Η ΑΕΚ αναγκάστηκε να προχωρήσει το καλοκαίρι σε ριζική αλλαγή του ρόστερ της, καθώς παίκτες που ήταν βασικά γρανάζια στη ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα, αποχώρησαν. Η Ενωση κινήθηκε έτσι στην αγορά για να βρει ποδοσφαιριστές που θα αποκτηθούν προκειμένου να αντικαταστήσουν εκείνους που έφυγαν και να αποτελέσουν παράλληλα και στυλοβάτες των Κιτρινόμαυρων στον νέο κορμό που φιλοδοξούν να χτίσουν.

Η επιλογή της ΑΕΚ ήταν να εντάξει στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές σε νεαρή ηλικία και με προοπτικές, που ως επί το πλείστον θα ερχόντουσαν με τη μορφή δανεισμού. Με τον Δικέφαλο να έχει ωστόσο το δικαίωμα να αποκτήσει τα δικαιώματά τους το καλοκαίρι, καταβάλλοντας ένα ποσό στις ομάδες όπου ανήκουν.

Στην κατηγορία που περιγράφουμε παραπάνω ανήκουν ο Μάριος Οικονόμου, ο Λούκας Μπογέ, ο Αλεφ Σαντάνια και ο Εκι Πόνσε. Και οι τέσσερις παίκτες αγωνίζονται με τη μορφή δανεισμού στην ΑΕΚ, με την παρουσία τους στους Κιτρινόμαυρους και για τη νέα χρονιά να μη θεωρείται δεδομένη.

Κάθε περίπτωση από τις τέσσερις πάντως είναι διαφορετική, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να επεκταθεί η συνεργασία τους με την Ενωση όσο και για τη διάθεση που έχει δείξει η ΑΕΚ να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, βάσει της μέχρι τώρα προσφοράς τους.

Ο παίκτης από το συγκεκριμένο γκρουπ που θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως θα συνεχίσει στην ΑΕΚ και μετά το καλοκαίρι είναι ο Μάριος Οικονόμου. Ο διεθνής στόπερ έχει προσαρμοστεί απόλυτα στα δεδομένα της ομάδας, έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις και η Ενωση ήδη έχει κινήσει τις διαδικασίες για να τον κρατήσει στο δυναμικό της.

Στη συμφωνία που είχε συνάψει το καλοκαίρι με την Μπολόνια προβλεπόταν η καταβολή ρήτρας ύψους 700.000 ευρώ από τους Κιτρινόμαυρους στην ιταλική ομάδα, ώστε να ενεργοποιηθεί το τριετές συμβόλαιο που έχει ήδη υπογράψει με την ΑΕΚ ο Οικονόμου και θα έχει ισχύ από το επόμενο καλοκαίρι.

Η Ενωση έχει μεταφέρει προς τον ιταλικό σύλλογο πως έχει αποφασίσει να αποκτήσει με κανονική μεταγραφή τον Οικονόμου και μάλιστα από τις μέχρι τώρα επαφές προκύπτει πως αυτό μπορεί να συμβεί και με μικρότερο ποσό. Ειδικά από τη στιγμή που τα χρήματα θα καταβληθούν νωρίτερα.

Ολα ανοικτά για Μπογέ, Αλεφ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους Μπογέ και Αλεφ, εκεί φαίνεται πως είναι ακόμα νωρίς για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις. Ο αργεντινός εξτρέμ έχει δείξει πως είναι ένας πολύ ποιοτικός ποδοσφαιριστής, ωστόσο τώρα αρχίζει και μπαίνει στην εξίσωση της ομάδας. Μιας και είχε μείνει εκτός για περισσότερο από δύο μήνες λόγω τραυματισμού, χάνοντας σημαντικό έδαφος και μένοντας εκτός ρυθμού.

Στην ΑΕΚ πιστεύουν στον Μπογέ και εφόσον από εδώ και πέρα ο 21χρονος άσος παρουσιάσει τα στοιχεία που περιμένουν στην Ενωση, είναι πιθανό η ΑΕΚ να προχωρήσει τις διαδικασίες για να τον αποκτήσει από την Τορίνο. Η οψιόν για την αγορά του είναι στα έξι εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο για να την ενεργοποιήσει ο Δικέφαλος θα χρειαστεί να καταβάλει το καλοκαίρι λιγότερα και από τα μισά. Μιας και η συμφωνία με την ιταλική ομάδα προβλέπει την τμηματική εξόφληση του ποσού.

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του Αλεφ, για τον οποίο επίσης δεν υπάρχει προς το παρόν ξεκάθαρη απόφαση. Ο Βραζιλιάνος ανήκει στην Μπράγκα και η ΑΕΚ μπορεί να αποκτήσει το καλοκαίρι το 100% των δικαιωμάτων του, καταβάλλοντας στον πορτογαλικό σύλλογο 300.000 ευρώ. Μιας και έχει το δικαίωμα να εξοφλήσει τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται συνολικά για τον Αλεφ σε διάστημα τριών ετών.

Η πιο δύσκολη περίπτωση από τις τέσσερις είναι εκείνη του Εκι Πόνσε. Η ρήτρα για την αγορά του αργεντινού φορ από τη Ρόμα είναι αντίστοιχη με εκείνη του Μπογέ και ανέρχεται στα έξι εκατομμύρια ευρώ. Με την ΑΕΚ να έχει επίσης τη δυνατότητα να την καταβάλει «σπαστά» και τη Ρόμα να διατηρεί ωστόσο ένα ποσοστό μεταπώλησης. Ομως σε αντίθεση με τους άλλους τρεις ποδοσφαιριστές, ο Πόνσε δεν έχει υπογράψει από τώρα συμβόλαιο με την ΑΕΚ που θα έχει ισχύ και για τις επόμενες σεζόν. Κάτι που σημαίνει πως για να προχωρήσει η Ενωση στην αγορά του από την ομάδα της Ρώμης, θα πρέπει πρώτα να έχει συμφωνήσει και μαζί του.