«Δεν είναι δυνατόν όποιος ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών να θεωρείται ότι στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και όποιος την καταψηφίσει, τη ΝΔ» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρει πως τα εθνικά θέματα «δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός νέου στείρου δικομματισμού». Επισημαίνει πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν τολμούν τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής. «Δεν χρειάζεται να βγάλουμε τον λαϊκισμό από την πόρτα για να βάλουμε τον συντηρητισμό από το παράθυρο» σχολιάζει. Οσον αφορά τις συζητήσεις για τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής και τη θέση του στο Επικρατείας, τονίζει πως «τα κόμματα που συναπαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να έχουν κοινοβουλευτική παρουσία» και πως «παζάρια και μικροδιευθετήσεις δεν είναι στην κουλτούρα» της ανανεωτικής Αριστεράς: «Διεκδικούμε, στο πλαίσιο της πολυσυλλεκτικότητας, να είναι υποψήφια τα μέλη μας και εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες εκλογής».
Στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής κάνατε λόγο για εθνικολαϊκιστές «Καμμένους» των Πρεσπών. Αν τελικά ψηφίσετε υπέρ της συμφωνίας, η ψήφος σας δεν θα προσφέρει έμμεση στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ;
Εθνικολαϊκιστές «Καμμένοι» των Πρεσπών υπάρχουν σε αρκετά κόμματα, καθώς τα εθνικά θέματα διαπερνούν οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Προσωπικά πορεύομαι με βάση τις αρχές και τις θέσεις της ανανεωτικής Αριστεράς, χωρίς ετεροκαθορισμούς και μικροκομματικές στοχεύσεις. Δεν είναι δυνατόν τα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός νέου στείρου δικομματισμού, όποιος ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών να θεωρείται ότι στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και όποιος την καταψηφίσει, τη ΝΔ! Επιτέλους στα εθνικά θέματα απαιτείται η μέγιστη υπευθυνότητα. Σε κάθε περίπτωση, όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, θα αποφασίσουμε τη στάση μας.
Οταν ζητείτε εκλογές αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας, τι χρονικό διάστημα βάζετε;
Ο εθνικολαϊκιστής υπουργός Εθνικής Αμυνας και οι ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία και θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Εφόσον λοιπόν για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα δεν θα υπάρχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία, η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευθεί ότι μετά την ψήφιση της συμφωνίας θα προκηρύξει εκλογές.
Πώς το Κίνημα Αλλαγής θα γίνει ο «προοδευτικός πόλος»; Ποια είναι τα σημεία που σας διαχωρίζουν από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;
Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να αποδεικνύει έμπρακτα το προοδευτικό του στίγμα. Να προωθήσει τομές για ένα αποτελεσματικό κράτος δικαίου, μακριά από πελατειακές σχέσεις και στοχεύοντας στην υγιή επιχειρηματικότητα, την παραγωγή και τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Μακριά από την επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας του ΣΥΡΙΖΑ και την αδιαφορία της ΝΔ για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 για μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια απέναντι στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δει την πραγματικότητα και την πρόθεση της ΝΔ για ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ταυτόχρονα με τον πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, είναι απαραίτητα στοιχεία μιας προοδευτικής πολιτικής. Ετσι θα αποδείξουμε ότι είμαστε απέναντι στον κρατισμό. Η χώρα δεν αντέχει να σέρνεται μεταξύ συντηρητισμού και λαϊκισμού. Ενας ισχυρός προοδευτικός πόλος μπορεί να τους ανατρέψει.
Πώς θα προσεγγίσετε την κοινωνική ανανεωτική Αριστερά; Το περασμένο Σαββατοκύριακο είδαμε τρία ιδρυτικά στελέχη του κόμματός σας να χαιρετίζουν το συνέδριο της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί ένα άνοιγμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, την ώρα όμως που στο κόμμα του κυριαρχεί μια σκληρή δεξιά ατζέντα. Συνεπώς το άνοιγμα αυτό δεν πείθει γιατί η ΝΔ παραμένει ένα βαθύτατα συντηρητικό κόμμα. Δεν χρειάζεται να βγάλουμε τον λαϊκισμό από την πόρτα για να βάλουμε τον συντηρητισμό από το παράθυρο. Η κοινωνική ανανεωτική Αριστερά γνωρίζει καλά ότι απαιτείται μια πραγματικά προοδευτική πολιτική. Ετσι κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια σε κεντρικούς δήμους της χώρας.
Ποια θα πρέπει να είναι η στάση του Κινήματος Αλλαγής στον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας;
Ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας είναι μια επιβεβλημένη προοδευτική μεταρρύθμιση. Η ΝΔ ούτε να το σκεφτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά. Οσον αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών, είναι αναγκαία η ουσιαστική και όχι η επικοινωνιακή κατάργησή της από το κράτος με το εφεύρημα της αλλαγής του τρόπου πληρωμής μέσω επιδόματος. Να μην αντιμετωπίζονται οι κληρικοί ως οιονεί δημόσιοι υπάλληλοι. Ταυτόχρονα, βέβαια, με τη ρύθμιση των περιουσιακών θεμάτων και τη δίκαιη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας. Και χωρίς λαϊκισμούς για επιπλέον 10.000 διορισμούς ενόψει εκλογών. Οφείλουμε από αυτή την προοδευτική σκοπιά να ασκήσουμε κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Τι συνέβη τελικά με τα ψηφοδέλτια και την αναταραχή που υπήρξε σε διάφορες περιοχές όπως η Αρτα, όπου αναφερθήκατε σε αποκλεισμούς υποψηφίων της ΔΗΜΑΡ; Εσείς πού θα είστε υποψήφιος; Διαπραγματεύεστε νέα συμμετοχή στο Επικρατείας;
Τα κόμματά μας συγκροτούν στη Βουλή τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Διεκδικούμε απλά το αυτονόητο, στο πλαίσιο της πολυσυλλεκτικότητας, να είναι υποψήφια τα μέλη μας και εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες εκλογής, όπως για παράδειγμα και στην Αρτα. Παζάρια και μικροδιευθετήσεις δεν είναι στην κουλτούρα του χώρου μας. Το Σεπτέμβριο του 2015, που οι εκλογές έγιναν με λίστα, ήμουν υποψήφιος στο Επικρατείας, χωρίς καμία βεβαιότητα εκλογής, σε μια θέση όπου το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015 δεν είχε καταφέρει να εκλέξει βουλευτή. Οι διαρροές στον Τύπο για το Επικρατείας, ενώ δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη της Κεντρικής Επιτροπής, δείχνουν ότι ίσως ορισμένοι ανησυχούν για τη δική τους εκλογή. Ας μην κρίνουν όμως εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο και δεν αντιμετωπίζουμε την πολιτική ως επάγγελμα. Σήμερα, το Κίνημα Αλλαγής, παρά τη δική μου θέση για άμεση δημιουργία ενιαίου φορέα, έχει αποφασίσει να παραμείνει πολυκομματικός φορέας. Είναι εύλογο λοιπόν ότι τα κόμματα που το συναπαρτίζουν πρέπει να έχουν κοινοβουλευτική παρουσία. Με αυτό το πνεύμα επιχειρούμε να επιλύσουμε τα ζητήματα που αφορούν την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.