«Η πρώτη μαγιά»: έτσι περιέγραψε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης τους υποψηφίους που ανακοινώθηκαν χθες στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής. Τα πρώτα 242 στελέχη πήραν εντολή από τη Φώφη Γεννηματά να «μοιράσουν το μήνυμα» του φορέα, με τερματικό σταθμό τις εθνικές κάλπες. Στην αρχική λίστα υποψήφιων βουλευτών αντικατοπτρίζεται η ανθρωπογεωγραφία της δημοκρατικής παράταξης, αλλά και οι λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στους σχηματισμούς που απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής – οι οποίες έγιναν διακριτές και στις ομιλίες που έλαβαν χώρα στη συνεδρίαση.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ. Κάθε σχηματισμός και τάση μέσα στον κεντροαριστερό φορέα έχει τους δικούς του υποψηφίους. Οι περισσότεροι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσπάθησε να δημιουργήσει, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ένα μείγμα «ανανέωσης και εμπειρίας». Ανάμεσά τους υπάρχουν άνθρωποι που στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στήριξαν τόσο τη Φώφη Γεννηματά όσο και τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του χώρου. Ονόματα που, κατά πληροφορίες, θα βρίσκονταν στα ψηφοδέλτια επιβεβαιώθηκαν – Θάνος Ασκητής και Κώστας Χαρδαβέλλας, για παράδειγμα, θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα δυτικά της Β’ Αθήνας, ενώ ο Αντώνης Βγόντζας θα είναι υποψήφιος στο Λασίθι. Υπήρχαν, όμως, και εκπλήξεις, με τη Ζέφη Δημαδάμα να «μεταφέρεται» από τη Β’ Αθήνας στην Α’. Αντίθετα, στελέχη όπως ο Δημήτρης Καρύδης, με σταθερή παρουσία, δεν θα συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. «Σήμερα πρέπει όλοι να πάψουμε να είμαστε κολλημένοι και αμετακίνητοι σε παγιωμένους ρόλους και συνήθειες. Πάνω απ’ όλα πρέπει να ανοίξουμε δρόμους. Να δώσουμε χώρο και οξυγόνο, με τη συμμετοχή και την ανάδειξη και άλλων στελεχών» ανέφερε σε δήλωσή του ο Καρύδης, τονίζοντας πως θα συνεχίσει να στηρίζει την παράταξη. Υπήρξε και μια υποψηφιότητα που παραδόξως διήρκεσε μόνο κάποιες ώρες. Ο Θάνος Μωραΐτης, που θα κατέβαινε στην Αιτωλοακαρνανία, τελικά δεν θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια. «Οι πολίτες δεν μας δίνουν λευκή επιταγή» ανέφερε σε επιστολή του.

Η πλειονότητα των εν ενεργεία βουλευτών (Κ. Σκανδαλίδης, Α. Λοβέρδος, Γ. Καρράς, Χ. Κεφαλίδου, Μ. Τζελέπης, Ι. Αχμέτ, Κ. Μπαργιώτας, Δ. Κωνσταντόπουλος, Γ. Κουτσούκος, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Γ. Μανιάτης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Δ. Κρεμαστινός, Λ. Γρηγοράκος, Β. Κεγκέρογλου) επιβεβαίωσαν την κάθοδό τους. Θέση, όμως, στα ψηφοδέλτια έχουν κι εκείνοι που στάθηκαν με τον Γιώργο Καμίνη, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Μιχάλη Παττακό στην Α’ Αθήνας, τον Στέφανο Παραστατίδη στο Κιλκίς και τον Νίκο Γκόλα στα Γιάννινα. Στα ψηφοδέλτια εκπροσωπείται και μια ακόμα άτυπη «τάση» – αυτή των στελεχών του Ποταμιού που επέλεξαν να παραμείνουν στο Κίνημα Αλλαγής. Ετσι, ο Παναγιώτης Βλάχος θα είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, ενώ ο Παναγιώτης Καρκατσούλης στην Α’ Αθήνας. Ο Απόστολος Πόντας της ΕΔΕΜ, που διεκδίκησε την ηγεσία του φορέα, θα είναι υποψήφιος στην Α’ Πειραιά, ενώ ο έτερος υποψήφιος Κωνσταντίνος Γάτσιος κατεβαίνει στα Γιάννινα. Από τους μικρότερους εταίρους, ο Μιχάλης Χάλαρης από τις Κινήσεις Πολιτών θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στα νότια της Β’ Αθήνας. Από το ΚΙΔΗΣΟ ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του Φίλιππου Σαχινίδη στη Λάρισα, του Μιχάλη Καρχιμάκη στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας και του Γιώργου Πεταλωτή στα νότια της Β’ Αθήνας – στην περιφέρεια όπου θα κατέβει υποψήφια και η Φώφη Γεννηματά. Στα πρώτα ονόματα υπάρχουν και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη και τον Τάσο Δαρσινό να κατεβαίνουν στον βόρειο και τον δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας αντίστοιχα και τον Δημήτρη Στάμου να δοκιμάζεται στη Δυτική Αττική.

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ. Η ένταση των τελευταίων ημερών, βέβαια, ανάμεσα σε ΔΗΜΑΡ και Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή το ψηφοδέλτιο της Αρτας και τη συμμετοχή του Χρήστου Μέγα έδειξε να καταλαγιάζει με την απόφαση η συγκεκριμένη περιφέρεια να μην ανακοινωθεί ακόμη. Μαζί της τόσο η Α’ όσο και η Β’ Θεσσαλονίκης, για τις οποίες η συζήτηση συνεχίζεται, καθώς άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και πώς θα κινηθεί η Εύα Καϊλή, που σκέφτεται την κάθοδό της ως υποψήφια δήμαρχος της πόλης. Ανάμεσα στα ψηφοδέλτια που δεν ανακοινώθηκαν είναι κι αυτό της Αχαΐας, όπου επιθυμεί να κατέβει ο Γιώργος Παπανδρέου και στο οποίο υπάρχει ακόμα ο νυν βουλευτής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Ψηφοδέλτιο δεν ανακοινώθηκε ούτε στο Ιόνιο.

Εκτός από τις περιοχές, υπάρχουν και τα ονόματα. «Σε όποιες εκλογές γίνουν πρώτα» φέρεται να είναι έτοιμος να συμμετάσχει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είτε θα είναι υποψήφιος στις επόμενες ευρωεκλογές είτε θα διεκδικήσει σταυρό στις εθνικές εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα στα βόρεια της Β’ Αθήνας. Ο Γιώργος Καμίνης έχει ήδη κάνει γνωστή την πρόθεσή του να διεκδικήσει μια έδρα στις Βρυξέλλες, ενώ ένα από τα πρόσωπα που δεν ανακοινώθηκαν είναι κι αυτό του Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος επίσης αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην ευρωβουλή και την υποψηφιότητά του σε κάποια από τις περιφέρειες Αθήνας και Αττικής. Παρότι η υποψηφιότητά του στον νότιο τομέα της Β’ Αθήνας θεωρείται σχεδόν βέβαιη, ένα από τα πρόσωπα που έμειναν εκτός της ανακοίνωσης ήταν και αυτό του αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρου Καρανικόλα. Ολα δείχνουν ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα ανακοινωθεί τελευταίο.

ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ «ΚΑΜΜΕΝΟΙ». «Στον τόπο υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας» ανέφερε από το βήμα η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «κυβερνά με μία ομάδα κολλητών, που είναι σήμερα βαρίδι για την Αριστερά». Σε προεκλογικό κλίμα, η Γεννηματά ζήτησε ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας πως μόνο η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να «εγγυηθεί την προοδευτική αλλαγή» στη χώρα. Η επικεφαλής του φορέα τόνισε πως, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιδίδονται σε ένα «αλισβερίσι», αναζητώντας «απεγνωσμένα πρόθυμους βουλευτές». «Φαίνεται πως υπάρχουν κι άλλοι “Καμμένοι” των Πρεσπών» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρότι, όπως διευκρινίστηκε, η φράση αναφερόταν στο Ποτάμι, το γάντι σήκωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως «πράγματι υπάρχουν, όμως σε άλλα κόμματα και ρέπουν στα κύματα του εθνικολαϊκισμού». Παράλληλα, απάντησε στις φήμες περί «διαπραγμάτευσης» για μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τονίζοντας πως «ο χώρος που εκπροσωπεί δεν έχει μάθει να παζαρεύει θέσεις και καρέκλες».