Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι το 2019 θα εκδώσει ομόλογα συνολικού ύψους 199 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 15% σε σχέση με τα 173 δισ. ευρώ φέτος.
Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία είχε επενδύσει ότι η ανακοίνωση του προγράμματος δανεισμού του επομένου έτους θα ήταν ο θεμέλιος λίθος στο αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα όσον αφορά την επικοινωνία με την επενδυτική κοινότητα, μένει χωρίς σενάριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τέλος της εβδομάδας ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει σε εξόχως γενικόλογες ανακοινώσεις όσον αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2019, χωρίς δεσμεύσεις ούτε για τον χρόνο, ούτε για το μέγεθος των εκδόσεων. Μάλιστα, πηγές οι οποίες παρακολούθησαν στη διάρκεια του συνεδρίου Invest in Greece στη Νέα Υόρκη, τις παρουσιάσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δ. Τσάκωνα μεταφέρουν μια εικόνα «οχύρωσης» πίσω από το cash buffer των 24 δισ. ευρώ. Σε μια προσπάθεια να μεταφέρει το μήνυμα πως το ελληνικό Δημόσιο δεν πιέζεται να βγει στις αγορές, ο Δ. Τσάκωνας φέρεται να είπε ότι το 2019, ο ΟΔΔΗΧ έχει την πολυτέλεια να… καθίσει αναπαυτικά στην πολυθρόνα, παρακολουθώντας τα διάφορα «επεισόδια» κλυδωνισμού των διεθνών αγορών. Ορισμένα από αυτά, έχουν αρχίσει ήδη να δείχνουν απειλητικά.
Το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο ανακοίνωσε ήδη ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό του πιστωτικού κινδύνου από τις αγορές, Ιταλία και Γαλλία απειλούν να δώσουν ρίχτερ λόγω ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό (σήμερα αναμένεται η ετυμηγορία της Κομισιόν για την Ιταλία) όπως άλλωστε και το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit ή ακόμα και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ηδη τα σημάδια συγκράτησης της παγκόσμιας οικονομίας έχουν καταγραφεί, με διεθνείς οργανισμούς και την ΕΚΤ να στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα.
Πέραν των δημοσιονομικών, πολιτικών και μακροοικονομικών ανησυχιών, ο τραπεζικός τομέας σε Ιταλία και Ελλάδα συνιστά παράγοντα αβεβαιότητας. Χθες, δημοσίευμα του γερμανικού «Spiegel» μετέφερε τις εκτιμήσεις του γενικού διευθυντή της Ιταλικής Ενωσης Τραπεζών, σύμφωνα με τις οποίες στο τέλος του επομένου έτους από τα 500 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ιταλία, θα έχουν απομείνει τα 110.
Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στον όγκο των κόκκινων τραπεζικών δανείων στην ευρωζώνη και όπως προκύπτει από τις παρατηρήσεις αναλυτών ειδικά για την Ελλάδα, αυτή ακριβώς η παράμετρος συνιστά μαζί με το πολιτικό σκηνικό των κυβερνητικών παροχών και τη βόμβα των αναδρομικών εξαιτίας δικαστικών αποφάσεων (το ΣτΕ έδωσε ήδη ένα πράσινο φως για την επιστροφή 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους), τις τρεις κεντρικές εστίες αβεβαιότητας στο εγχείρημα επανόδου του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές. Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΔΔΗΧ θα αναζητήσει «παράθυρο ευκαιρίας» έκδοσης ομολόγων το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, παρά το ξεφούσκωμα των αποδόσεων στους ιταλικούς τίτλους (κάτω από 3% το δεκαετές), αναδεικνύοντας τις εγγενείς αδυναμίες. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έγραψε χθες έως και 4,384%, όταν στις 5 Δεκεμβρίου είχε υποχωρήσει έως και το 4,150%. Στο Χρηματιστήριο ο Δείκτης Τραπεζών υποχώρησε κατά 4,5%, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες πάνω από 1%.