Σε κάθε σπίτι, κάποια ή κάποιος (γιατί η τέχνη της μαγειρικής δεν κάνει διακρίσεις) έχει το μεράκι να προετοιμάζει το εορταστικό τραπέζι, προσφέροντας στην οικογένεια, στους συγγενείς και στους φίλους πολλή αγάπη σερβιρισμένη στο πιάτο. Ομως αυτό που διακρίνει τον καλό τον μάγειρο είναι η επιμελής φροντίδα του μενού καθ’ όλα τα στάδια: από την αγορά των πρώτων υλών έως την τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά το μαγείρεμα κα τον στολισμό του τραπεζιού.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) δίνει χρήσιμες συμβουλές, ώστε να αποφύγουν οι καταναλωτές τις κακοτοπιές της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Ξεκινώντας από μια γενική συμβουλή, οι ειδικοί του Φορέα συστήνουν τον διαχωρισμό σε διαφορετικές σακούλες κατά την αγορά και μεταφορά των τροφίμων που είναι ωμά και χρειάζονται θερμική επεξεργασία πριν καταναλωθούν (π.χ. κρέας και προϊόντα του που χρειάζονται ψήσιμο) από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες).
Ετσι, αποφεύγεται πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση. Προτείνεται, επίσης, τα προϊόντα υπό ψύξη και τα κατεψυγμένα τρόφιμα να αγοράζονται τελευταία και η επιστροφή στο σπίτι να γίνεται το συντομότερο δυνατό, ώστε να τοποθετούνται άμεσα και με ορθή πρακτική διαχωρισμού μέσα σε συσκευασίες κατάλληλες για τρόφιμα στο οικιακό ψυγείο. Για την προμήθεια κρέατος, οι συμβουλές είναι οι εξής:
– Η διάθεση του νωπού κρέατος πρέπει να γίνεται υπό ψύξη μεταξύ +20C και +50C, ενώ η διάθεση του κατεψυγμένου σε θερμοκρασία από -180C και κάτω. Το κρέας δεν πρέπει να διατίθεται εκτός ψύξης.
– Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο έλεγχο.
– Στα σημεία πώλησης πρέπει να τηρούνται πινακίδες για την καταγωγή – προέλευση του κρέατος, πληροφορία που περιέχεται και στην αυτοκόλλητη ετικέτα που εκδίδεται από την ταμειακή μηχανή.
Για την προμήθεια πουλερικών (όπως γαλοπούλες και κοτόπουλα) ή προϊόντων πτηνοτροφίας, οι καταναλωτές οφείλουν να προσέχουν:
– Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες.
– Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη μεταξύ +20C και +40C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη στους -180C ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
– Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαγχνισμένες (απεντερωμένες), αποπτιλωμένες (δίχως πούπουλα) και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας).
– Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
– Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
– Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (όπως πουλερικά ή αβγά ορνίθων), με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. ελευθέρας βοσκής, εκτατικής εκτροφής κ.ά.), πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΓΕΠ – AGROCERT για τις Ειδικές Πτηνοτροφικές Εκτροφές.
ΑΛΜΥΡΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ. Οπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ, για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων συνιστάται τα συσκευασμένα τυριά να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, η ημερομηνία ανάλωσης θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία. Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο. Επίσης, τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.
Για την ασφάλεια ορισμένων προϊόντων ζαχαροπλαστικής, όταν αυτό απαιτείται, θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο στις ορθές θερμοκρασίες συντήρησης, για τις οποίες ο παρασκευαστής πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή. Ο παρασκευαστής πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή για την ύπαρξη αλλεργιογόνων σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής.