Αν υπήρχε ένα event στο τριήμερο συνέδριο της ΝΔ που συμβόλιζε τον νούμερο ένα στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται, αυτό ήταν το πάνελ του χθεσινού πρωινού υπό τον τίτλο «Ανοικτό κόμμα – ανοικτό βήμα». Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι που συμμετείχαν και απευθύνθηκαν στο κατεξοχήν κομματικό ακροατήριο της κεντροδεξιάς παράταξης δεν ήταν με τη στενή του όρου έννοια νεοδημοκράτες. Αντίθετα, προέρχονται από άλλους ιδεολογικούς χώρους. Ανέβηκαν, όμως, στο πόντιουμ και υπογράμμισαν με τις τοποθετήσεις τους τα σημεία σύγκλισης που βρίσκουν μεταξύ όσων εκείνοι πιστεύουν και όσων η Πειραιώς προτείνει. Με δυο λόγια, με το συγκεκριμένο πάνελ στάλθηκε το μήνυμα πως ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει, πράγματι, να ανοίξει το κόμμα του. Αλλά και ότι μέσω των ανοιγμάτων θα κατορθώσει να διευρύνει τη βάση των ψηφοφόρων του και να φέρει πιο κοντά την αυτοδυναμία.

ΟΙ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ. Οσοι, εξάλλου, παρακολουθούν στενά τα νεοδημοκρατικά πράγματα γνωρίζουν ότι η στρατηγική για την επόμενη μέρα έχει ως θεμέλιο λίθο τις συνεργασίες. Το περιλάλητο άνοιγμα στον κεντρώο χώρο, μέσα από το οποίο η ΝΔ των 44 ετών θα εμφανιστεί ως ένας ζωντανός κομματικός οργανισμός που ανανεώνεται και διευρύνεται. Εξού και χθες μίλησαν στην ολομέλεια του συνεδρίου ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βάσω Κιντή, ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάνος Ματσαγγάνης – που είχε κατέβει στις εθνικές εκλογές υποψήφιος με Το Ποτάμι -, ο διευθυντής ερευνών της «διαΝΕΟσις» Κυριάκος Πιερρακάκης – που είχε βάλει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής με την Ελιά -, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Upstream Μάρκος Βερέμης.

Από την Πειραιώς, παρεμπιπτόντως, δεν πέρασαν απαρατήρητα και τα ανοίγματα που άλλοι έκαναν στη ΝΔ. Οπως, φέρ’ ειπείν, ο Μάριος Γεωργιάδης της Ενωσης Κεντρώων, ο οποίος από το βήμα του γαλάζιου συνεδρίου είπε «θα μας βρείτε στο πλευρό σας ως ισότιμο συνομιλητή στον διάλογο» για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα. Ή ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης, που σε συνέντευξή του χθες δήλωσε πως όσα πιστεύει είναι πιο κοντά σε αυτά που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ. Εκτός, βέβαια, από την εικόνα του ανοιχτού κόμματος, η ΝΔ θέλησε το τριήμερο που πέρασε να δώσει και την εικόνα του ενωμένου κόμματος. Ετσι, όλες οι γαλάζιες φυλές βρέθηκαν στο Metropolitan Expo και όλοι οι πρώην πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί της ΝΔ παρακολούθησαν από την πρώτη σειρά τον Μητσοτάκη να μιλά και τις δύο φορές που ανέβηκε στο πόντιουμ. Παράλληλα, τα κορυφαία στελέχη της που πήραν τον λόγο, από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μέχρι τη Μαριέτα Γιαννάκου, είχαν όλα έναν καλό λόγο για εκείνον. Η Γιαννάκου, ας πούμε, σημείωσε «συνήθως δεν κολακεύω αρχηγούς, αλλά ο Κυριάκος έχει δύναμη, χαρακτήρα, γνώση όλων των θεμάτων και είναι η ηγεσία που μας χρειάζεται σήμερα». Υπογράμμισε δε ότι «έχει σημασία η ενότητα γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε», καλώντας την όλη ΝΔ να προχωρήσουν μαζί και να εφαρμόσουν όσα έχουν υποσχεθεί.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ. Το συνέδριο έκλεισε με την αρχηγική ομιλία. Εκεί ο Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ανανέωση του κόμματος, λέγοντας πως στις αρχές του 2019 η ΝΔ θα αρχίσει να ανακοινώνει τα ψηφοδέλτιά της για τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «θα αποτελούνται από έναν συνδυασμό έμπειρων και νέων στελεχών. Και θα δείχνουν προς το μέλλον». Η αρχή των ανακοινώσεων θα γίνει τη 10η Ιανουαρίου, ημέρα που συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ. Για τότε έχει προγραμματιστεί η δημοσιοποίηση των ονομάτων δεκάδων καινούργιων στελεχών που θα πολιτευθούν για πρώτη φορά με την αξιωματική αντιπολίτευση και προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών. «Στη συντριπτική τους πλειονότητα», ανέφερε ο Μητσοτάκης, «είναι νεοεισερχόμενοι στην πολιτική. Συμβολίζουν ατομικά ο καθένας και η καθεμία, αλλά και συλλογικά όλοι μαζί, όχι μόνο την ανανέωση αλλά και το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία». Οπως, μάλιστα, επισημαίνουν κομματικές πηγές, οι εν λόγω υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν «εγκαίρως ώστε να τους γνωρίσει η κοινωνία».

ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ. Χθες το μεσημέρι ο γαλάζιος αρχηγός ενημέρωσε και επίσημα – μιας και ήταν κοινό μυστικό στους νεοδημοκρατικούς κύκλους – το σώμα των συνέδρων πως της μάχης για την Ευρωβουλή θα ηγηθεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Και εισηγήθηκε στην Πολιτική Επιτροπή που προέκυψε από τη 12η συνάντηση του ανώτατου κομματικού οργάνου να παραμείνει στη θέση του ως γραμματέας ο Λευτέρης Αυγενάκης μέχρι και τις κάλπες του 2019. Η εισήγηση ήταν αναμενόμενη, μιας και ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς και η προετοιμασία πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Μετά τις εθνικές κάλπες η Πολιτική Επιτροπή θα συνεδριάσει προκειμένου να εκλέξει νέο γραμματέα.

Βέβαια, εκτός από τα ανοίγματα προς τους κεντρώους, ο Μητσοτάκης φρόντισε να ικανοποιήσει και το παραδοσιακό νεοδημοκρατικό κοινό, μιλώντας για το Μακεδονικό. Οχι μόνο σημειώνοντας ότι «η ΝΔ στέκεται απέναντι στην εθνική υποχώρηση της συμφωνίας των Πρεσπών», αλλά και επιτιθέμενος στον Πρωθυπουργό. «Κύριε Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά, «δεν σώσατε καμία Μακεδονία. Το μόνο που κάνατε είναι να δώσετε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους γείτονές μας. Είπατε “ναι” εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν το σθένος να πουν “όχι”. Και βάλατε τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας απέναντί σας για να εξασφαλίσετε κάποια ψήγματα από τη ρημαγμένη αξιοπιστία σας. Σταματήστε να προσβάλλετε τους Μακεδόνες και όλους τους Ελληνες. Σταματήστε να χαρακτηρίζετε ακροδεξιό και εθνικιστή όποιον διαφωνεί με την πολιτική σας».

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Ενα μεγάλο μέρος του κυβερνητικού προγράμματος της Πειραιώς παρουσιάστηκε αναλυτικά σε ένα έντυπο πενήντα σελίδων που μοιράστηκε στους συνέδρους. Τα κυριότερα σημεία αυτού, εκείνα δηλαδή στα οποία αποδίδουν μεγάλη σημασία επειδή πιστεύουν ότι θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας – και θα στηρίξουν το προφίλ της λαϊκής παράταξης που φιλοτεχνούν για το κόμμα τα στελέχη του -, είναι τα εξής: μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους κατά 30% εντός διετίας. Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% που είναι σήμερα. Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους στο 15%, από 20%, εντός της τετραετίας. Καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22% (από 13% και 24% σήμερα). Μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο, διαμονή δηλαδή και εστίαση, στον χαμηλό συντελεστή. Ειδική ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μείωση των λογαριασμών του ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά με τον περιορισμό των χρεώσεων που επιβάλλει το κράτος. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αξιοπρεπείς συντάξεις με βιώσιμο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων. Αύξηση της δαπάνης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο 1 δισ. ευρώ ετησίως για την κάλυψη 800.000 πολιτών. Αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας κατά 200 εκατ. ευρώ και διπλασιασμός του αριθμού των δικαιούχων.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι δύο δεσμεύσεις που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ. Πως στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει θα υπάρξει βοήθεια 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στο εξής στην Ελλάδα. Και ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.