Θα μπορούσε να συμβεί σε ταινία, αλλά είναι πραγματικότητα: ένα πρόσωπο απασχολεί για πρώτη φορά τη δημόσια σφαίρα κι από εκεί που είναι ένας άγνωστος με πλακατζίδικες φωτογραφίες στο Μαξίμου, ένα μπαράζ πληροφοριών τον τοποθετεί σε διάφορες γνωστές υποθέσεις. Η περίπτωση του Μανώλη Πετσίτη θυμίζει τα κομμάτια των παζλ. Κανένα δεν στέκει από μόνο του και όμως είναι όλα εξίσου απαραίτητα για τη διαμόρφωση της τελικής εικόνας. Κι όσο οι απαντήσεις για τις πληροφορίες που φτάνουν στη δημοσιότητα περιορίζονται στις δίκες προθέσεων, τόσο μεγαλύτερο περιθώριο αφήνεται στην εικοτολογία.
Για να ξετυλίξει κανείς το κουβάρι, έχει νόημα να ξεκινήσει ανατρέχοντας στις 100 σελίδες της μηνυτήριας αναφοράς που άνοιξε το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη.
Είναι η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε πέρυσι η διοίκηση της ΔΕΠΑ εναντίον του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, 11 στελεχών εταιρειών και κατά παντός υπευθύνου, για το θέμα των οφειλών της εταιρείας λιπασμάτων ELFE στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, βάσει της οποίας ασκήθηκαν διώξεις για κακουργήματα στον επιχειρηματία και στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκο. Ο κ. Κιτσάκος τοποθετήθηκε στη ΔΕΠΑ το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας προϋπηρεσία στην ELFE. Επί διοικήσεώς του το χρέος της ELFE εκτοξεύτηκε κι ο ίδιος κατηγορείται πως διαπραγματευόταν την ανταλλαγή του με δεσμευμένα, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ακίνητα.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ… Κατηγορείται, επιπλέον, ότι, με απόφασή του, η ΔΕΠΑ συνέχιζε να προμηθεύει τον επιχειρηματία με αέριο, μέσω ενός πλέγματος άλλων εταιρειών, οι οποίες το αγόραζαν με μεταχρονολογημένες επιταγές. Οι εταιρείες, ενώ εμφανίζονταν ως άσχετες μεταξύ τους και με την ELFE, μοιράζονταν κοινές έδρες και στελέχη, ενώ τα μέλη των ΔΣ τους εμφανίζονταν να συγκατοικούν όλα στο ίδιο σπίτι στην Παλαιά Πεντέλη.
Εχουμε, δηλαδή, μια σοβαρή υπόθεση, ένα σκάνδαλο, στο οποία μια διοίκηση τοποθετημένη από το Μαξίμου βάζει στο στόχαστρο την προηγούμενη διοίκηση, που διόρισε η ίδια κυβέρνηση.
Ο κ. Κιτσάκος, όταν βρέθηκε κατηγορούμενος αποφάσισε να πει δημοσίως τη δική του πλευρά της υπόθεσης, ως δικαιούται. Επιμένει ότι κάθε του κίνηση ήταν εις γνώση της κυβέρνησης, εμπλέκοντας γύρω στους 7 υπουργούς. Περιέγραψε ούτε λίγο ούτε πολύ ένα κλασικό σχήμα διαπλοκής, μια κυβέρνηση, έναν επιχειρηματία και μπίζνες που ζημιώνουν τη ΔΕΠΑ, το κράτος δηλαδή, με 120 εκατομμύρια ευρώ. Στον ρόλο του διαύλου, αυτού που επικοινωνεί με όλους τους άξονες του σχήματος για την κοινή τους υπόθεση, ο κ. Κιτσάκος τοποθετεί κάποιον που ήταν, ταυτοχρόνως, υπάλληλος Λαυρεντιάδη και άνθρωπος του Μαξίμου. Τον κ. Μανώλη Πετσίτη. Συγκεκριμένα λέει πως «δεχόμουν επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον κ. Πετσίτη, ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου».
Ο Μανώλης Πετσίτης έχει την ιδιότητα του συμμαθητή και φίλου του Νίκου Παππά, ενώ φωτογραφίες τον τοποθετούν κοντά στον Πρωθυπουργό και την «προεδρική φρουρά» του Μαξίμου. Ο κ. Πετσίτης φέρεται επίσης ότι συνδέεται με τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, που θεωρείται έμπειρος νομικός σε ζητήματα offshore εταιρειών και το όνομά του περιλαμβάνεται στα Panama Papers, και σε φωτογραφίες με τον Νίκο Παππά από ταξίδια με λίαρ τζετ σε εξωτικά νησιά, συνοδεία συνεργατών του Μαδούρο, για τα οποία η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως δεν θεωρεί απαραίτητο να δώσει εξηγήσεις.
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. Για τον κ. Πετσίτη υπάρχουν μαρτυρίες, σαν αυτή της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που τον παρουσιάζει ως αχθοφόρο του Νίκου Παππά. Αλλες τον περιγράφουν σαν παράγοντα που κυκλοφορούσε στην «αγορά» ως φίλος της κυβέρνησης.
Μια αναζήτηση στα προφίλ του στο Facebook ξεδιπλώνει μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Ο κ. Πετσίτης μέχρι το 2015 έγραφε εξόχως δημιουργικές βωμολοχίες στα greeklish, έκανε αναρτήσεις σεξιστικές, αντισημιτικές και συνωμοσιολογικές, ανέβαζε επαίνους στον Αλέξη Τσίπρα, κομματικές ανακοινώσεις και άρθρα φιλικών ΜΜΕ. Από το 2015 κι ύστερα, οι αναρτήσεις του είναι ανθρώπου που του χαμογέλασε πλατιά η ζωή. Μάλιστα, παρότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις των υπουργών της κυβέρνησης μαζί του διακόπηκαν από το 2015, ανάμεσα στις θερμές ευχετήριες αναρτήσεις για τα περσινά του γενέθλια φιγουράρουν αυτές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών ενός πολύ στενού συνεργάτη υπουργού.
Ολα αυτά δημιουργούν μερικά βάσιμα ερωτηματικά στο πεδίο της πολιτικής ηθικής, αλλά δεν είναι από μόνα τους κολάσιμα.
Το γεγονός είναι ότι ο κ. Πετσίτης, με αυτή τη θεαματική προσωπική εξέλιξη και τις υψηλές επαφές, αναφέρεται από τον Θεόδωρο Κιτσάκο επωνύμως, ως εμπλεκόμενος σε ένα βαρύ σκάνδαλο κι αυτό δεν είναι καλό να «σέρνεται» στη δημόσια σφαίρα. Το μοναδικό αυτονόητο, λοιπόν, είναι να περιμένει κανείς πως η Δικαιοσύνη, όπως γίνεται συνήθως στη διερεύνηση τέτοιων δημόσιων σκανδάλων, θα καλέσει άπαντες, καταγγέλλοντες και καταγγελλόμενους, να δώσουν τις απαντήσεις τους αρμοδίως. Εισαγγελείς υπάρχουν.