Γεννήθηκε μέσα από τις σελίδες της βρετανίδας συγγραφέως Π. Λ. Τρέιβερς, όμως η Μαίρη Πόπινς οφείλει τη διεθνή της απήχηση στην Τζούλι Αντριους που την απέδωσε σε μια εκπληκτική ερμηνεία το 1964 στην ομότιτλη ταινία του Ρόμπερτ Στίβενσον. Eνας ρόλος για τον οποίο η Αντριους κέρδισε το Οσκαρ, βραβείο που κατά πάσα πιθανότητα θα διεκδικήσει και η Εμιλι Μπλαντ, η ηθοποιός που κλήθηκε να πάρει τα σκήπτρα στην ταινία «Η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει» («Mary Poppins returns», ΗΠΑ, 2018), μια ανανεωμένη εκδοχή της διασημότερης νταντάς στον κόσμο, η οποία είναι και μάγισσα.

Σκηνοθετημένη από τον Ρομπ Μάρσαλ, δημιουργό του «Σικάγο» και του «Εννέα», η νέα αυτή ταινία στέκεται καλά στο ύψος της κλασικής πρωτότυπης, την οποία και τιμά, ανανεώνοντας συγχρόνως τον μύθο της Πόπινς. Ο δραματουργικός χρόνος στην ταινία είναι η δεκαετία του 1930 (στην οποία είναι τοποθετημένες όλες οι ιστορίες της Τρέιβερς αλλά όχι η πρωτότυπη ταινία) και ο σκελετός του σεναρίου δεν δείχνει και τόσο διαφοροποιημένος από τον πρωτότυπο. Η Μαίρη Πόπινς καλείται και πάλι να βοηθήσει την οικογένεια Μπανκς, μόνο που αυτή τη φορά ο πατέρας είναι ο Μάικλ (Μπεν Γουίσο), το παιδί που είχε μεγαλώσει δίπλα της (στην πρώτη ταινία). Πατέρας τριών παιδιών ο ίδιος, ο Μάικλ δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα σε μια δύσκολη περίοδο για την Αγγλία, οπότε η άφιξη της Πόπινς γίνεται την κατάλληλη στιγμή. Μουσική, τραγούδια, πολύχρωμοι χαρακτήρες (η Μέριλ Στριπ στον ρολο της θείας της Μαίρης είναι απολαυστική) · ένα «γεμάτο» θέμα που υπόσχεται όμορφες στιγμές σε μικρούς και μεγάλους. Η καλύτερη παιδική ταινία της περιόδου…

ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΛΟΓΗ. Για όσους αναζητούν κάτι το εντελώς αντιχριστουγεννιάτικο ώς και εναλλακτικό, το ασπρόμαυρο νοτιοκορεάτικο δράμα «Η επόμενη μέρα μιας σχέσης» («Geu-hu», Νότια Κορέα, 2017) του Χονγκ Σανγκ-Σου και μια ισπανική ταινία μυστηρίου «Ποιος θα σου τραγουδήσει» («Quién te cantara΄», Iσπανία/ Γαλλία, 2018) του Κάρλος Βερμούτ ίσως έχουν την απάντηση. Ο Χονγκ Σανγκ-Σου συρράπτει μια σειρά από μονοπλάνα στα οποία παρακολουθούμε την προσπάθεια ενός εκδότη να τα βγάλει πέρα με τρεις γυναίκες – κάτι μάλλον δύσκολο, όχι μόνον για εκείνον, αλλά και για μας. Η πρώτη είναι η γυναίκα του, η δεύτερη η ερωμένη του και η τρίτη μια νεοπροσληφθείσα υπάλληλος που παρεξηγείται από τη σύζυγο ως ερωμένη. Καλή δουλειά από τους ηθοποιούς, αλλά η όλη εικόνα πέφτει στην παγίδα της μονοτονίας και της επανάληψης. Αυτό που εδώ έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η λαμπερή ασπρόμαυρη φωτογραφία του Χιουνγκ-Κου Κιμ και η επιλογή των πολύ δυνατών κομματιών κλασικής μουσικής που περιέργως δίνουν στην ιστορία μια δραματική διάσταση μεγαλύτερη από αυτήν που ταιριάζει στο θέμα.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ. Η μουσική και το τραγούδι παίζουν ρόλο και στο «Ποιος θα σου τραγουδήσει», που εστιάζει στην παράξενη ιστορία δύο γυναικών που κατά κάποιον τρόπο η μια συμπληρώνει την άλλη. Η μία (Νάιβα Νίμρι) είναι διάσημη τραγουδίστρια, που ενώ ετοιμάζεται για το μεγάλο comeback, έπειτα από 10 χρόνια απουσίας, παθαίνει ατύχημα και χάνει τη μνήμη της. Η άλλη είναι φαν της πρώτης και επίσης τραγουδίστρια, που επηρεασμένη από το είδωλό της εκτελεί τραγούδια της με το δικό της ύφος. Ο Βερμούτ ιχνηλατεί με όρεξη τη σχέση τους, ο συνδυασμός με τις εκτελέσεις τραγουδιών είναι ατμοσφαιρικός, το αποτέλεσμα μοιάζει με κράμα ανάμεσα σε εικόνες ταινιών του Πέδρο Αλμοδόβαρ και του Ντέιβιντ Λιντς.

Πολύ λίγα πράγματα (αν όχι καθόλου) μπορεί κανείς να περιμένει από τη μουσικοχορευτική ταινία τρόμου «Η Αννα και η Αποκάλυψη» («Anna and the Apocalypse», Αγγλία, 2017), της οποίας η ιδέα αξιοποιείται εντελώς κακόγουστα. Γιατί αυτή η μείξη τρόμου ζόμπι με μουσική και τραγούδι, σε κάνει να ντρέπεσαι τόσο για το ένα είδος όσο και για το άλλο. Σκηνοθεσία: Τζον ΜακΦέιλ. Παίζουν: Eλα Χαντ, Μάλκομ Κάμινγκ, Σάρα Σγουάιρ κ.ά.

ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ. Στις αίθουσες θα βρούμε επίσης την ελληνική κωμωδία «Bachelor 3» του Γιάννη Παπαδάκου με τους Γιάννη Τσιμιτσέλη, Νίκο Βουλιώτη κ.ά. και την περιπέτεια φαντασίας του Τράβις Νάιτ «Bumblebee», η ιστορία ενός κάθε άλλο παρά συνηθισμένου Σκαραβαίου Φολκβάγκεν που αργότερα έγινε γνωστός ως «ήρωας» της σειράς περιπετειών φαντασίας Transformers (Χέιλι Στάινφελντ, Τζον Σένα κ.ά.)