Ο χρόνος είναι η μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα σε δύο μέρη. Η παρατήρηση του Τένεσι Ουίλιαμς έχει, κατά παράδοξο τρόπο, εφαρμογή στις σχέσεις της ΝΔ με τον Χάρη Θεοχάρη. Τυπικά μιλώντας, όσα ο βουλευτής διατεινόταν ότι πρεσβεύει απείχαν ελάχιστα από εκείνα που η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ήθελε να κομίσει στην πολιτική ζωή. Κι όμως, χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ενταχθεί ο Θεοχάρης στους κόλπους της. Χρόνος για να καμφθούν οι αντιδράσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε αυτή τη μεταγραφή.

Το ραντεβού του γαλάζιου αρχηγού με το νέο μέλος της ΚΟ της ΝΔ έγινε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή. Κλείστηκε από την Πειραιώς αφού διάβασαν ένα απόσπασμα από μια κυριακάτικη συνέντευξη του βουλευτή. «Οσα πιστεύω» έλεγε «είναι πιο κοντά σε αυτά που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και όσα ανέφερε πίσω από τις κλειστές δρύινες πόρτες. Ο Θεοχάρης είπε στον Μητσοτάκη πως όταν αυτός ανέλαβε τα ηνία του κόμματος είχε συναντήσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Κι εκείνος του είχε πει πως είχε έρθει η ώρα να συστρατευθεί με τη ΝΔ.

ΤΟ ΒΕΤΟ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ. Βέβαια, για τους γνώστες των νεοδημοκρατικών παρασκηνίων δεν ήταν η παραπάνω δήλωση για τα θεοχαρικά πιστεύω και τις μητσοτακικές προτάσεις αυτή που του άνοιξε την πόρτα. Ηταν, λένε κάποιοι, η απάντησή του σε ερώτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Οι συνεχείς δηλώσεις Ζάεφ, και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει τη συμφωνία που είχε ούτως ή άλλως εξαρχής προβλήματα, δεν σας κρύβω ότι μου έχουν προκαλέσει δεύτερες σκέψεις» δήλωσε. Η αλλαγή στάσης – μια και στην αρχή είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας με αποτέλεσμα το Μαξίμου να τον μετρά στα «ναι» – ήταν μια κίνηση που μάλλον εξευμένισε τον γνωστό για τις θέσεις του στο Μακεδονικό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε εξαρχής θέσει βέτο στην ένταξή του στη ΝΔ.

Οι σχέσεις των δύο είχαν – για να το πούμε κομψά – διαταραχθεί από την εποχή που ο Θεοχάρης ήταν γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επί διακυβερνήσεως Σαμαρά. Παρότι η συγκεκριμένη θέση είχε συσταθεί καθ’ υπόδειξη της τρόικας και είχε πενταετή θητεία ο γ.γ. είχε εξωθηθεί σε παραίτηση (τύποις βέβαια είχε παραιτηθεί για «προσωπικούς λόγους») τον Ιούνιο του 2014, επειδή σύμφωνα με τότε κυβερνητικά στελέχη δεν είχε φροντίσει να υπάρχει «αναλογικότητα» στο κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου. Για να το πούμε πιο ωμά, τους κόστιζε, όπως σημείωναν οι πιο ειλικρινείς, γύρω στις δύο εκλογικές μονάδες. Το κλίμα αποτύπωνε και η αποχαιρετιστήρια δήλωση του Θεοχάρη «φεύγω με ψηλά το κεφάλι, δεν νιώθω εξιλαστήριο θύμα γιατί κάτι πήγε στραβά, αυτοί που νιώθουν ότι κάτι έχει πάει στραβά ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα».

ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ. Εκτοτε βγήκε βουλευτής με το Ποτάμι, ίδρυσε ένα κόμμα με τον Αλέκο Παπαδόπουλο και έθεσε εαυτόν εκτός του. Εξού και το ανεπίσημο σχόλιο των πάλαι ποτέ ποταμικών συντρόφων του στη χθεσινή προσχώρησή του στη ΝΔ ήταν δηκτικό – κάνοντας λόγο για «μονόστηλες αναζητήσεις», φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ και δίνοντας ευχές για «καλά ξεμπερδέματα» στη ΝΔ. Στην Πειραιώς πάντως δεν το βλέπουν έτσι. Βλέπουν τον νέο τους βουλευτή ως κάποιον που ταυτίζεται με τις προεδρικές απόψεις «τόσο για την ανάταξη της οικονομίας όσο και για την ανάγκη συγκρότησης ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού μετώπου». Αλλά και κάποιον που τους επιτρέπει την ημέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού να εκπέμψουν το μήνυμα της διεύρυνσης που προκαλεί η προσδοκία μιας εκλογικής νίκης.