Νέο σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών βρίσκονται στην «ατζέντα» του υπουργείου Παιδείας ενόψει  «ευρύτερης» προεκλογικής περιόδου. Ετσι, η προϋπηρεσία σε ποσοστό που θα ξεπερνάει το 50% θα είναι το βασικό κριτήριο πρόσληψης των εκπαιδευτικών, στο νέο σύστημα επιλογής δασκάλων και καθηγητών που ανακοινώνεται επίσημα σήμερα. Το υπουργείο Παιδείας επικεντρώνει στο κριτήριο αυτό (με «ταβάνι» ωστόσο τους 120 μήνες) και όχι στα επιστημονικά κριτήρια και τα προσόντα των εκπαιδευτικών που θα έκαναν τελικά πιο αξιόπιστη τη δημόσια παιδεία της χώρας. Μάλιστα, το κριτήριο της προϋπηρεσίας φαίνεται ότι κλείνει την πόρτα των προσλήψεων στους νέους εκπαιδευτικούς και ειδικά εκείνους που έχουν αυξημένα προσόντα, από τους οποίους και έχει ανάγκη η εκπαίδευση.

Από την πλευρά τους, μεγάλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας ήδη χθες έδειξαν τα «δόντια» τους στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθώς οι εκπρόσωποί τους δεν θα παραστούν σε ραντεβού που ορίστηκε στη Βουλή στις 9.30 το πρωί για να τους ανακοινωθεί επίσημα το νέο σύστημα επιλογής, με βάση το οποίο θα γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί την επόμενη χρονιά. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών έχουν αύριο το μεσημέρι κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι με ένα εκ των βασικών τους αιτημάτων το σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση, οπότε ανταπαντούν καλώντας εκείνοι τον Κώστα Γαβρόγλου σε συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους.

Οπως λέει στα «ΝΕΑ» το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Ν. Παπαχρήστος, «δεν αρνούμαστε να συναντήσουμε τον υπουργό Παιδείας, αλλά θέλουμε να τον δούμε στο πλαίσιο της κινητοποίησής μας».

Πάντως είναι γνωστό ότι το νέο σύστημα προσλήψεων (για το οποίο περιμένουμε να μάθουμε αύριο μόνο τα ακριβή ποσοστά των κριτηρίων) θα στηριχθεί σε προϋπηρεσία, ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια. Δεν θα γίνει γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, αλλά το Ανώτατο Συμβούλιο θα εμπλακεί μόνο στην τεχνική διαδικασία επιλογής του προσωπικού, ενώ θα υπάρχει ενιαίος πίνακας εκπαιδευτικών της ειδικής και της γενικής αγωγής.

Οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί θα ξεκινήσουν από την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ από την πλευρά του ΑΣΕΠ έχει ξεκαθαριστεί ότι η διαδικασία επιλογής θα διαρκέσει 7-10 μήνες.

Συνολικά έχει ανακοινωθεί η πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή το 2019-20, ακόμη 5.250 εκπαιδευτικών το 2020-21 και τέλος 5.250 το 2021-22.

Το νέο

εξεταστικό σύστημα

Στην αλλαγή του εξεταστικού συστήματος αναφέρθηκε και πάλι χθες ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή, λέγοντας ότι ώς το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο (σε προηγούμενες δηλώσεις του το είχε τοποθετήσει στο τέλος Δεκεμβρίου). Οι αλλαγές θα αφορούν όσους δώσουν Πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.

Οπως έχουν γράψει ήδη κατ’ αποκλειστικότητα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 2 Σεπτεμβρίου, τα τμήματα των ΑΕΙ θα χωριστούν σε τμήματα τύπου «Α» και «Β», με τα δεύτερα να αποτελούν τα τμήματα χαμηλού ενδιαφέροντος, στα οποία θα μπορεί να μπει κάποιος μόνο με το απολυτήριό του (20%-25% του συνόλου των τμημάτων). Οι εξετάσεις για το αναβαθμισμένο απολυτήριο των σχολείων της χώρας, με το οποίο και προβλέπεται να μπαίνουν οι υποψήφιοι στα τμήματα χαμηλής ζήτησης, θα γίνονται ανά νομό ή περιφέρεια και θα προηγούνται των Πανελλαδικών Εξετάσεων (ενδοσχολικού τύπου εξετάσεις σε τέσσερα βασικά μαθήματα), ενώ τα θέματά τους θα επιλέγονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα, με το τελικό διαγώνισμα να προκύπτει ύστερα από κλήρωση ομάδας θεμάτων.

Στα τμήματα τύπου «Α», που θα έχουν υψηλή ζήτηση, θα ισχύει κανονικά το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.