Ενα έγγραφο με ημερομηνία 2 Μαΐου 2017, του τότε προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Παντελή (που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ»), έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο Πετσίτη που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης το τελευταίο διάστημα. Στο έγγραφο αυτό ο κ. Παντελής, που αντικαταστάθηκε λίγο αργότερα (σ.σ.: ήταν προγραμματισμένη η διαδικασία αντικατάστασής του), ζητά να πληροφορηθεί στοιχεία για τις οφειλές των εταιρειών Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ κι άλλων, συμφερόντων του τότε επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Οι περιπτώσεις αυτές φαίνεται ότι κίνησαν το ενδιαφέρον των ελεγκτικών Αρχών, λόγω ακριβώς των διευκολύνσεων που έτυχαν από τη ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα ενδεχόμενη ζημιά εις βάρος του Δημοσίου.

Η Αρχή κατά του ξεπλύματος συγκεκριμένα ζήτησε από τη ΔΕΠΑ – λίγο πριν από την αποχώρηση του κ. Παντελή από την Αρχή – «να αποσταλούν άμεσα τα αναλυτικά στοιχεία για τις ανείσπρακτες οφειλές καθώς και τυχόν ρυθμίσεις που έχουν γίνει από τις εν λόγω εταιρείες». Ακόμη ζητά να «αποσταλούν άμεσα αντίγραφα εισηγήσεων της νομικής, οικονομικής κι εμπορικής υπηρεσίας της ΔΕΠΑ από το 2015 έως και σήμερα».

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΠΑΠΠΑ. Το έτος 2015, από το οποίο ζητούνται στοιχεία, είναι το πλέον «ενδιαφέρον» για ν’ αναδειχθούν πρόσωπα, συσχετισμοί και μεθοδεύσεις. Είναι η περίοδος που ο Μανώλης Πετσίτης έχει μόνιμη παρουσία στο Μαξίμου και στο πλευρό του κ. Παππά. Επιπλέον ήδη έχει οριστεί ως αντιπρόσωπος κύπριων δικηγόρων από το γραφείο τού – συνταξιδιώτη στη Βενεζουέλα κ. Νίκου Παππά – κ. Αρτέμη Αρτεμίου. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2015 είχε τοποθετηθεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ ο κ. Θ. Κιτσάκος, πρώην τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ELFE, δηλαδή πρώην υπάλληλος του ομίλου Λαυρεντιάδη. Επιπλέον εκείνη την περίοδο αναφέρεται ότι άρχισαν – σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κιτσάκου στα «ΝΕΑ» – οι επισκέψεις του Μανώλη Πετσίτη στη ΔΕΠΑ, «ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου». Στις φορολογικές δηλώσεις του 2016 και του 2017 ο Μανώλης Πετσίτης λαμβάνει συνολική αμοιβή 200.000 ευρώ από την εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE που ήταν στόχος της έρευνας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.