Με μια σχετικά σύντομη ανακοίνωση εξήντα πέντε συνολικά λέξεων, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε γνωστή χθες το πρωί την απόλυση του Ζοζέ Μουρίνιο: του ευχήθηκε ευγενικά στη συνέχεια της καριέρας του να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην ιστορία υπάρχει μια τρομερή σύμπτωση. Ο Πορτογάλος είχε απολυθεί από την Τσέλσι στις 17 Δεκεμβρίου 2015. Το γεγονός ότι απολύθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την ίδια μέρα είναι σατανικό. Δείχνει όμως και το όριο της αντοχής των διοικήσεων απέναντι στον Πορτογάλο. Διότι πιστεύω πως ο Μουρίνιο δεν απολύθηκε εξαιτίας των μέτριων αποτελεσμάτων – αν το κριτήριο ήταν αυτό και η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα τον είχαν διώξει νωρίτερα. Τον έδιωξαν απλά γιατί δεν τον άντεχαν άλλο.

Γκρίνια

Η γκρίνια του Μουρίνιο για τη διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε αρχίσει ήδη από το καλοκαίρι. Υστερα από μια ήττα από την Μπάγερν με 1-0 σε ένα φιλικό ματς στο Αλιάντς Αρένα ο Πορτογάλος είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για το ότι δεν έγιναν δεκτές οι εισηγήσεις του: ζητούσε από την ομάδα να ξοδέψει περίπου 150 εκατ. ευρώ (!) για παίκτες όπως ο Τόνι Κρος, ο Μάρκο Βεράτι, ο Χάρι Μαγκουάιρ ή εναλλακτικά ο Ράφαελ Βαράν, ενώ έκανε έναν τρομερό καβγά με τους διοικούντες για την άρνησή τους να αγοράσουν τον 32χρονο Κροάτη Ιβάν Πέρισιτς από την Ιντερ – παίκτη που είχε ψηφίσει ως τον κορυφαίο του Μουντιάλ. Εκτοτε ο Μουρίνιο θεωρούσε σωστό να επαναλαμβάνει ύστερα από κάθε ήττα ότι η ομάδα δεν ενισχύθηκε και πως ο ίδιος πρέπει να ανέχεται καμώματα ποδοσφαιριστών όπως ο Πογκμπά για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχε άλλος στη θέση του.

Καβγάδες

Ενδεικτικό της αρρωστημένης γκρίνιας του είναι ότι κατάφερε να τσακωθεί και με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ομάδας Εντ Γούντγουορντ, τον οποίο όλοι κατηγορούσαν γιατί του ανανέωσε το συμβόλαιο τον περασμένο Ιανουάριο! Ο Γούντγουορντ είχε υπερασπισθεί σθεναρά τον προπονητή όταν τηλεσχολιαστές και παλιοί παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως ο Γκάρι Νέβιλ π.χ., δήλωναν ότι αργά ή γρήγορα ο Μουρίνιο θα απολυθεί και ότι η ανανέωση του συμβολαίου του (και μάλιστα μέχρι τον Ιούνιο του 2020) είναι καθαρή τρέλα. Κι όμως ο Μουρίνιο τσακώθηκε και με τον αντιπρόεδρο, δηλώνοντας μάλιστα ότι είναι κρίμα που τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διοικούν άνθρωποι που δεν ξέρουν τι είναι το ποδόσφαιρο.

Τακτική

Λίγο πριν φύγει παραλίγο να τους βγάλει όλους τρελούς καθώς μετά το ματς της Κυριακής με τη Λίβερπουλ είχε δώσει συγχαρητήρια στην ομάδα «γιατί στο αμυντικό τρανζίσιον ήταν καλύτερη από τους γηπεδούχους». Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όχι μόνο έχασε στο Ανφιλντ, αλλά είχε κάνει και τριάντα τελικές προσπάθειες λιγότερες από τη Λίβερπουλ – αλλά ο Πορτογάλος προτίμησε να μείνει πιστός στην τακτική του, η οποία τελευταία ήταν να κάνει εντυπωσιακές δηλώσεις ειδικά όταν η ομάδα του έχανε. Η τακτική αυτή του χάρισε προβολή – ίσως και κάποιες συμπάθειες, αλλά ένας προπονητής δεν μπορεί να πληρώνεται μόνο γιατί κάνει ωραίες δηλώσεις. Ο Μουρίνιο τελευταία δεν έκανε τίποτα άλλο. Βέβαια αν πάρει τα 27 εκατ. ευρώ της αποζημίωσής που προβλέπει το συμβόλαιό του δεν πιστεύω πως θα κλάψει κιόλας…

Ζιζού

Ποιος θα τον διαδεχτεί; Ο άνεργος Ζινεντίν Ζιντάν και ο προπονητής της Τότεναμ Ποτσετίνο είναι τα φαβορί. Για την ώρα θα προσληφθεί κάποιος απλά για να βγάλει τη χρονιά και να φέρει στην ομάδα και λίγη ηρεμία. Αυτό αρχικά είναι απαραίτητο…

Ηρεμία

Ηρεμία, για να περάσουμε και στα δικά μας, δυσκολεύεται να βρει αυτό τον καιρό η ΑΕΚ. Στην ημερήσια διάταξη της ομάδας υπάρχουν σταθερά δύο ζητήματα: η γκρίνια για τον προπονητή Μαρίνο Ουζουνίδη (και από δημοσιογράφους συνομιλητές της διοίκησης…) και η αδυναμία της ομάδας να προχωρήσει στον μεταγραφικό σχεδιασμό. Η διοίκηση της ΑΕΚ προσπαθεί να διαχειριστεί και τα δύο ζητήματα ψύχραιμα, αλλά όταν λείπουν οι καθαρές εξηγήσεις πληθαίνουν πάντα οι φήμες.

Ευθέως

Ο Ουζουνίδης κατηγορείται σε ορισμένες περιπτώσεις ευθέως ότι έχει χάσει τα αποδυτήρια – το ενδιαφέρον είναι το γιατί της κατηγορίας που του αποδίδεται. Το πρόβλημα δεν προκύπτει από τα μέτρια αποτελέσματα, αλλά από το γεγονός ότι δεν πρόβαλε αντιρρήσεις στο ζήτημα του παραγκωνισμού των ποδοσφαιριστών που τέθηκαν εκτός ομάδας: σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν, κάποιοι παίκτες δεν του συγχώρεσαν ότι δεν υπερασπίστηκε τον Σιμόες, τον Μπακασέτα και τον Λαμπρόπουλο. Ως παράπονο είναι κατανοητό, αλλά τι να κάνει ο Ουζουνίδης; Αν η διοίκηση απαιτεί οι παίκτες να φύγουν, τι θα έπρεπε να κάνει για να της αλλάξει γνώμη; Να πει ότι τους χρειάζεται; Και; Αφού η διαφορά στα χρήματα ήταν μεγάλη, τι άραγε θα άλλαζε αν ο κόουτς καυγάδιζε για χάρη τους; Θα έριχναν τις απαιτήσεις τους; Ή θα ανέβαζε η διοίκηση την προσφορά της; Θέλω να πω ότι μπορεί να μη θέλει κάποιος τον Ουζουνίδη γιατί προτιμά κάποιον άλλο ή γιατί πιστεύει πως η ΑΕΚ μπορούσε περισσότερα: να το δεχτώ. Είναι άδικο όμως να χρεώνονται στον προπονητή τα πάντα – ακόμα και εκείνα για τα οποία αυτός δεν φταίει.

Πλαίσιο

Και οι μεταγραφικές καθυστερήσεις, από την άλλη, οφείλονται κυρίως στη διοίκηση.

Κυκλοφορεί ευρέως ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στον αθλητικό διευθυντή Νίκο Λυμπερόπουλο και στον Μαρίνο Ουζουνίδη – κάποιοι λένε ότι οι δύο δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις και στον ΠΑΟ και ότι τότε είχε φύγει ο Λυμπερόπουλος για να αναλάβει τη θέση του ο μάνατζερ του κόουτς Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος. Πάντα ανάμεσα σε προπονητές και τεχνικούς διευθυντές υπάρχουν διαφωνίες, όμως αν δει κανείς τη μεταγραφική πολιτική της ΑΕΚ, το ζήτημα δεν είναι οι διαφωνίες, είναι οι επιλογές. Η ΑΕΚ πέρυσι το καλοκαίρι αγόρασε μεν τον Λιβάγια, πλην όμως οι άλλες της επιλογές ήταν τρεις δανεικοί παίκτες (ο Πόνσε, ο Μπογέ και ο Αλεφ) και δύο παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα, δηλαδή ο Αλμπάνης και ο ελεύθερος Γιαννιώτας. Αν το πλαίσιο είναι αυτό (παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα και δανεικοί), η δουλειά όποιου έχει αναλάβει την ενίσχυση της ομάδας δεν είναι καθόλου απλή: παίκτες για τις θέσεις του Σιμόες και του Μπακασέτα στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι δύσκολο να βρεθούν και οι δανεικοί τον Ιανουάριο βρίσκονται προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου και δύσκολα στην αρχή της. Η ΑΕΚ προ διετίας είχε αποκτήσει ως δανεικό τον Αραούχο από τη Λας Πάλμας και είχε κάνει μια καλή προσθήκη, αλλά ο παίκτης είχε αποκτηθεί αργά: μόλις τέσσερις μέρες πριν από την ολοκλήρωση των χειμερινών μεταγραφών. Ισως προς το τέλος της φετινής περιόδου κάτι ανάλογο να προκύψει, αλλά χρειάζεται υπομονή. Νωρίς στο μεταγραφικό παζάρι αγοράζουν μόνο όσοι έχουν όρεξη να βάλουν χρήματα.