Επόμενος σταθμός: ψηφοδέλτια. Στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το Κίνημα Αλλαγής θα ανακοινώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων του για τις εθνικές εκλογές. Περίπου 190 αιτήσεις, μάλιστα, έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη με την έγκυρη ανακοίνωση είναι όχι μόνο να προλάβουν οποιονδήποτε εκλογικό αιφνιδιασμό από μέρους της κυβέρνησης, αλλά και να συσπειρώσουν τη βάση τους ενόψει εκλογών. Κι αυτό, καθώς φιλοδοξούν η Φώφη Γεννηματά να μπει «σφήνα» στο δίπολο Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη των εκλογών», ανέφερε χθες η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας πως ο φορέας έχει ολοκληρωμένη πρόταση. «Οσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Αυτός ο ευκαιριακός κυβερνητικός σχηματισμός είναι ετοιμόρροπος. Τρίζει μπροστά στην επερχόμενη εκλογική ήττα. Αυτό όμως που απασχολεί είναι το πότε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν όλοι μαζί», επεσήμανε, σχολιάζοντας τις πρόσφατες κινήσεις του Πάνου Καμμένου. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «λύση δεν είναι η επιστροφή της Δεξιάς. Λυσσαλέα προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητό δίπολο (…) Η τακτική τους είναι να λεηλατήσουν την προοδευτική παράταξη. Θα μείνουν με την ελπίδα, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μάχη χωρίς μικροκομματικές λογικές».
ΘΕΜΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡ. Τα πράγματα, όμως, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι εντελώς ανώδυνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ το βράδυ της Πέμπτης, η οποία έβαζε φρένο σε αυτό που στην Αγίου Κωνσταντίνου περιγράφουν ως «κόψιμο» των υποψηφίων τους από τα εθνικά ψηφοδέλτια. Αφορμή των συζητήσεων που προέκυψαν τις τελευταίες μέρες ήταν η συμμετοχή του στελέχους του κόμματος, Χρήστου Μέγα, στο ψηφοδέλτιο της Αρτας. Η διάθεση στην επιτροπή ψηφοδελτίων ήταν αρνητική, γι’ αυτό από τη ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν να ζητήσουν να μην ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο της συγκεκριμένης περιοχής ακόμα – όπως θα συμβεί, άλλωστε, και με άλλες περιοχές όπου έχουν δημιουργηθεί αντίστοιχα προσκόμματα. Αν κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε, τότε το κόμμα σκεφτόταν να αποσύρει όλους τους υποψηφίους του, δημιουργώντας την πρώτη πραγματική ρήξη στο Κίνημα Αλλαγής μετά την αποχώρηση του Ποταμιού. Αυτό το ενδεχόμενο, βέβαια, απομακρύνθηκε σύντομα από το τραπέζι, καθώς οι δύο πλευρές, με επικοινωνία σε καλό κλίμα, αποφάσισαν το ψηφοδέλτιο της Αρτας να μείνει στο συρτάρι της διαβούλευσης για την ώρα.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η συζήτηση με τη ΔΗΜΑΡ μετατίθεται σε μεταγενέστερο χρόνο. Η Αγίου Κωνσταντίνου διεκδικεί ανοιχτά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, θεωρώντας πως η «ανανεωτική Αριστερά πρέπει να εκπροσωπηθεί μέσα στη Βουλή», όπως αντίστοιχα θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ (ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέγεται, ως πρώην πρωθυπουργός, χωρίς σταυρό). «Αν αυτό δεν γίνει, τότε είναι σαν να μας λένε ότι δεν μας θέλουν», λένε πηγές από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ για τη συμφωνία των Πρεσπών τονίζουν πως «τα εθνικά θέματα υπερβαίνουν ζητήματα κομματικής πειθαρχίας» – κάτι που, έτσι κι αλλιώς, δεν έχει τεθεί από πλευράς ηγεσίας. Ο Θεοχαρόπουλος έχει τονίσει πως η στάση του στο Σκοπιανό θα εξαρτηθεί από το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας, το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όπου θα αποφασιστεί και η στάση του. Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, βάζοντας θέμα «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας». Οσον αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αυτό, εξηγούν επιτελικά στελέχη, «βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της Γεννηματά». Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για συνεννόηση. «Το κλίμα είναι πολύ καλύτερο από αυτό που θέλουν να παρουσιάσουν», σχολίασε και η Γεννηματά, ως έμμεση απάντηση σε όσα διαρρέουν.