Βαριά ρίχνει το σκιά της πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου η υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη και όσο παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα που θέτει η αντιπολίτευση τόσο πιο αρνητικά φορτισμένη γίνεται η πολιτική ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση.

Από το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν το… σιωπητήριο για το συγκεκριμένο ζήτημα, παρά το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο οι αποκαλύψεις για τη διαδρομή του, ενώ παράλληλα επιχειρείται η πλήρης υποβάθμισή του.

Ανεξαρτήτως όμως της κυβερνητικής επιχείρησης να μην είναι στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης το συγκεκριμένο θέμα, αυτό αναμένεται να απασχολήσει και τη Βουλή την προσεχή Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου. Εκεί πρόκειται να συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ για τον Πετσίτη και σχεδόν προεξοφλείται μια σφοδρή πολιτική σύγκρουση, καθώς η υπόθεση οδηγεί κατά την αντιπολίτευση στην πλήρη κατάρρευση του λεγόμενου αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται αντιπερισπασμός, καθώς το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν επιθυμεί να κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο η συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία όμως προβληματίζει πάρα πολλούς κορυφαίους υπουργούς, που επιλέγουν να διατηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας. Η κυβερνητική γραμμή είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν έμφαση στα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που ψηφίζεται αύριο, κ.ά. Αναμένουν, ωστόσο, ότι και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναδείξει το θέμα Πετσίτη κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού αύριο το βράδυ. Στη βάση αυτή ίσως προκύψει και η πρώτη δημόσια σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών επί του θέματος, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να απαντήσει από το βήμα της Βουλής.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και κεντρικοί βουλευτές δεν επιθυμούν να συζητήσουν την υπόθεση, ενώ δείχνουν προς άλλη κατεύθυνση, κυρίως προς εκείνη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, σε μια προσπάθεια να μη χρεωθεί το Μέγαρο Μαξίμου τον Πετσίτη. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί κινούνται στη λογική «δεν τον ξέρουμε τον κύριο, δεν είχαμε καμία επαφή, δεν είναι δημόσιο πρόσωπο και δεν είναι κρατικός λειτουργός, άρα ό,τι είναι να συζητηθεί, αυτό θα γίνει στη Βουλή», όπως την ανέπτυξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Η… ΦΙΛΙΚΗ ΣΧΕΣΗ. Η θεωρία που αναπτύσσεται και προβάλλεται από το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι το εν λόγω πρόσωπο που διατηρούσε «παιδιόθεν» φιλική σχέση με τον Νίκο Παππά, δεν είναι, ούτε βρέθηκε σε κρατική θέση και δεν έχει διαχειριστεί δημόσιο χρήμα. Ωστόσο, ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνονται ερωτήματα για την… εκτόξευση του Πετσίτη και τις διασυνδέσεις που είχε και έχει, ενώ δεν περνούν απαρατήρητες και οι αναφορές της Ζωής Κωνσταντοπούλου, παρά την πλήρη πολιτική αντίθεση, ότι έβλεπε πολλές φορές τον Πετσίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, μια διασύνδεση που έκανε ουσιαστικά και ο Θεόδωρος Κιτσάκος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Η υπόθεση εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία και τριβές στο κυβερνητικό μέτωπο και γι’ αυτό κυρίαρχη δείχνει πλέον η άποψη ότι πρέπει να χειριστεί εξ ολοκλήρου το ζήτημα ο Νίκος Παππάς και να μην απολογείται συνολικά η κυβέρνηση για τον Πετσίτη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις αποστάσεις που πήραν υπουργοί, όπως π.χ. ο Γιώργος Σταθάκης που σημείωσε προ ημερών «δεν τον ξέρω και δεν έχω ιδέα από όλα αυτά», θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί πολιτικά την υπόθεση. Σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζει γενικευμένη επίθεση τις επόμενες ημέρες και θα θέσει – όπως το έχει ήδη πράξει – με μεγαλύτερη ένταση το ερώτημα: «Ποιες υπηρεσίες παρείχε ο κ. Πετσίτης, σε ποια επιχειρηματικά συμφέροντα, και με τι ανταλλάγματα για την παρέα του Μαξίμου». Παράλληλα, και το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να θέτει ερωτήματα για τον Πετσίτη, ενώ για το θέμα έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης.