Η Τερίζα Μέι εμφανίζεται ανένδοτη: «Ας μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη του βρετανικού λαού επιχειρώντας να διοργανώσουμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit» που θα «προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην ακεραιότητα της πολιτικής μας ζωής», «δεν θα μας πήγαινε κατά πάσα πιθανότητα πιο πέρα» και θα «δίχαζε ακόμα περισσότερο τη χώρα μας τη στιγμή, ακριβώς, που προσπαθούμε να την ενώσουμε», δήλωσε χθες στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Επειτα από μια απειλή των Εργατικών περί κατάθεσης πρότασης μομφής, μάλιστα, η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε και το νέο χρονοδιάγραμμα: η κοινοβουλευτική συζήτηση γύρω από τη συμφωνία στην οποία κατέληξε τον Νοέμβριο με τις Βρυξέλλες, αλλά με επιπλέον «εγγυήσεις» που υποτίθεται ότι θα εξασφαλίσει από τους 27, θα ξεκινήσει την εβδομάδα της 7ης Ιανουαρίου∙ και η ψηφοφορία που επρόκειτο κανονικά να πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου θα γίνει την εβδομάδα της 14ης Ιανουαρίου.
Μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει προκύψει, ωστόσο, με τη συμφωνία που συνομολογήθηκε με τις Βρυξέλλες να μην συγκεντρώνει καμία πλειοψηφία στο Ουέστμινστερ, την ΕΕ να μην εμφανίζεται παρά την αυτοπεποίθηση που επιμένει να δείχνει η βρετανίδα πρωθυπουργός διατεθειμένη για τίποτε άλλο παρεκτός κάποιων «διευκρινίσεων» και την προοπτική ενός άτακτου Brexit, ενός νομικού κενού καταστροφικού για την οικονομία, να απορρίπτεται εξίσου από τους βουλευτές, η ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος κερδίζει εκ των πραγμάτων έδαφος. «Ενα από τα πράγματα που θεωρούνται σήμερα αδιανόητα», συνόψισε την Κυριακή την κατάσταση στο BBC ο Τζέισον Γκρόουβς, αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ στη «Daily Mail», «θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει».
Σύμφωνα με τους «Sunday Times», δύο στενοί συνεργάτες της Τερίζα Μέι, ο βοηθός της Ντέιβιντ Λίντινγκτον και ο διευθυντής του προσωπικού της γραφείου Γκάβιν Μπάργουελ, αμφότεροι πολέμιοι του Brexit, βολιδοσκοπούν μυστικά τους βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών των Εργατικών, με στόχο τη συγκρότηση μιας συμμαχίας υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Επισήμως, βέβαια, αμφότεροι το διέψευσαν. Πολλές πηγές επιβεβαιώνουν όμως τη διενέργεια αυτών των μυστικών συνομιλιών.
Οι ίδιες πηγές μιλούν για μια ομάδα πέντε υπουργών της κυβέρνησης Μέι που προωθει έναν τρίτο δρόμο, να δοθεί η δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να ψηφίσει ενδεικτικά επί των πιθανών εναλλακτικών επιλογών: της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε η Μέι ή ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Οι εν λόγω υπουργοί ελπίζουν πως, κληθέντες να διοργανώσουν την ψηφοφορία, οι βουλευτές θα προσέθεταν και μία τρίτη εναλλακτική, το δεύτερο δημοψήφισμα, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους. Ούτως ή άλλως, για να διοργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα πρέπει οι βουλευτές να ψηφίσουν νόμο που να το προβλέπει.
Στο στρατόπεδο των Εργατικών, ο ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν εξακολουθεί να αντιστέκεται στις πιέσεις της βάσης υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος, προτιμώντας να περιμένει μια ήττα της Τερίζα Μέι στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία γύρω από τη συμφωνία της, ώστε να καταθέσει πρόταση μομφής εις βάρος της. «Η Βουλή πρέπει να τελειώνει με την ψηφοφορία και να προχωρήσει προκειμένου να εξετάσει τις ρεαλιστικές επιλογές. Είναι σαφές πως (σ.σ.: η Μέι) απέτυχε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για να καθυστερεί η ψηφοφορία», δήλωσε χθες εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου ο Κόρμπιν, που πίεζε να διεξαχθεί η ψηφοφορία πριν από τα Χριστούγεννα. Πολλοί φιλευρωπαίοι Εργατικοί, ωστόσο, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Τσούκα Ουμούνα, κάνουν ανοιχτά εκστρατεία υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος.
«Οι πιθανότητες ενός νέου δημοψηφίσματος αυξάνονται μέρα με την ημέρα, όχι επειδή είναι η επιλογή μιας πλειοψηφίας των βουλευτών, αλλά διότι όλες οι υπόλοιπες επιλογές μοιάζουν όλο και λιγότερο πιθανές» εκτιμά ο Πίτερ Κέλνερ, πρώην επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, ένα 45% των Βρετανών επιθυμεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ένα 35% δηλώνει αντίθετο και ένα 20% δεν εκφράζει γνώμη. Αν τους ετίθετο εκ νέου το ερώτημα του 2016, πάντως, Brexit ή Remain, το 55% θα επέλεγε την παραμονή στην ΕΕ.
22 εβδομάδες απαιτούνται ανάμεσα στην απόφαση για δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit και στην ψηφοφορία, άρα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τα τέλη Μαΐου του 2019. Αυτό θα σήμαινε αναβολή της ημερομηνίας που έχει προβλεφθεί για το Brexit: 29 Μαρτίου του 2019. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι στα τέλη του Μαΐου θα πραγματοποιηθούν ευρωεκλογές και στη Βρετανία…