«Αν οι Τούρκοι ανέβουν πάνω σε μια βραχονησίδα μας, τη βραχονησίδα αυτή θα την ισοπεδώσουμε. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας». Το αυστηρό σχόλιο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, αποτελούσε ουσιαστικά την απάντηση στη συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική της Αγκυρας. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ σήκωσε το γάντι, δίνοντας παράλληλα και σαφές στίγμα της αποτρεπτικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι τουρκικές προκλήσεις – κυρίως σε επίπεδο δηλώσεων – δεν έχουν τέλος και μόλις προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέφερε τους γνωστούς ισχυρισμούς της γείτονος περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Ο Αποστολάκης θεώρησε αναγκαίο να βάλει φρένο στις τουρκικές εμπρηστικές δηλώσεις. Οταν ρωτήθηκε για τη στάση του ελληνικού «Πενταγώνου» σε σχέση με τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού «Βarbaros Hayreddin Pasa» στα δυτικά της Κύπρου, η δική του απάντηση ήταν πως το Πολεμικό Ναυτικό έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει με την παρουσία του στην περιοχή και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Από τη στιγμή που επανήλθαν στο φόντο και οι «γκρίζες ζώνες», ωστόσο, και με δεδομένο ότι η επέτειος των Ιμίων πλησιάζει, φρόντισε να καταστήσει σαφές στην Τουρκία πως οποιαδήποτε ενέργειά της να καταλάβει ελληνική βραχονησίδα θα σημαίνει πως θα έχει ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» των προκλήσεων και θα απαντηθεί άμεσα και δυναμικά.

Πάντως, παρά τη συνεχή παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας – ενδεικτικό είναι ότι τη Δευτέρα σημειώθηκαν 107 παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά -, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ σημείωσε χθες πως είναι θετικό που υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Αθήνας με την Αγκυρα. «Εχουμε μια πολύ ανοιχτή επικοινωνία με τον Χουλουσί Ακάρ (τον μέχρι πρότινος ομόλογό του και νυν υπουργό Αμυνας) και αυτό βοηθάει» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση που οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αμερική είναι ακανθώδεις οι ΗΠΑ αναζητούν άλλους τρόπους για να εξασφαλίσουν την ισορροπία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας βάρος σε μια στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχία με την Ελλάδα.

ΟΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ. Οπως τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετά τους Γάλλους και τους Αμερικανούς βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και με την Αυστραλία για το ενδεχόμενο αγοράς δύο μεταχειρισμένων φρεγατών. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο του ΠΝ αναμένεται να μεταβεί στην Αυστραλία για να επιθεωρήσει τις φρεγάτες. Το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί διακαώς να εντάξει στον στόλο του δύο πλοία με δυνατότητες αεράμυνας στην περιοχή. Οι αυστραλέζικες φρεγάτες θεωρούνται καλή λύση διότι είναι εξαιρετικά οικονομικές – κοστίζουν 180 εκατομμύρια ευρώ οι δύο -, όταν για την αγορά των δύο γαλλικών Belharra θα χρειαζόμασταν 1,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι αυστραλέζικες φρεγάτες θα μπορούσαν να μας δοθούν σχετικά άμεσα. Αντίθετα, σε περίπτωση που προχωρήσει η λύση της αγοράς των γαλλικών φρεγατών, θα τις έχουμε από το 2022-2023.

Ενα από τα αγκάθια πάντως στις συζητήσεις του ελληνικού «Πενταγώνου» με τους Αυστραλούς είναι ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και οι Τούρκοι. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική της Τουρκίας να μπαίνει σφήνα στις διαπραγματεύσεις, με αποκλειστικό στόχο να μην πάρει η Ελλάδα πλοία που θα της προσφέρουν σημαντική υπεροχή στο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι οι δύο αυστραλέζικες φρεγάτες  έχουν υποστεί και δύο αναβαθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως απαιτείται και το αμερικανικό «ΟΚ» καθώς φέρουν αμερικανικά όπλα.