Μικρή παράταση, τεσσάρων μηνών, αλλά με κουτσουρεμένα τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας έρχεται για τον νόμο Κατσέλη. Η κυβέρνηση, με στόχο να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως ότου φέρει το νέο πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επιδιώκει συμφωνία με τους θεσμούς σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να μεταθέσεις μετά τις εκλογές το καυτό αυτό θέμα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι θεσμοί εμφανίζονται άκαμπτοι σε μια παράταση του ισχύοντος νόμου για έναν ακόμα χρόνο, όπως ήταν οι αρχικές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, με την αιτιολογία ότι ο νόμος δεν είναι αποτελεσματικός. Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές βάζοντας τα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο κρεβάτι του Προκρούστη, ροκανίζοντας τον χρόνο έως τις εκλογές. Οι θεσμοί πιέζουν για δραματική μείωση των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας στα 100.000 ευρώ αντικειμενική αξια, με την κυβέρνηση να κατεβάζει και αυτή τον δικό της πήχη στα 150.000 για τον άγαμο από 180.000 που είναι σήμερα και στα 250.000 από 280.000 ευρώ που είναι για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα, μικρής διάρκειας παράταση εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί σε τροπολογία που θα έρθει στη Βουλή το αργότερο έως το πρώτο δεκαήμερο του 2019.Κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαιναν ότι τις δυσμενέστερες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση ευελπιστεί να καλύψει με ένα νέο πλαίσιο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, που θα προβλέπει επίδομα εξυπηρέτησης δανείου, το οποίο θα μπορεί να αιτηθεί όποιος κινδυνεύει να γίνει ληξιπρόθεσμος στις δανειακές του υποχρεώσεις με βάση εισοδηματικά κριτήρια και με εξωδικαστική διαδικασία.
Την ίδια ώρα και ενώ οι διαπραγματεύσεις για την τύχη του νόμου Κατσέλη και τη διάδοχη κατάστασή του κορυφώνονται, αυξάνονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων που έχουν αναρτηθεί ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα διεξαχθούν έως τον ερχόμενο Ιούλιο, φτάνοντας ήδη τις 26.135.