 ευρώ

Μια δραματική ερωτική ιστορία με φόντο μια ολόκληρη εποχή: την αυτοκρατορική Κίνα του 18ου αιώνα, την άνοδο και πτώση τεσσάρων αριστοκρατικών οικογενειών, την πολιτική, την κουλτούρα και την ηθική της δυναστείας των Τσινγκ. Ενα από τα πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της κινεζικής λογοτεχνίας – ο συγγραφέας έφτασε κάποτε να περιγράφεται σαν ο «Προυστ της Κίνας» όσον αφορά τον γλωσσικό μοντερνισμό – στην πολύτιμη ακόμη μετάφραση της Ελλης Λαμπρίδη. Συνοδεύεται από κείμενο της μεταφράστριας, εισαγωγή του David Hawkes, του Πολύκαρπου Πολυκάρπου («Η ιστορία του βιβλίου») και του Δημήτρη Παπακώστα («Επισημάνσεις για την ελληνική έκδοση»).

Ααρών Απελφελντ

Τσίλι – ζωή στη σκιά του θανάτου

Μτφ. Ιακώβ Σιμπή, επίμετρο Σταύρος Ζουμπουλάκης, εκδ. Καπόν, σελ. 207

Τιμή: 16 ευρώ

Δεν θα μπορούσε να είναι ένα μυθιστόρημα για το Ολοκαύτωμα, όπως σημειώνει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης στο επίμετρο (ο ίδιος είχε κάνει αναφορά στην ηρωίδα του βιβλίου κατά την ομιλία του για το ολοκαύτωμα στην Εθνική Βιβλιοθήκη το 2017). Είναι ένα μυθιστόρημα για τη θέληση για τη ζωή που επέδειξαν οι αφανείς και ατραγούδιστοι ήρωες και ηρωίδες σε καιρούς σκοτεινούς. Οταν η πανικόβλητη οικογένεια της Τσίλι φεύγει για να γλιτώσει από τους ναζί, εκείνη μένει πίσω να φυλάει το σπίτι. Σύντομα, όμως, οι στρατιώτες λεηλατούν την πόλη και η Τσίλι καταφεύγει στο δάσος. Περιπλανιέται για αρκετό καιρό, μέχρι που συναντά και ερωτεύεται έναν εβραίο φυγάδα, τον Μάρεκ. Μέσα από πρωτόγνωρες εμπειρίες, η Τσίλι θα ωριμάσει και θα βρει τη δύναμη να επιβιώσει, ώστε, μετά τον πόλεμο, να αρχίσει μια νέα ζωή.

Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο

Ο αθώος

Μτφ. Λεωνίδας Καρατζάς, εκδ. Ερατώ, σελ. 550

Τιμή: 19 ευρώ

Ο Τούλιο Ερμίλ, πρώην διπλωμάτης και πλούσιος ιδιοκτήτης γης, ένας άνθρωπος των τύπων, αλλά χωρίς ηθική. Προδίδει συχνά τη σύζυγό του Τζουλιάνα – με την οποία έχει δύο κόρες – και η σοβαρή ασθένειά της, που φαίνεται να τον φέρνει πιο κοντά της, αποδεικνύεται μια παροδική ψευδαίσθηση. Κάποια στιγμή και χάρη στην υποδόρια ειρωνεία του Ντ’ Ανούντσιο, ο Τούλιο έρχεται αντιμέτωπος με την τραγική εξέλιξη που έχει πάρει η ζωή του, μέχρι που δεν διστάζει να φτάσει ακόμα και στη δολοφονία για να αποκαταστήσει τη χαμένη σχέση αγάπης με την Τζουλιάνα.

Χάνια Γιαναγκιχάρα

Οι άνθρωποι στα δέντρα

Μτφ. Μαρία Ξυλούρη, εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 496

Τιμή: 18,80 ευρώ

Το πρώτο μυθιστόρημα της Γιαναγκιχάρα, που την ανέδειξε ως μία από τις σημαντικότερες νέες φωνές, πριν από την πολυδιαβασμένη «Λίγη ζωή». Το 1950, ο Νόρτον Περίνα, ένας νεαρός γιατρός, συμφωνεί να συνοδεύσει έναν ανθρωπολόγο στο απομακρυσμένο νησί Ιβουίβου της Μικρονησίας, σε αναζήτηση μιας φημολογούμενης χαμένης φυλής. Η αποστολή τους στέφεται με επιτυχία, καθώς όχι μόνο βρίσκουν τη φυλή, αλλά και μια ομάδα δασόβιων τους οποίους βαφτίζουν «Οι ονειρευτές». Ο Περίνα υποψιάζεται πως η πηγή της μακροζωίας τους είναι μια δυσεύρετη χελώνα· μην μπορώντας να αντισταθεί στην πιθανότητα της αιώνιας ζωής, σκοτώνει μια χελώνα και περνάει λαθραία το κρέας της στις ΗΠΑ. Αποδεικνύει την υπόθεσή του επιστημονικά, κερδίζοντας παγκόσμια φήμη και το βραβείο Νομπέλ, σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι αυτή η θαυματουργή ιδιότητα έχει ένα φρικτό τίμημα.

Ελίζαμπεθ Γκάσκελ

Βορράς και Νότος

Μτφ. Βασιλική Κοκκίνου, εκδ. Μίνωας,

σελ. 664

Τιμή: 18,80 ευρώ

Για πρώτη φορά στα ελληνικά το μυθιστόρημα του 1854 για μια ερωτική ιστορία με φόντο τις απαρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης στην Αγγλία. Πρωταγωνιστές η Μάργκαρετ Χέιλ, κόρη ενός αντικομφορμιστή ιερέα, που μεγαλώνει στον αγροτικό Νότο, και ο αυτοδημιούργητος βιομήχανος Τζον Θόρντον, τον οποίο ερωτεύεται. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ηρωίδες της βικτωριανής λογοτεχνίας και μία από τις ολοκληρωμένες αντιθέσεις ηρώων και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Richard Ford

Μεταξύ τους

Μτφ. Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Πατάκη, σελ. 192

Τιμή: 9,90 ευρώ

Ο συγγραφέας επιχειρεί αναδρομή στις ζωές του πατέρα και της μητέρας του, δυο παιδιών από το Αρκανσο και μαζί μια ανασύνθεση της Αμερικής του 20ού αιώνα. Το πιο εξομολογητικό βιβλίο του κορυφαίου Φορντ διαφέρει από τα προηγούμενά τους μόνο ως προς τη φόρμα που επιλέγει. Ο ανθρωπισμός, η συμπόνια και η αγάπη για τον κόσμο του περικλείονται και εδώ σε μια διαυγέστερη μορφή.

 

Rainer Maria Rilke

Οι σημειώσεις του Μάλτε Λάουριντς Μπρίγκε

Μτφ. Αλέξανδρος Ισαρης, εκδ. Κίχλη, σελ. 190

Τιμή: 15,50 ευρώ

Ενας δανός ευπατρίδης εξόριστος στο Παρίσι είναι η αφηγηματική έμπνευση του Ρίλκε για να παραδώσει ένα από τα αριστουργήματα του ευρωπαϊκού μοντερνισμού – εδώ στην καινούρια και εύστοχη μετάφραση του Αλ. Ισαρη. Αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, δείπνα, άνθη πεσμένα από το φόρεμα του χορού της μαμάς στο κρεβάτι ενός παιδιού που καίγεται από πυρετό, απογευματινές θερινές σκηνές στον κήπο, διαβάσματα, έρωτες, στίχοι και υπαρξιακός τρόμος, ιερό δέος, και εξιδανίκευση της αγάπης που δεν βρίσκει ανταπόδοση.

 

Sebastian Barry

Μέρες χωρίς τέλος

Μτφ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Ικαρος, σελ. 294

Τιμή: 15 ευρώ

Το «σημαντικότερο μυθιστόρημα για την Αμερική του 19ου αιώνα είναι γραμμένο από έναν Ιρλανδό». Αυτό δήλωνε στις πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Ντάνιελ Μέντελσον (με αφορμή το δικό του «Μια Οδύσσεια», εκδ. Πατάκη). Και πράγματι μέσω του Τόμας Μακ Νάλτι ο στυλίστας Μπάρι καταφέρνει να εισχωρήσει στα ζητήματα του ρατσισμού, της βίας, της μετανάστευσης και της ανομίας. Στο επίκεντρο δύο ερωτευμένοι άντρες γίνονται στρατιώτες για να επιβιώσουν και υιοθετούν μια μικρή Ινδιάνα, τη φυλή της οποίας ήταν υποχρεωμένοι να εξοντώσουν.

 

Nicole Krauss

Δάσος σκοτεινό

Μτφ. Ιωάννα Ηλιάδη, Μεταίχμιο, σελ. 352

Τιμή: 16,60 ευρώ

Μέσα από την «περιπέτεια» των ηρώων της η Νικόλ Κράους αυτοβιογραφείται για τη δική της περιπέτεια με το μακρινό πρότυπο του Κάφκα και την καταλυτική επίδραση του Φίλιπ Ροθ. Στην πλοκή, η Νικόλ, συγγραφέας από το Μπρούκλιν με προβλήματα στον γάμο της και συγγραφικό άγχος και ο Τζουλς Επσταϊν, πολυεκατομμυριούχος δικηγόρος αναζητούν την αυτοκάθαρση στο Ισραήλ προσπαθώντας να κλείσουν λογαριασμούς με τα φαντάσματα του παρελθόντος.

 

Ελενα Φερράντε

Η χαμένη κόρη

Μτφ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Πατάκη, σελ. 184

Τιμή: 9,90 ευρώ

Το τρίτο μυθιστόρημα της «αόρατης συγγραφέως» (μετά το εξαιρετικό «Ημέρες εγκατάλειψης» του 2005 και πριν από την τετραλογία της Νάπολης). Η Λήδα, καθηγήτρια πανεπιστηµίου, χωρισµένη εδώ και καιρό, είναι αφοσιωµένη εξ ολοκλήρου στις κόρες της και στη δουλειά της. Οταν όµως τα δυο κορίτσια φεύγουν για να ζήσουν µε τον πατέρα τους στον Καναδά, η Λήδα, αντί να στενοχωρηθεί, νιώθει ξαφνικά ελεύθερη. Αποφασίζει να πάει διακοπές σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της Nότιας Ιταλίας. Μετά τις πρώτες ξέγνοιαστες µέρες, η συνάντηση µε τα µέλη µιας «θορυβώδους» οικογένειας από τη Νάπολη θα φέρει στην επιφάνεια µνήµες των δύσκολων αποφάσεων και των συνεπειών τους για την ίδια και την οικογένειά της.

 

Γκέιλ Χάνεϊμαν

Η Ελενορ Ολιφαντ

είναι απολύτως καλά

Μτφ. Μαρία Φακίνου, εκδ. Κλειδάριθμος,

σελ. 448

Τιμή: 16,60 ευρώ

Το βιβλίο που κέρδισε το βραβείο Costa και μπήκε στις λίστες των μεγαλύτερων εντύπων του πλανήτη αφηγείται την ιστορία μίας 30χρονης που ζει στη Γλασκώβη και δουλεύει ως λογίστρια σε μια εταιρεία γραφιστικής. Κάθε μέρα πηγαίνει στη δουλειά της, τα βράδια λύνει σταυρόλεξα και ακούει ραδιοφωνικές σαπουνόπερες, τις Τετάρτες μιλάει τηλεφωνικά με τη μητέρα της και περιμένει να έρθει η Παρασκευή για να φάει πίτσα και να μεθύσει με βότκα μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Ωσπου, μια μέρα ερωτεύεται έναν τραγουδιστή και αρχίζει να φαντασιώνεται.

Bernice L. McFadden

Ματωμένη τζαζ

Μτφ. Χίλντα Παπαδημητρίου, Κλειδάριθμος,

σελ. 480

Τιμή: 16,60 ευρώ

Η Μπερνίς ΜακΦάντεν στήνει έναν βραδυφλεγή εκρηκτικό μηχανισμό τοποθετώντας αφηγηματικά έναν μαύρο σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οταν ο Χάρλαν Ελιοτ και ο καλύτερός του φίλος, ο τρομπετίστας Λίζαρντ Ρόμπινς, προσκαλούνται να παίξουν σ’ ένα δημοφιλές καμπαρέ στην παριζιάνικη γειτονιά της Μονμάρτης – το «Χάρλεμ του Παρισιού» – αρπάζουν την ευκαιρία από τα μαλλιά. Ομως σύντομα η Πόλη του Φωτός καταλαμβάνεται από τους Ναζί και ο Χάρλαν με τον Λίζαρντ καταλήγουν στο Μπούχενβαλντ.

 

Stephen King

Εξύψωση

Μτφ. Εφη Τσιρώνη, Κλειδάριθμος, σελ. 176

Τιμή: 13 ευρώ

Ο,τι κι αν γράψουμε για τον μετρ του είδους – πότε και πώς κάνει «κοιλιά» από μυθιστόρημα σε μυθιστόρημα – οι ορκισμένοι αναγνώστες του θα σπεύσουν να επιβεβαιώσουν τον όρκο που τους δένει μαζί του. Στην «Εξύψωση» βρισκόμαστε στο Καστλ Ροκ, μικρή πόλη όπου τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα. Ο Σκοτ Κάρι εξομολογείται την αλλόκοτη κατάστασή του μόνο στον φίλο του, τον συνταξιούχο γιατρό Μπομπ Ελις: χάνει διαρκώς βάρος αλλά η ζυγαριά δείχνει το ίδιο, είτε φοράει τα ρούχα του είτε όχι. Βρίσκεται επίσης σε διαμάχη με τις δύο νέες του γειτόνισσες, την Ντίρντρι και τη σύζυγό της Μίσι. Καθώς το ζευγάρι έχει μόλις ανοίξει ένα νέο εστιατόριο, ο Σκοτ συνειδητοποιεί τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν -όπως και ο ίδιος άλλωστε, για το δικό του πρόβλημα.

 

Stephen King

The outsider

Μτφ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Κλειδάριθμος,

σελ. 672

Τιμή: 17,70 ευρώ

Στο πάρκο της Φλιντ Σίτι ανακαλύπτεται το κακοποιημένο πτώμα ενός αγοριού. Καταθέσεις μαρτύρων και αποτυπώματα ενοχοποιούν έναν από τους πιο αγαπητούς κατοίκους της πόλης, τον Τέρι Μέιτλαντ, προπονητή μπέιζμπολ, δάσκαλο, σύζυγο και πατέρα δύο κοριτσιών. Ο ντετέκτιβ Ραλφ Αντερσον διατάζει να συλληφθεί. Και αυτό που ξεκινά ως ανθρωποκυνηγητό ενός σωσία παίρνει μια αλλόκοτη τροπή προς το υπερφυσικό.

Fergus Hume

Φόνος στην άμαξα

Μτφ. Κωνσταντίνος Ματσούκας, Εκδ. Gutenberg, σελ. 412

Τιμή: 15 ευρώ

Οπως και με το κινεζικό «Ονειρο» έτσι κι εδώ ο Gutenberg συστήνει μια έκδοση ιδιαίτερης αξίας, καθώς πρόκειται για το πρώτο best-seller στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας, δημοφιλέστερο στην εποχή του ακόμα κι από τις ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς. Ενας άγνωστος βρίσκεται δολοφονημένος σε μιαν άμαξα στη Μελβούρνη του 19ου αιώνα. Πώς συνδέεται με την όμορφη κόρη ενός εκατομμυριούχου, τους μνηστήρες της, αλλά και μια «βασίλισσα» του υποκόσμου; Μια νεαρή κοπέλα, με κίνδυνο της ζωής της, αναζητά τα στοιχεία που θα γλιτώσουν τον ένοχο αγαπημένο της από την κρεμάλα.

Henry James

Τι ήξερε η Μέιζι;

Μτφ. Σώτη Τριανταφύλλου, Εκδ. Gutenberg, σελ. 475

Τιμή: 18 ευρώ

Μια «περιπέτεια ενηλικίωσης», κατά την περιγραφή του Μπόρχες, από τον κορυφαίο στυλίστα, το ύφος του οποίου συγκεράζει τις καλύτερες ποιότητες της ευρωπαϊκής παράδοσης και του αμερικανικού μοντερνισμού. Μετά το διαζύγιο των γονιών της η πεντάχρονη Μέιζι γίνεται αντικείμενο οικονομικού διακανονισμού, «δέμα» που στέλνεται από τον έναν στον άλλον. Την τρυφερότητα που δεν της προσφέρουν οι γονείς της η μικρή τη βρίσκει όταν και οι δύο ξαναπαντρεύονται: η μητριά και ο πατριός νοιάζονται για το κορίτσι, ωστόσο το χρησιμοποιούν και αυτοί ως συνδετικό κρίκο ανάμεσά τους.

Επιλέγει Ο

Μιχάλης Μοδινός

Μαρσέλ Προυστ

Αναζητώντας  τον χαμένο χρόνο,

vii Ο ξανακερδισμένος χρόνος

Μτφ. – επιμ. Παναγιώτης Πούλος, Εστία 2018, σελ. 501

Τιμή: 20 ευρώ

Η ολοκλήρωση της μετάφρασης ενός από τα πλέον σημαδιακά βιβλία του 20ού αιώνα είναι αναμφισβήτητα το λογοτεχνικό γεγονός της περιόδου. Ο Παύλος Ζάννας είχε ξεκινήσει στα 1969 την εργώδη του προσπάθεια στις φυλακές της Αίγινας, αλλά πέθανε στα 1989 αφήνοντας στη μέση τον πέμπτο τόμο του «Αναζητώντας…» (εκδόθηκαν στον Ηριδανό του Αλ. Παπακώστα σε δώδεκα καλαίσθητους τόμους).  Ωσπου τη σκυτάλη πήρε ο μαθητής του Παναγιώτης Πούλος, εκσυγχρόνισε τους υπάρχοντες τόμους και ολοκλήρωσε το έργο. Ο επίδοξος αναγνώστης μπορεί να διαβάσει και αυτοτελώς την τελευταία αυτή ενότητα εντρυφώντας στα παιχνίδια της μνήμης, στη διαρκή αναθεώρηση των πεπραγμένων μιας ζωής, στην πάντα ευρηματική και πάντα ανανεούμενη στον Προυστ επανεπίσκεψη της έννοιας του χρόνου, στη βασανιστική πραγμάτευση της ζήλειας και του πόθου, αλλά και σε ημιαυτόνομες πραγματείες για τον σοβούντα Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που μας εισάγουν στη νεωτερικότητα. Κεντρική θέση κατέχει εδώ η ενασχόληση με την τέχνη ως συμβάλλουσα στην οικοδόμηση μιας προσωπικής ματιάς στη ζωή. Ιδιαίτερα δε με τη λογοτεχνία, όπου τα βιβλία μελετώνται σε σχέση με τα ιστορικά τους συμφραζόμενα και τη φθορά της προσωπικής ματιάς. Για όσους δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να διαβάσουν Προυστ (ανάμεσά τους ομολογημένα και πολλοί μεγάλοι συγγραφείς, οπότε, παιδιά, μην ντρέπεστε!), ιδού η αφορμή. Ισως μάλιστα παρακινηθούν έτσι να εντρυφήσουν και στους προηγούμενους τόμους, όπως ο αγαπημένος μου «Η Αλμπερτίν αγνοούμενη».

Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα, Μέρος ΙΙ

Μτφ. Μελίνα Παναγιωτίδου, σελ. 823, Εστία 2018

Τιμή: 27 ευρώ

Λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει και δεύτερος τόμος του «Δον Κιχώτη», που εμφανίστηκε στα 1615, μια ολόκληρη δεκαετία μετά τον πρώτο. Εδώ που τα λέμε, λίγοι έχουν πιάσει στα χέρια τους την πλήρη έκδοση του πρώτου – και όχι μόνο στα καθ’ ημάς. Κι αυτό γιατί το ογκωδέστατο αυτό έργο φτάνει συνήθως στον αναγνώστη μέσω περιλήψεων, κουτσουρεμένων παιδικών και εικονογραφημένων εκδόσεων, κυρίως όμως μέσω της ιδεολογικοποίησης των δύο κεντρικών του ηρώων, όπως και της σχηματοποίησης εκφράσεων του τύπου «κυνηγούσε ανεμόμυλους». Ωστόσο το έργο, εκτός από λαϊκό ανάγνωσμα, εισάγει στα βαθιά νερά του σύγχρονου μυθιστορήματος, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί η θαυμάσια αυτή πλήρης έκδοση από τον σύγχρονο αναγνώστη. Είναι πολλές οι ανταμοιβές από την ανάγνωση του δεύτερου αυτού τόμου, αλλά και πολλά τα αφηγηματικά τερτίπια που αξίζουν την προσοχή με βάση τις αλλεπάλληλες στρώσεις μυθοπλασίας που έχουν επικαθίσει πάνω μας έκτοτε σαν ιστορική σκόνη. Και μόνο η σχετικοποίηση της πραγματικότητας, που εισάγει το έργο, το ανατοποθετεί στην καρδιά των προβληματισμών της νεωτερικότητας. Παραδειγματική    η μετάφραση της Μελίνας Παναγιωτίδου.

Επιλέγει η

Κατερίνα Σχινά

Φερνάντο Αραμπούρου

Πατρίδα

Μτφ. Τιτίνα Σπερελάκη, εκδόσεις Πατάκη, σελ. 718

Τιμή: 21,90 ευρώ

H οδύνη ενός πολύχρονου εμφυλίου, ο πόνος των θυμάτων και η ενοχή των θυτών, η εναλλαξιμότητα, κάποτε, των ρόλων τους, η συμφιλίωση και η συγγνώμη είναι το θέμα του ογκώδους μυθιστορήματος του Αραμπούρου. Ακολουθώντας τα ίχνη της «intra-storia», όπως ονόμασε ένας άλλος βάσκος συγγραφέας, ο Μιγκέλ ντε Ουναμούνο, την ιστορία της καθημερινότητας σε αντιδιαστολή με την επίσημη ιστορία των επετείων και των σχολικών εγχειριδίων, ο συγγραφέας εστιάζει σε δύο οικογένειες και σε δύο γυναίκες, κάποτε φίλες, τώρα χωρισμένες από το αίμα – γιατί η μία οικογένεια είναι ενταγμένη στην ΕΤΑ και η άλλη θρηνεί ένα θύμα από τα πυρά των εθνικιστών. Ο συγγραφέας, διαρρηγνύοντας τα όρια πραγματικότητας και μυθοπλασίας, εγείρει πλήθος φιλοσοφικών και ηθικών ζητημάτων. Είναι δυνατόν να μείνει κανείς ουδέτερος σε μια εποχή μίσους και φανατισμού; Μήπως, τελικά, οι ιδεολογίες αλληλοπεριχωρούνται, μήπως με το να συναντιούνται στον κοινό τόπο της βίας εξαλείφουν τις διαφορές τους; Πώς θυμόμαστε και πώς τιμάμε τους νεκρούς μας; Πώς λησμονούμε και πώς συγχωρούμε; Ενα απλό, συγκινητικό μυθιστόρημα απαραίτητο να διαβαστεί στους θολούς, μισαλλόδοξους καιρούς μας.

Μάικ ΜακΚόρμακ

Κόκαλα από ήλιο

Μτφ. Παναγιώτης Κεχαγιάς, εκδόσεις Αντίποδες, σελ. 336

Τιμή: 14 ευρώ

Οποιος έχει ακούσει ιρλανδούς ποιητές να απαγγέλλουν τη ρέουσα ψαλμωδία των στίχων τους, θα αναγνωρίσει τη μολπή τους στις πρώτες κιόλας φράσεις του βιβλίου του ΜακΚόρμακ: σαν να κυλάνε απαλά τα βότσαλα ενός ποταμού κι ακούραστα να ψιθυρίζουν, σε αντίστιξη με τον φλοίσβο του νερού, το μυστικό ενός τόπου, μιας χώρας, του κόσμου όλου· ή σαν να βρήκε τη φωνή της η μνήμη και να αφηγείται δίχως στίξη, μα στον ρυθμό της αναπνοής, την ιστορία ενός ανθρώπου, την «απέραντη αρμονική ολόκληρης της ύπαρξής του». Ενας μεσόκοπος άνδρας, καθισμένος στο τραπέζι της κουζίνας του, στην κομητεία Μάγιο στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας, δώδεκα η ώρα το μεσημέρι, ανακαλεί όσα τον όρισαν, γονείς, ταξίδια, έρωτες, παιδιά, πολιτική, επιτυχίες και διαψεύσεις, συνθέτοντας ασθματικά μια ελεγεία σε έναν κόσμο ανάστατο, ασταθή, που καταρρέει από τα ίδια του τα λάθη. Ενα εξαιρετικά όμορφο βιβλίο, έξοχα μεταφρασμένο, που αναζητεί τις σταθερές στην ακατάληπτη πορεία του ανθρώπου προς το τέλος.

Thomas Wolfe

Περί χρόνου και ποταμού

Εισαγωγή – μτφ. Γιάννης Λειβαδάς, Τρεις τόμοι, Εκδ. Εξάντας, σελ. 1.994

Τιμή: 66 ευρώ

Το τρίτομο, αυτοβιογραφικό magnum opus του αμερικανού συγγραφέα, γραμμένο και δημοσιευμένο τη δεκαετία του 1930, συνέχεια του πρώτου του μυθιστορήματος «Γύρνα πίσω άγγελέ μου» (1929), παρακολουθεί τον κεντρικό ήρωα Γιουτζίν Γραντ, πολλά υποσχόμενο συγγραφέα τώρα πια, να περιπλανιέται ανά την Αμερική και την Ευρώπη αναζητώντας τη δημιουργική έμπνευση και προσπαθώντας να κατανοήσει βαθύτερα την ουσία της αμερικανικής ζωής. Ολοζώντανοι χαρακτήρες, οικουμενικό θέμα – το κυνήγι της γνώσης, της εμπειρίας και της αυτογνωσίας -, επική ανάπτυξη με φόντο το αμερικανικό τοπίο, μεγαλειώδες και ταυτόχρονα ακατέργαστο, σαγηνευτικό και ταυτόχρονα τρομακτικό, και κυρίως ένα πλούσιο, σχεδόν οργιώδες ύφος με λυρικές περιγραφές τις οποίες η κριτική συνέκρινε με την ποίηση του Γουόλτ Γουίτμαν. Η αναζήτηση του πατέρα, ο στοχασμός πάνω στον χρόνο, ο φόβος της απώλειας και η ανάγκη της φυγής προσδένουν το έργο στην εποχή μας και το καθιστούν ιδιαιτέρως αξιανάγνωστο.