Σε κάθε κόμμα υπάρχουν πρόσωπα και θέσεις-κλειδιά. Υπάρχουν αυτοί που στρατηγικά, την κατάλληλη στιγμή, θα μπορέσουν να γυρίσουν το παιχνίδι. Στην Κεντροαριστερά, παρότι χωρίς τα δεδομένα του παρελθόντος, υπάρχουν ακόμη τέτοιου είδους στελέχη – οι θέσεις, όμως, είναι πολύ λιγότερες. Γι’ αυτό η Φώφη Γεννηματά από εδώ και πέρα πρέπει να εξασκηθεί στο καλό σκάκι. Πρέπει να τοποθετήσει τους «στρατιώτες» της με τέτοιο τρόπο ώστε οι επόμενες εκλογές να την κρατήσουν στο τραπέζι με τους μεγάλους παίκτες. Και, κυρίως, πρέπει να τους στοιχίσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη σπάσει τη συνοχή της δημοκρατικής παράταξης στον δρόμο προς τις εκλογές.
Η πρώτη κατηγορία απαρτίζεται από τους πρώην και νυν προέδρους. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει, σε τετ α τετ με τη Γεννηματά, ξεκαθαρίσει την πρόθεσή του να πολιτευτεί στην Αχαΐα. Ωστόσο, η παρουσία του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου δυσκολεύει τα πράγματα, γι’ αυτό και η Αχαΐα δεν συμπεριλήφθηκε καθόλου στα ψηφοδέλτια που ανακοινώθηκαν την Κυριακή. Στο ίδιο πλαίσιο εκτός έμεινε και η Α’ Θεσσαλονίκης, στην οποία την έδρα μέχρι σήμερα κατέχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Παρότι οι πιιθανότητες ο Βενιζέλος να συνεχίσει στην ίδια περιφέρεια είναι σχεδόν μηδαμινές, είναι σαφές πως το θεσσαλονικιώτικο ψηφοδέλτιο δεν μπορεί να ανακοινωθεί χωρίς πρώτα να έχει γίνει γνωστό τι μέλλει γενέσθαι με εκείνον – και παρότι ο Βενιζέλος έχει δημοσίως δηλώσει πως δεν ασχολείται με το ζήτημα, στελέχη από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο τον τοποθετούν ανάμεσα στους υποψηφίους για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
ΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ συμπληρώνονται με αυτήν του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος διεκδικεί για τη ΔΗΜΑΡ εκπροσώπηση μέσα στη Βουλή. Καθώς Γεννηματά και Παπανδρέου, που ηγούνται του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ αντίστοιχα, έχουν εξασφαλισμένη ψήφο χωρίς σταυρό (η πρώτη ως επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και ο δεύτερος ως πρώην πρωθυπουργός), η Αγίου Κωνσταντίνου θεωρεί πως, με κάποιον τρόπο, και η ΔΗΜΑΡ πρέπει να έχει αντιπρόσωπο μέσα στη Βουλή, κάνοντας εμμέσως αναφορά και για το Επικρατείας. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο θα αποτελέσει μια από τις τελευταίες κινήσεις της Γεννηματά.
Μέχρι τότε όμως στη σκακιέρα μπαίνουν και οι ευρωβουλευτές, στους οποίους έχει ζητηθεί να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη. Από τη μία, η Εύα Καϊλή, η οποία σκέφτεται την υποψηφιότητά της στον Δήμο Θεσσαλονίκης και μόλις πριν από λίγες μέρες είχε ανοιχτή διαμάχη με τον Θεοχαρόπουλο για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Είναι ξεκάθαρη η αντίθεσή μου για την παράδοση της ταυτότητας, αλλά αν δεν συμφωνεί και με τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής, γιατί του φταίω εγώ;» αναρωτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από την άλλη, υπάρχει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είτε θα είναι ξανά υποψήφιος για την Ευρωβουλή είτε θα κατέβει σε περιφέρεια της Αθήνας, με τον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Τι θα κρίνει την τελική απόφασή του; Ο χρόνος των εκλογών, που θα καθορίσει ποιες κάλπες θα στηθούν πρώτα – αν και στο Κίνημα Αλλαγής έχουν ξεκαθαρίσει πως θεωρούν τις εθνικές εκλογές τη «μητέρα των μαχών».
Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ. Στο κάδρο, βέβαια, μπαίνουν και τα πρόσωπα που συμβολίζουν την ηλικιακή ανανέωση της παράταξης. Ο Παύλος Χρηστίδης και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, εκπρόσωπος Τύπου και γραμματέας του φορέα αντίστοιχα, λειτουργούν συχνά ως δίδυμο, όμως φαίνεται πως στις εκλογές θα τραβήξουν διαφορετικούς δρόμους. Ο πρώτος συζητεί το ευρωψηφοδέλτιο, όμως πολύ πιθανό να καταλήξει σε μια αθηναϊκή περιφέρεια. Ο δεύτερος – και λόγω ασυμβίβαστου – δεν θα είναι υποψήφιος ή θα κατέχει μια θέση στην οποία είναι αδύνατο να εκλεγεί.