Στον καιρό του Brexit και των πιέσεων της Ανγκελα Μέρκελ προς τη Βρετανία για συντεταγμένη έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κλήρωση έπαιξε το δικό της παιχνίδι χθες στη Νιόν. Ανέδειξε τρεις αγγλογερμανικές αναμετρήσεις στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Λίβερπουλ – Μπάγερν, Σάλκε – Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ – Ντόρτμουντ και όλοι ελπίζουν πως αυτή τη φορά τα ταμπλόιντ θα δείξουν αυτοσυγκράτηση και δεν θα κυκλοφορήσουν με πρωτοσέλιδα όπως το αλησμόνητο «ACHTUNG! SURRENDER» (Προσοχή! Παραδοθείτε) της «Ντέιλι Μίρορ» η οποία είχε ντύσει και με στρατιωτική στολή τους Στιούαρτ Πιρς και Πολ Γκασκόιν παραμονή του ημιτελικού με τη Μάνσαφτ, στο Euro 1996.

Η χθεσινή κλήρωση ανέδειξε ωστόσο ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον ζευγάρι: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Παρί Σεν Ζερμέν. Παρθενική αναμέτρηση των δύο ομάδων η οποία αν συνέβαινε πριν από έξι, επτά χρόνια θα έκανε τους οπαδούς των Κόκκινων Διαβόλων να πετούν από τη χαρά τους. Τώρα όμως…

Η Γιουβέντους κληρώθηκε με την Ατλέτικο, συγκροτώντας ίσως το πιο αμφίρροπο ζευγάρι, η Ρόμα με την Πόρτο, η Λυών με την Μπάρτσα και ο Αγιαξ με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Επιστρέφει στη Γερμανία

Η ιστορία των αγγλογερμανικών αναμετρήσεων θα έχει πρωταγωνιστή τον Γιούργκεν Κλοπ.

Γερμανός, επτά χρόνια προπονητής της Ντόρτμουντ, ο άνθρωπος που αμφισβήτησε τα πρωτεία της Μπάγερν οδηγώντας τους Κιτρινόμαυρους στην κατάκτηση δύο τίτλων και ενός Κυπέλλου, ηττημένος στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2013 από τους Βαυαρούς και μέντορας των Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Ματς Χούμελς.

Το κυριότερο: η Μπάγερν είναι η ομάδα που έχει αντιμετωπίσει περισσότερο από κάθε άλλη ο Κλοπ (29 παιχνίδια) στην καριέρα του ως προπονητής. Αλλά και αυτή που τον έχει υποχρεώσει στις περισσότερες ήττες: 16.

«Θα είναι δύσκολα αλλά είναι μια καλή κλήρωση», ήταν το πρώτο σχόλιο του προπονητή της Λίβερπουλ. Ο Κλοπ υπενθύμισε πως η σημερινή Μπάγερν δεν έχει καμία σχέση με αυτή με την οποία έδινε μάχες στην Μπουντεσλίγκα αλλά παραδέχθηκε πως γνωρίζει πολύ περισσότερα για το γερμανικό ποδόσφαιρο απ’ ό,τι για τα άλλα πρωταθλήματα. Τροχιοδεικτικό για να ακολουθήσουν οι Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο.

Οι πρώτοι που αντέδρασαν από τους Βαυαρούς ήταν τα «παιδιά» του, ο Λεβαντόφσκι και ο Χούμελς. Ο πρώτος έγραψε στα social media: «Θα είναι μια καταπληκτική μάχη. Εμπρός Μπάγερν, μπορούμε να τα καταφέρουμε». Ο Χούμελς περιορίστηκε στην ανθρώπινη σχέση γράφοντας: «Θα σε δω πρώην προπονητή μου».

Ιστορικό ραντεβού

Ενώ πρόκειται για δύο υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που έχουν κατακτήσει από πέντε φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ στο παρελθόν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σε επτά παλαιότερες αναμετρήσεις η Λίβερπουλ μετρά δύο νίκες, η Μπάγερν μία και τέσσερα ματς δεν έχουν αναδείξει νικητή.

Μόλις έγινε γνωστό πως η πρωτοπόρος της Πρέμιερ Λιγκ θα είναι αντίπαλός της, η ιστοσελίδα της Μπάγερν μέσω της οποίας πωλούνται τα εισιτήρια τέθηκε εκτός λειτουργίας για άγνωστο προς το παρόν λόγο.

Ο αθλητικός διευθυντής των Βαυαρών Χασάν Σαλιχάμιτζιτς έπλεξε το εγκώμιο των Κόκκινων, χαρακτηρίζοντάς τους την πιο καυτή ομάδα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, που διαθέτει γρήγορους και δυνατούς παίκτες.

Περισσότερο για εξωαγωνιστικούς λόγους, η αναμέτρηση της Παρί με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, με φόντο τη σκιά του Ζοζέ Μουρίνιο. Σαν χθες πριν από τρία χρόνια ο Ζοζέ Μουρίνιο απολύθηκε από την Τσέλσι, γεγονός που έδωσε το έναυσμα στους φίλους της Γιουνάιτεντ να ζητήσουν να  επαναληφθεί και η ιστορία. «Μπορούμε να το κάνουμε να συμβεί και σήμερα; Ελπίζω σε ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα αλλά δεν νομίζω πως θα συμβεί», έγραψε ένας φίλος της Γιουνάιτεντ στο Twitter. «Ηρθε η ώρα να επαναληφθεί η ιστορία. Ξύπνα συμβούλιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κάνε ό,τι πρέπει να κάνεις για τον σύλλογό μας», έγραψε ένας δεύτερος.

Μετά την ήττα από τη Λίβερπουλ ο Μουρίνιο μοιάζει με στόχο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα darts. Δέχεται από παντού βολές, από πρώην άσους που κατέχουν θέσεις σχολιαστών, από φιλάθλους, από τον Τύπο. Η «Γκάρντιαν» ωστόσο επιμένει πως δεν πρόκειται να απολυθεί προς το παρόν.

Η Παρί είχε προσπαθήσει τρεις φορές στο παρελθόν να έρθει σε συμφωνία μαζί του, χωρίς όμως επιτυχία. Το 2015 ως προπονητής της Τσέλσι είχε ζητήσει να αντιμετωπίσει την Παρί από την οποία όμως αποκλείστηκε.

Ο προπονητής των Παριζιάνων Τόμας Τούχελ έσπευσε πάντως να αποποιηθεί τον χαρακτηρισμό του φαβορί, υπενθυμίζοντας την εμπειρία της Γιουνάιτεντ σε τέτοιου είδους αγώνες.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο επιστρέφει στη Μαδρίτη, εναντίον της τρίτης πιο αγαπημένης του ομάδας, της Ατλέτικο. Ο Πορτογάλος έχει πετύχει 22 γκολ εναντίον των Κολτσονέρος και μόνο εναντίον της Χετάφε (23) και της Σεβίλλης (27) έχει πετύχει περισσότερα. Το τελευταίο χατ τρικ στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν το 2017 εναντίον της ομάδας του Σιμεόνε.

Για πολλούς πρόκειται για την πιο αμφίρροπη αναμέτρηση και ο αντιπρόεδρος της Γηραιάς Κυρίας Πάβελ Νέντβεντ μίλησε για «ατυχία» της ομάδας του στην κλήρωση. Ο Μαξ Αλέγκρι ήταν λιτός στο σχόλιό του: «Οποιος έχει φιλοδοξία δεν φοβάται».

Οι παίκτης της Μπαρτσελόνα παρακολούθησαν την κλήρωση στο προπονητικό κέντρο και πανηγύρισαν σαν να μπήκε γκολ όταν κληρώθηκαν με τη Λυών. Δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση αγγλική ομάδα, κυρίως τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι και φυσικά τον Μουρίνιο λόγω της ιστορικής κόντρας που υπάρχει με τους Μπλαουγκράνα και τον Πορτογάλο.

Τα ζευγάρια

Τα ζευγάρια στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Σάλκε – Μάντσεστερ Σίτι, Ατλέτικο – Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γ. – Παρί, Τότεναμ – Ντόρτμουντ, Λυών – Μπαρτσελόνα, Ρόμα – Πόρτο, Αγιαξ – Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ – Μπάγερν. Τα πρώτα ματς θα διεξαχθούν στις 12-13 και 19-20 Φεβρουαρίου και οι επαναληπτικοί 5-6 και 12-13 Μαρτίου.