Τι είναι η γαλάζια Πολιτική Επιτροπή; Ο,τι είναι η πασοκική Κεντρική Επιτροπή ή η Κεντρική Επιτροπή του Περισσού. Τυπικά, το ανώτατο κομματικό όργανο της ΝΔ μεταξύ δύο συνεδρίων. Ουσιαστικά, μια ακτινογραφία του συσχετισμού δυνάμεων εντός του κόμματος.
Προχθές, λοιπόν, από τους 2.797 εγγεγραμμένους συνέδρους του 12ου τακτικού συνεδρίου ψήφισαν οι 1.855 και οι 1.834 έριξαν στην κάλπη έγκυρο ψηφοδέλτιο. Το συμπέρασμα που προέκυψε από την ετυμηγορία τους ήταν, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τα νεοδημοκρατικά, πως τα μέλη της κεντροδεξιάς παράταξης έχουν όντως πειστεί ότι βρίσκονται στον προθάλαμο της εξουσίας.
Για να το πούμε αλλιώς, «στη νέα ΠΕ εκπροσωπούνται όλες οι φυλές της ΝΔ στον βαθμό που η καθεμία φρονεί ότι θα έπρεπε να εκπροσωπείται» όπως παρατηρούν οι γνώστες της κομματικής ανθρωπογεωγραφίας. Ηταν μάλιστα, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η πρώτη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα που όλοι εμφανίζονταν ικανοποιημένοι αφού τελείωσε η καταμέτρηση νωρίς το βράδυ της Κυριακής. Και δεν φάνηκε να υπάρχει ρεύμα εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΥΣ. Δεν φάνηκε όχι μόνο γιατί ο πρώτος σε σταυρούς ήταν ο Ελπιδοφόρος Παπανικόπουλος, ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες. Αλλά κι επειδή περί 80% των μελών της ΠΕ εκλαμβάνονται ως «της ευρύτερης μητσοτακικής επιρροής». Τη δεύτερη θέση, για παράδειγμα, κατέλαβε ένας επίσης μητσοτακικός, ο Μπάμπης Σιάτρας. Την τρίτη ο Γιώργος Κατσαούνος, που είχε εκλεγεί πρώτος στην προηγούμενη ΠΕ και πολιτογραφείται ως αβραμοπουλικός. Την τέταρτη ο Γιώργος Στεργίου της επιρροής του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη.
Οπότε, μάλλον το κόμμα – το οποίο σύμφωνα με έναν από τους πιο έμπειρους κοινοβουλευτικούς του «είναι ένα κατεξοχήν αρχηγικό κόμμα» – έχει αποδεχθεί ότι ο Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Εξ ου και έλειψαν οι συνήθεις – για όλες τις παρατάξεις – γκρίνιες που συνοδεύουν τέτοιου είδους διαδικασίες. Σε αυτή την ανάγνωση συνηγορεί εμμέσως και η πληροφορία ότι οι καραμανλικοί δεν προσήλθαν στην κάλπη ως μπλοκ, προκειμένου να μη δημιουργηθεί η εντύπωση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον νυν αρχηγό.
Παράλληλα, όμως, εξελέγησαν στην ΠΕ στελέχη της επιρροής του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, της Ντόρας Μπακογιάννη και του έτερου αντιπροέδρου Αδωνη Γεωργιάδη. Γι’ αυτό και οι κονεσέρ μιλούν για εκπροσώπηση όλων των εσωκομματικών τάσεων στο νέο όργανο. Παρότι, πάντως, σεβαστός αριθμός των μελών της ΠΕ είναι επιρροής Σαμαρά και Γεωργιάδη, αυτά δεν βρέθηκαν στις πολύ «υψηλές» θέσεις της κατάταξης. Ως επιρροής Μπακογιάννη μετρώνται περίπου 15 μέλη από τα 150 εκλεγμένα του νέου οργάνου.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ. Μέσω της συγκεκριμένης εσωκομματικής διαδικασίας η Πειραιώς θέλησε να στείλει και το μήνυμα της ανανέωσης, θέτοντας ως προϋπόθεση για να βάλει κάποιος υποψηφιότητα για μέλος της ΠΕ να μην κατέβει υποψήφιος στις εθνικές εκλογές. Παρεμπιπτόντως, ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε και μια ακόμη τάση που φαίνεται να έχει σεβαστή παρουσία, εκείνη των Κρητικών.
Ευχήθηκε «θερμά συγχαρητήρια στους Λευτέρη Ζερβό, Μανώλη Χαιρέτη, Νίκο Κεφαλογιάννη, Μανώλη Γαγάνη, Στέλιο Σπανουδάκη και Νεκτάριο Παπαβασιλείου για την εκλογή τους», σχολιάζοντας πως «η ισχυρή κρητική παρουσία στο ανώτατο συλλογικό όργανο της μεγαλύτερης κεντροδεξιάς παράταξης της Ευρώπης, την ΠΕ της ΝΔ (…), αποτελεί εχέγγυο πως η Κρήτη είναι προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ».