To έκανε κόντρα στη Μίλαν και ο Τζενάρο Γκατούζο ακόμη ψάχνει να καταλάβει πώς ο Ολυμπιακός μπόρεσε να χαλάσει την ισορροπία της βασικής αμυντικής γραμμής του. Το έκανε και χθες κόντρα στη Λαμία (3-0), έστω και αν ο συντελεστής δυσκολίας ήταν διαφορετικός. Ο Κώστας Φορτούνης σε έναν άτυπο ρόλο σέντερ φορ με τον Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο σε άλλον χώρο δράσης, πιο μακριά από το «κουτί». Μια επιλογή που δεν αλλάζει μόνο την όψη, αλλά, όπως φαίνεται, και την αποτελεσματικότητα των Ερυθρολεύκων. Το μαρτυρά η από τριάρα σε… τριάρα διαδρομή τους, Πέμπτη και Κυριακή. Τι συμβαίνει επί της ουσίας με αυτό το τρικ: αφενός ο Φορτούνης μένει σταθερά κοντά στην αντίπαλη περιοχή και έχοντας λιγότερα μέτρα να καλύψει στο γήπεδο είναι πολύ πιο «ενεργός» στις κατοχές του. Αφετέρου, μιας και ο κορυφαίος Ελληνας της Σούπερ Λίγκας είναι από ένστικτο δημιουργός, γυρίζοντας πιο πίσω να ζητήσει την μπάλα, αναγκάζει τα στόπερ να τον ακολουθούν. Και εκεί ακριβώς είναι που παρεμβαίνουν οι συμπαίκτες του. Στους χώρους που δημιουργούνται. Και στις… γραμμές του αντιπάλου που χαλάνε. Ολα αυτά μάλιστα σε μια συγκυρία που ο Φορτούνης είναι σε καταπληκτική κατάσταση και που όλοι οι υπόλοιποι το εκμεταλλεύονται αυτό στο maximum. Το παιχνίδι του Ολυμπιακού θυμίζει… μπάσκετ. Ενα μόνιμο give and go γύρω από τον maestro. Παιχνίδι της μιας επαφής με μεγαλύτερη προσήλωση σε όσα πρέπει να συμβούν χωρίς την μπάλα. Στον χώρο.Την Πέμπτη που υπήρχε ο Ποντένσε, ο Γκερέρο έπαιξε πίσω από τον αρχηγό. Χθες που ο Πορτογάλος ήταν τιμωρημένος, ο Ισπανός βγήκε στην απέναντι του Φετφατζίδη πτέρυγα. Οι Πειραιώτες λοιπόν και πίεζαν πολύ τις πρώτες μπάλες, και είχαν μια μόνιμη κίνηση στο παιχνίδι τους. Και φτάνοντας σε 14 τελικές τα έκαναν όλα: τρία γρήγορα γκολ (Γκερέρο 32′, Φετφατζίδης 46′, Ομάρ 51′), ένα δοκάρι (Σισέ 37′) και μια σειρά από πολύ καλές ευκαιρίες (Φορτούνης 45′, 60′, Νάτχο 90′) για να ανεβάσουν ακόμη πιο ψηλά τον δείκτη του σκορ.

«Ορχήστρα» ο Φορτούνης

Στην πραγματικότητα, ο Φορτούνης ήταν παντού. Στην ασίστ του 1-0, έπειτα από την ιδανική εκτέλεση του επιθετικού transition (Νάτχο). Στη σέντρα από αριστερά για το 2-0. Στην πάσα προς τον Νάτχο που σούταρε για να πάρει το ριμπάουντ ο Ομάρ για το 3-0. Ηταν επίσης εκείνος που εκτέλεσε το φάουλ που έστειλε την μπάλα συστημένη στο κεφάλι του Σισέ, για τη φάση – δοκάρι. Ηταν στις ευκαιρίες του που «έφτιαξε» και επιχείρησε. Τα πάντα… όλα. Και απείλησε, και δημιούργησε, και εκτέλεσε, και καθοδήγησε τους Πειραιώτες. Απολαυστικός. «Ο Κώστας στην κορυφή είναι μια λύση, που δίνει στον Γκερέρο περισσότερη ελευθερία στις κινήσεις του. Το χρησιμοποιήσαμε και απόψε (χθες), αλλά δεν θα γίνεται πάντα. Εχουμε πάρα πολλούς παίκτες που δεν αγωνίστηκαν λόγω προβλημάτων, όπως οι Ποντένσε, Λάζαρος, Χασάν και Ναουέλ. Διαθέτουμε πάρα πολλές λύσεις. Σε κάθε παιχνίδι θα ψάχνουμε για την καλύτερη δυνατή λύση» υποστήριξε ο πάντα ολιγόλογος Μαρτίνς. Μήπως όμως, κόουτς, να το… ξανασκεφτείς, έτσι όπως το πάει ο αρχηγός σου;

Ο Χάβος

Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, η Λαμία δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο. Θα είχε πέσει νωρίτερα μάλιστα, αν στο 17΄ο Διαμαντόπουλος και ο πρώτος επόπτης (Αλεξέας) δεν έκλειναν τα μάτια σε καθαρό πέναλτι εις βάρος του Ομάρ από τον Καρυπίδη. Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να αντέξουν την πολύ μεγάλη πίεση που δέχτηκαν, αλλά οι αντοχές τους ήταν συγκεκριμένες. «Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε τους χώρους, γιατί σε ανοιχτούς χώρους ο Ολυμπιακός μπορεί να σε σκοτώσει. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε, να μη δεχτούμε δεύτερο γκολ μετά το πρώτο, γιατί όσο χρειαζόμασταν μόνο ένα γκολ ήμασταν ζωντανοί. Δυστυχώς, με δύο επιπόλαια λάθη στο ξεκίνημα φάγαμε δύο γκολ και έγινε το 3-0. Ετσι δεν μπορούσαμε να διεκδικήσουμε κάτι από το παιχνίδι» απολογήθηκε ο Μάκης Χάβος. Η μοναδική καλή στιγμή της Λαμίας στο ματς ήρθε στο 66′ με το σουτ του Δημούτσου που τσέκαρε τα αντανακλαστικά του Σα. Με αυτή τη νίκη ο Ολυμπιακός ξαναπέρασε στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Είναι στο -5 από τον ΠΑΟΚ που δοκιμάζεται σήμερα στη Λιβαδειά. Αν περιμένει δώρα; Τα όσα συμβαίνουν στα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τέτοιες σκέψεις. Του αρκεί που πλέον όλοι καταλαβαίνουν πως είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα.

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ομάρ, Σισέ, Μιράντα, Κούτρης (67′ Τσιμίκας), Μπουχαλάκης, Γκιγέρμε, Νάτχο, Φετφατζίδης (76′ Βρουσάι), Φορτούνης, Γκερέρο (86′ Μάνος).

Λαμία (Μάκης Χάβος): Σαράνοφ, Βασιλαντωνόπουλος, Αντέτζο, Καρυπίδης, Μπερτόλιο (64′ Μπουλούλης), Καραμάνος (70′ Τσούκαλος), Δημούτσος, Σκόνδρας, Επστάιν (77′ Καραγκούνης), Βάντερσον, Μπλάζιτς.