Ο σχεδιασμός της νέας ΠΦΥ με την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού ιατρού στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών με βασικές στρεβλές παραδοχές εκ μέρους του υπουργείου που δεν έλαβε υπόψη τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας όσον αφορά την τεράστια συμβολή του ιδιωτικού τομέα και του καλού επιπέδου εξειδίκευσης των ιατρών στη στήριξη της ΠΦΥ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Επίσης αποφασίστηκε η είσοδος φραγμού στην απρόσκοπτη πρόσβαση και διακίνηση του ασθενούς με γνώμονα την επιλογή του θεράποντος ιατρού μέσα στο σύστημα της δημόσιας ΠΦΥ. Ουδέποτε στο στάδιο χάραξης της μεταρρύθμισης της νέας ΠΦΥ δεν κλήθηκαν οι θεσμικοί και επαγγελματικοί εκπρόσωποι των ιατρών σε διαπραγμάτευση. Οι όροι που τέθηκαν στις συμβάσεις των ιατρών του ΕΟΠΥΥ δυστυχώς είχαν δημοσιοϋπαλληλικό χαρακτήρα, τεράστιο έργο μηχανογράφησης ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών και κάλυψης όλων των βασικών αναγκών τους με επιστράτευση του ωραρίου του ιατρείου όσον αφορά την εξυπηρέτηση του πληθυσμού ευθύνης των 2.250 ενηλίκων ή 1.500 παιδιών από τους παθολόγους/ γενικούς ιατρούς ή παιδιάτρους αντίστοιχα.
Ολα αυτά με προσωρινή σύμβαση ενός έτους (μέχρι να ορθοποδήσει η κρατική ΠΦΥ) και την εξευτελιστική αμοιβή του 1 ευρώ ανά ασθενή τον μήνα, προ φόρων και ΕΦΚΑ. Στην πλήρη ανάπτυξη, θα εξυπηρετούνται 500-700 επισκέψεις τον μήνα με την υποχρέωση κάλυψης όλων των αναγκών των αναλωσίμων υλικών, έξοδα εκτύπωσης, γραμματειακής υποστήριξης και την υποχρέωση να παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες κατ’ οίκον σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Αντίθετα σε επίπεδο Ευρώπης, η μεγάλη ζήτηση για τους οικογενειακούς ιατρούς προσφέρει αμοιβές που κυμαίνονται από 5.000-15.000 ευρώ τον μήνα. Η προκήρυξη για τις τοπικές μονάδες υγείας βασίζεται σε πληρωμή από προγράμματα ΕΣΠΑ με προοπτική διετίας και πάγια αντιμισθία περίπου 2.000 ευρώ (μεικτά). Από περίπου 1.200 θέσεις έχουν καλυφθεί μόνο 250 με προοπτική να διπλασιαστούν σε ένα δίμηνο. 100 ΤΟΜΥ έχουν αναπτυχθεί σε σύνολο 239. Συνολικά 800 ιατροί έχουν τη σύμβαση οικογενειακού ιατρού για 11 εκατ. ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες.
Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, καταγγέλθηκαν αιφνιδιαστικά το καλοκαίρι περίπου 2.000 συμβάσεις ΕΟΠΥΥ με 4,8 εκατ. δωρεάν ετήσιες επισκέψεις, προκειμένου να εκβιαστούν οι ιδιώτες/ οικογενειακοί ιατροί να προχωρήσουν σε σύμβαση. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας του εγχώριου συνδικαλισμού που οι ιατροί εγκαταλείπουν μαζικά το κρατικό μονοπώλιο του ΕΟΠΥΥ λόγω των καταχρηστικών όρων συνεργασίας. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται σε άλλους κλάδους όπως οι οπτικοί και οι πάροχοι ειδικής αγωγής που αρνούνται πεισματικά να εργάζονται υπό το καθεστώς ομηρείας που προσφέρεται με τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ.
Εν τω μεταξύ, ο πολίτης βρίσκεται στη δυσχερή θέση, υπό καθεστώς άτυπης επιστράτευσης με την απειλή να μη χαθούν θεμελιωμένα νομικά δικαιώματα πρόσβασης στην ασφάλισή του. Θορυβημένοι και αγανακτισμένοι πολίτες συρρέουν κατά κύματα στα κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ, νοσοκομεία προκειμένου να μη χάσουν το δικαίωμα συνταγογράφησης, πρόληψης και ασφάλισης, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα Βατερλώ πανικού και αλλοφροσύνης σε ταλαίπωρους και φοβισμένους ανθρώπους.
Η Αννα Μαστοράκου είναι πυρηνική ιατρός – πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ