Ελένη Γερουλάνου, Ιρις Σαμαρτζή

Ενας αρκούδος μια φορά

Εκδ. Πατάκη – Μουσείο Μπενάκη,

2018, σελ. 32

Τιμή: 11 ευρώ

Περισσότερα από 240 παιχνίδια που προέρχονται από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη – τον «πυρήνα» του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο – γίνονται μέρος στην ιστορία του αρκούδου. Η Ελένη Γερουλάνου και η Ιρις Σαμαρτζή (εικονογράφηση) διηγούνται πώς ένα ταπεινό αρκουδάκι έφτασε από την κούτα της ανακύκλωσης στο νέο του σπίτι, εκεί όπου παιχνίδια περασμένων εποχών «αφηγούνται» πλέον τις δικές τους ιστορίες.

 

Oliver Jeffers

Βρισκόμαστε εδώ – Σημειώσεις για τη ζωή στον πλανήτη Γη

Μτφ. Φίλιππος Μανδηλαράς,

εκδ. Ικαρος, σελ. 46

Τιμή: 15 ευρώ

Απ’ ό,τι φαίνεται η μικρή αφήγηση του Ολιβερ Τζέφερς για τον πλανήτη μας – με όλες τις διαφορές, τις ομοιότητες και τις ανάγκες του – ξεκίνησε από μια συμβουλή του πατέρα του, την οποία σημειώνει στο τέλος: «Τρεις είναι οι λέξεις που χρειάζεται να θυμάσαι στη ζωή σου: σεβασμός, συμπόνια κι ανοχή». Με έναν θαυμαστό τρόπο ο συγγραφέας καταφέρνει να τις περάσει στο βιβλίο όπου απαριθμείται ο πληθυσμός της Γης, υποδεικνύεται η θέση της μέσα στο ηλιακό σύστημα και οι διαφορετικές της όψεις από χώρα σε χώρα.

 

Ευγένιος Τριβιζάς

Τα τρία μικρά χαμαιλεοντάκια

Εικόνες Λίζα Ηλιού,

εκδ. Ελληνικά Γράμματα, σελ. 112

Τιμή: 18 ευρώ

Ο σύγχρονος παραμυθάς ξαναχτυπά και, ειδικά για την περίσταση, κρατά τα χρώματα για το… τέλος. Στην ιστορία του τα χαμαιλεοντάκια του τίτλου ξεκινούν λευκά και συγκρατημένα, για να αλλάξουν στη συνέχεια χρώμα και συμπεριφορά. Και όπως εκείνα ανακαλύπτουν τη μαγεία των χρωμάτων, έτσι και ο επίδοξος αναγνώστης τους ανακαλύπτει – μέσα από ασκήσεις και «αποστολές» – την παρατηρητικότητα. Μια ασπρομαυροπολύχρωμη ιστορία, με λίγα λόγια!

Μόνος στο σπίτι

βασισμένο στην ιστορία

του John Hughes

Μτφ. Λένια Κουντουράκη,

εκδ. Αγκυρα, 2017,  σελ. 48

Τιμή: 13 ευρώ

Κλασική ιστορία – αλλά για μια συγκεκριμένη γενιά που την πρόλαβε στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση – το «Μόνος στο σπίτι», δεν θα αργούσε να κυκλοφορήσει και εικονογραφημένη. Η περιπέτεια του Κέβιν ΜακΚάλιστερ, ο οποίος αντιμετωπίζει τους δύο επίδοξους ληστές του σπιτιού του με χριστουγεννιάτικα στολίδια, λαδομπογιά, ανεμιστήρα και -κυρίως – παιδική φαντασία, είναι και μια μεταφορά για την περιπέτεια της ενηλικίωσης.

 

Χανς Κρίστιαν Αντερσεν

Η βασίλισσα του χιονιού

Μτφ. Μάνος Κοντολέων (ελεύθερη απόδοση), εκδ. Αγκυρα, 2017, σελ. 40

Τιμή: 13 ευρώ

Με την εικονογράφηση του Ουκρανού Βλάντισλαφ Γέρκο και τον τίτλο του «Καλύτερου παιδικού βιβλίου 2006» από το αμερικανικό Ιδρυμα Αντερσεν, το κλασικό παραμύθι επανέρχεται στην εκδοχή της Αγκυρας (σε επτά διαδοχικές ιστορίες). Οι εικόνες του Γέρκο κάνουν όντως τη διαφορά μεταφέροντας την παγωμένη ατμόσφαιρα του κλασικού πρωτοτύπου (η μικρή Γκέρτα ψάχνει τον Κάι τον οποίο έκλεψε η Βασίλισσα), αλλά και την ονειρική – εφιαλτική διάσταση.

Γεωργία Γαλανοπούλου

Οι ψηλοκάραβοι

Εκδ. Πατάκη, 2018, σελ. 64

Τιμή: 10 ευρώ

Με μια γλώσσα που εν έτει 2018 ανακαλύπτει θησαυρούς από ιδιώματα και «παραφθορές» της παραδοσιακής αφήγησης, η συγγραφέας αφηγείται το παραμύθι των «Ψηλοκάραβων» – «Να ‘ταν κακούργοι; Να ‘ταν ληστές; Ή αιμοβόροι πειρατές» – με ανεπρόκοπους ρηγάδες, παιδικές φοβίες και θέληση για ζωή. Ανάμεσα στην εύστοχη εικονογράφηση της Κατερίνας Χαδουλού (αριστερά) και δύο αναφορές στη ζωγραφική του μεγάλου Γκόγια. Από τη σειρά «Σύγχρονη λογοτεχνία για νέους».

Τζον Λένον

Imagine

Μτφ. Φοίβος Δεληβοριάς,

εκδ. Μίνωας, σελ. 40

Τιμή: 14,99 ευρώ

Το θρυλικό τραγούδι του Τζον Λένον για πρώτη φορά σε εικονογραφημένη έκδοση. Με πρόλογο της Γιόκο Ονο και με τη συνεργασία της Διεθνούς Αμνηστίας. Η δίγλωσση έκδοση κυκλοφορεί σε 20 χώρες και μέρος των εσόδων θα διατεθεί στη Διεθνή Αμνηστία.

Ιωάννα Μπακιρτζή Μπαρμπέτα

Ο Δούρειος Ιππος

Εκδ. Μίνωας, σελ. 40

Τιμή: 9 ευρώ

Ενα επεισόδιο από τη σειρά «Γνωρίζω τη μυθολογία», στην οποία οι μικροί αναγνώστες μπορούν να ανακαλύψουν και άλλες γνωστές ιστορίες: από τους άθλους του Ηρακλή και την Αργοναυτική Εκστρατεία ώς τον μύθο του Δαίδαλου και του Ικαρου, τον Πάρη και την Ωραία Ελένη.

Αντώνης Παπαθεοδούλου

Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου

Εικονογράφηση Ιρις Σαμαρτζή,

εκδ. Παπαδόπουλος 2018, σελ. 64

Τιμή: 14 ευρώ

Πώς θα μπορούσε να διηγηθεί κανείς την «ιστορία» του νερού και, παράλληλα, να στείλει ένα έμμεσο μήνυμα για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων; Ερωτήματα όπως αυτά οδήγησαν τη Δέσπω Φάττα – Κάσινου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη συγγραφή του «παιδικού εγχειριδίου» με τη συνδρομή των συνεργατών των εκδόσεων Παπαδόπουλος, αλλά και των συνεργατών της στο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού «Νηρέας», όπου είναι διευθύντρια. Κάπως έτσι, η αφήγηση ξεκινά από το γνωστό «οξυγόνο 1, υδρογόνο 2» για να φτάσει στα «μικρόβια που μάχονται μαζί με τους επιστήμονες για καθαρό νερό».

Μαριαλένα Σπυροπούλου

Ο μαγικός καθρέφτης

Εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη, επίμετρο Θανάσης Χατζόπουλος,

εκδ. Μεταίχμιο, 2018, σελ. 40

Τιμή: 13,50 ευρώ

Σαν ανεπίδοτη – ακόμη – επιστολή, γραμμένη για να φτάσει κάποτε στον προορισμό της, διαβάζεται η αφήγηση της Μαριαλένας Σπυροπούλου με αποδέκτη το παιδί. Οχι μόνο το δικό της, αλλά το παιδί που ανακαλύπτει τον εαυτό του περνώντας από το περίφημο στάδιο του καθρέφτη, από φοβίες, προσδοκίες και ματαιώσεις. Για όλα τα παιδιά που ξεκινούν το εσωτερικό τους ταξίδι, αρχικά στη σκιά των γονιών και – είθε – μακριά από αυτήν. Για να βρει επιτέλους απάντηση και η σημαντικότερη ερώτηση του βιβλίου: «Μαμά, μπορώ να ταξιδέψω;».

Μαρκ Τουέιν

Τομ Σόγερ

Μτφ. Αντώνης Παπαθεοδούλου,

εκδ. Παπαδόπουλος, 2018, σελ. 36

Τιμή: 12 ευρώ

Οι νερόμυλοι, οι αιώρες, τα ξύλινα σπαθιά, το ποταμόπλοιο και το νεκροταφείο είναι όλα εδώ: στην κλασική ιστορία για το «πιο σκανταλιάρικο, το πιο άτακτο, το πιο ατίθασο, το πιο ανυπάκουο… καλό παιδί της Αμερικής». Είναι εδώ όλες οι φαντασιώσεις γενναιότητας μαζί με τους αναπόφευκτους φόβους της παιδικής ηλικίας, τους οποίους οργανώνει υποδειγματικά ο Μαρκ Τουέιν. Τα «αμερικανικά κάδρα» που φιλοτέχνησε η Σαμαρτζή συγκατλέγονται στα προτερήματα της έκδοσης.

Βασίλης Αλεξάκης

Γιατί κλαις;

Εκδ. Μεταίχμιο 2018, σελ. 32

Τιμή: 15 ευρώ

Και να ένα βιβλίο για παιδιά γραμμένο από την ανάποδη. Οχι απ’ την πλευρά ενός ενηλίκου που συγκινείται, συμπαραστέκεται, συμπονά και συντροφεύει. Αλλά ενός ενηλίκου που πιέζει, καταπιέζει, δυσφορεί και αγανακτεί από την αρχή ώς το τέλος του βιβλίου. Με αποτέλεσμα να μη βλέπει μπροστά του την πραγματικότητα, αλλά μόνο τις δικές του επιθυμίες. Παρ’ όλα αυτά, το βιβλίο καταφέρνει να ξυπνήσει εκείνα τα άλλα συναισθήματα που χρειάζονται και οι δύο πλευρές για να επιβιώσουν. Τραβώντας στα άκρα τις στιγμές της καθημερινότητας πολλών γονιών, ο συγγραφέας εκμαιεύει – τουλάχιστον αυτό ελπίζει κανείς – την ανάγκη για αλλαγή στη συναισθηματική νοημοσύνη ημών των γονιών.

Linda Sarah,

Ben Mantle

Οι μαγικές

μηχανές του Τομ

Μτφ. Αντώνης Παπαθεοδούλου,

εκδ. Ικαρος, 2018,

σελ. 32

Τιμή: 13 ευρώ

Μια ιδέα του μικρού Τομ αρκεί για να χαμογελάσει ο θλιμμένος πατέρας του «όπως δεν είχε χαμογελάσει εδώ και έντεκα ηλιοβασιλέματα». Ενα σύγχρονο παραμύθι, βασισμένο στις ευφάνταστες ιδέες που όλοι οφείλουμε στον εαυτό μας και στην εναλλαγή συναισθημάτων που δεν «λογοκρίνονται» ποτέ. Η Λίντα Σάρα «κεντάει» στις λεπτομέρειες, ο Μπεν Μαντλ καταθέτει μια θαυμάσια εικονογράφηση.