Με ανελέητο σφυροκόπημα και λίγη τύχη η Λίβερπουλ νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1 και επανήλθε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της Πρέμιερ Λιγκ την οποία είχε καταλάβει για 24 ώρες η Μάντσεστερ Σίτι.

Απόλυτος πρωταγωνιστής του ντέρμπι της Πρέμιερ Λιγκ αναδείχθηκε ο Σερντάν Σακίρι. Ενώ το ματς έδειχνε κλειδωμένο στο 1-1, ο Γιούργκεν Κλοπ τράβηξε άσο από το μανίκι του στο 70ό λεπτό ρίχνοντας στον αγωνιστικό χώρο τον Ελβετό. Ο Σακίρι χρειάστηκε μόλις τρία λεπτά για να σκοράρει με τη βοήθεια του ποδιού του Ασλεϊ Γιανγκ. Στο 80′ επαναλήφθηκε η φάση αλλά στη θέση του Γιανγκ ήταν ο Μπαϊγί, ξεσηκώνοντας τους οπαδούς της Λίβερπουλ που φώναζαν ρυθμικά «Μην απολύσετε τον Μουρίνιο».

Ηταν η απάντησή τους στους οπαδούς της Γιουνάιτεντ που φώναζαν συνθήματα προς τον Αλισον για την επική γκάφα του, που επέτρεψε στους Κόκκινους Διαβόλους να ισοφαρίσουν από το πουθενά. Ο Βραζιλιάνος δεν κατάφερε να μπλοκάρει μια εύκολη σέντρα στο 33′ και ουσιαστικά έδωσε ασίστ στον επερχόμενο Λίνγκαρντ που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Στο 24′ άνοιξε το σκορ ο Μανέ με κίνηση πλαστικής χειρουργικής έπειτα από ασίστ του Φαμπίνιο.

Με τη νέα επιτυχία της η Λίβερπουλ συμπλήρωσε 18 αγώνες αήττητη (συν έναν από πέρυσι), που αποτελεί ρεκόρ συλλόγου στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά όχι και σε όλη την ιστορία της κορυφαίας κατηγορίας. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο του 1990 είχαν καταφέρει να διατηρήσουν το αήττητο σε 23 αγώνες, όντας κάτοχοι του (τελευταίου) τίτλου.

Το ντέρμπι διεξήχθη υπό το βλέμμα του σερ Αλεξ Φέργκιουσον ο οποίος είχε την ατυχία να δει το φάντασμα της άλλοτε κραταιάς ομάδας. Η συγκομιδή βαθμών της Γιουνάιτεντ στις 17 πρώτες αγωνιστικές (26 βαθμοί) παραπέμπουν στην προ Πρέμιερ Λιγκ εποχή, στη σεζόν 1990-1991.

Σφυροκόπημα

Η ανελέητη κόντρα Μουρίνιο – Πογκμπά και η απουσία του τελευταίου από το χθεσινό ντέρμπι συνεχίζει να βλάπτει τη Γιουνάιτεντ. Ο άλλοτε αρχηγός της ομάδας, Ρόι Κιν, δήλωσε πως οι μέρες του Γάλλου στο Ολντ Τράφορντ είναι μετρημένες. Πρόσθεσε πως ακόμα κι αν κατέβεις από το φεγγάρι και δεν γνωρίζεις τίποτε από ποδόσφαιρο μπορείς να διακρίνεις πως η Γιουνάιτεντ είναι μια μέτρια ομάδα. «Είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ της δεκαετίας του 1980».

Ο Γκάρι Νέβιλ παρομοίασε τη Γιουνάιτεντ με σπαγγέτι μπολονέζ, ενώ σχολίασε στο τέλος του αγώνα πως η Λίβερπουλ είναι χιλιόμετρα μπροστά από τους Κόκκινους Διαβόλους και οι μέσοι της αγαπημένης του ομάδας δεν μπορούν να αλλάξουν μια μπαλιά.

Η ένταση του σφυροκοπήματος της Λίβερπουλ στην ευάλωτη άμυνα της Γιουνάιτεντ αποτυπώνεται στις 36 προσπάθειες των Κόκκινων για γκολ, που αποτελούν ρεκόρ στη φετινή σεζόν, όπως ρεκόρ είναι και οι 19 βαθμοί που χωρίζουν πλέον τις δύο ομάδες.

Η Λίβερπουλ έδωσε τέλος στην ανομβρία νικών απέναντι στη μεγάλη αντίπαλό της, που είχε σε οκτώ αγώνες, ενώ νικά τον Μουρίνιο για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια όταν ο Πορτογάλος ήταν προπονητής της Τσέλσι (σε ματς του Τσάμπιονς Λιγκ).

Ο Μουρίνιο αποτελεί ταμπού για τη Λίβερπουλ καθώς η αδιάφορη το 2014 Τσέλσι τη νίκησε 2-0, με την περίφημη φάση του γλιστρήματος του Στίβεν Τζέραρντ, ανακόπτοντας τον καλπασμό των Κόκκινων προς τον τίτλο.

Ο άλλοτε Special One εντυπωσιάστηκε με την ένταση του παιχνιδιού των παικτών της Λίβερπουλ, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά για τον αριστερό ακραίο των Κόκκινων, Αντριου Ρόμπερτσον: «Κουράστηκα να τον βλέπω». Ο Πορτογάλος παραδέχθηκε με πολλούς αστερίσκους πως η αντίπαλη ομάδα νίκησε.

Ο Γιούργκεν Κλοπ προσπαθεί να επαναφέρει τους παίκτες του στο έδαφος αποσυνδέοντας τη νίκη επί της Γιουνάιτεντ με τη διεκδίκηση του τίτλου. Φυσικά έπλεξε το εγκώμιο των παικτών του για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, εξηγώντας πως ένας από τους λόγους που κυνήγησαν τη νίκη ήταν ο Αλισον, για να μη νιώθει άσχημα για την γκάφα του.