«Ενοπλος λήστεψε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας». «Αγνωστος με μαχαίρι άρπαξε την τσάντα 18χρονης στη Θεσσαλονίκη». «Διάρρηξη σε δημοτικό σχολείο της Λάρισας κατήγγειλε ο σύλλογος γονέων». «Εγκληματική οργάνωση πίσω από 32 εισβολές σε διαμερίσματα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Τρίκαλα».
Είναι τέσσερις στεγνοί (χθεσινοί) τίτλοι ειδήσεων. Τέσσερις υποθέσεις που θα συμπεριληφθούν στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. κατά τον επόμενο απολογισμό της. Ιστορίες που θα γίνουν απόλυτα νούμερα, αλλά κρύβουν φοβισμένους ανθρώπους, έντονο αίσθημα ανασφάλειας, μεγάλη αγωνία και δραματικά δευτερόλεπτα. Σαν αυτά που βίωσαν χθες οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της Rolex στην οδό Βαλαωρίτου, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με το πιστόλι του άνδρα που τους απείλησε για να αρπάξει ρολόγια μεγάλης αξίας και τελικά να διαφύγει πεζός από τη Βουκουρεστίου!
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΤΡΟΜΟΣ. Αυτή η αλήθεια – οι στιγμές που έζησαν χθες οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι στην καρδιά της Αθήνας ή ο τρόμος της νεαρής που αντίκριζε το μαχαίρι στη Θεσσαλονίκη και η μετέπειτα ψυχολογική τους κατάσταση – δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε κανένα στατιστικό. Η εικόνα «κουμπωμένων» ανθρώπων με επιφυλακτικό βλέμμα-ραντάρ προς τους διπλανούς τους στο βαγόνι του μετρό, άλλων που μπαίνουν στην πολυκατοικία τους κοιτάζοντας τριγύρω καχύποπτα και κλειδώνοντας γρήγορα την εξώπορτα και όσων διστάζουν να διασχίσουν δρόμους-«κόκκινες ζώνες» (και ας είναι η γειτονιά τους) δεν καταχωρείται ως στατιστικό. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών καταγγέλλουν συνεχώς ελλείψεις προσωπικού και περιπολικών στα αστυνομικά τμήματα, δήμαρχοι έχουν ζητήσει «περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο για την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας», ενώ και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν μιλήσει για «ανασφάλεια στο κόκκινο», δηλώνοντας (σχεδόν οι 7 στους 10) δυσαρεστημένοι από το επίπεδο ασφάλειας και αστυνόμευσης βάσει δημοσκόπησης σε πανελλαδικό δείγμα την περασμένη ανοιξη.
ΕΝΩ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ. Και όμως, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βασισμένος σε επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, θριαμβολογεί ανερυθρίαστα με την πρώτη ευκαιρία, ειδικά από το βήμα της Βουλής, ότι «έχουν μειωθεί οι δείκτες της εγκληματικότητας στη χώρα και δεν υπάρχει έλλειμμα αστυνόμευσης». Τα πιο πρόσφατα στατιστικά πάντως αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2018, κατά το οποίο «καταγράφονται λιγότερες ληστείες και κλοπές σε οικίες και καταστήματα, λιγότερες ληστείες σε σουπερμάρκετ – καταστήματα ψιλικών, τράπεζες καθώς και σε ταξί». Πράγματι, αλλά ακόμα και στους συγκεκριμένους στεγνούς αριθμούς τα… ψιλά γράμματα της λεγόμενης μικροεγκληματικότητας – που αφορά άλλωστε τον μέσο πολίτη και την καθημερινότητά του – δείχνουν αύξηση στις αρπαγές τσαντών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στη συμπρωτεύουσα καταγράφηκαν φέτος και περισσότερες ληστείες σε ψιλικατζίδικα ή σουπερμάρκετ.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. «Το α’ εξάμηνο του 2018 οι κλοπές – διαρρήξεις κυμάνθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017» σχολιάζει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Για την ακρίβεια βέβαια ήταν λίγο περισσότερες. Ιδίως στην Αττική: 22.347 φέτος, δηλαδή 1.064 περισσότερες από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο απολογισμό της ΕΛ.ΑΣ., μόνο στην Αθήνα καταγράφηκαν φέτος 739 περισσότερες κλοπές – διαρρήξεις σε αυτοκίνητα, 373 επιπλέον σε οικίες (συνολικά 6.356) και 63 επιπλέον μικροκλοπές σε δημόσιο χώρο (2.961).