Με τον τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ να παίρνει τη σκυτάλη, συνεχίστηκαν χθες οι προκλήσεις από την πλευρά της Αγκυρας απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία. Ο Ακάρ δήλωσε πως η Τουρκία «θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», κάνοντας αναφορά στο τουρκικό δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» – σύμφωνα με το οποίο η Αγκυρα θα πρέπει να έχει συμφωνήσει για οποιαδήποτε ενέργεια στη θάλασσα. Δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που η γειτονική χώρα ακολουθεί επιθετική ρητορική, καθώς και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα, είχε δηλώσει πως η Τουρκία «θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της μέχρι τέλους».
Σ’ αυτό το κλίμα, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ. «Βρισκόμαστε στο μέσο κρίσιμων διαβουλεύσεων για τη διαπραγμάτευση και τη συνέχεια του Κυπριακού και θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε τα πολλά σχόλια» σημείωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη συνάντηση, διευκρινίζοντας πως, εφόσον λυθεί το Κυπριακό, από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα έχει μερίδιο και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο κύπριος Πρόεδρος θα συναντήσει εκ νέου τη Λουτ μέσα στις επόμενες μέρες, αφότου εκείνη έχει συνάντηση και με τον Μουσταφά Ακιντζί.
Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ αποτελούν ισχυρή στήριξη στην ελληνοκυπριακή πλευρά. «Η Κύπρος είναι μια κυρίαρχη χώρα. Και όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα, έχει πόρους τους οποίους μπορεί να εκμεταλλευθεί» ανέφερε («Καθημερινή»), στέλνοντας μήνυμα πως «δεν θα δούμε φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία». «Οι ΗΠΑ στέλνουν, για πρώτη φορά με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, το μήνυμα σε σχέση με την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δική της ΑΟΖ», ήταν η αντίδραση του κύπριου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη.