Ξεκινώ σήμερα από την πολύπαθη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ενωσης Κεντρώων που κρέμεται από μια κλωστή. Κι αυτό αφού ο βουλευτής Γιάννης Σαρίδης, που ψήφισε τον συριζαϊκό προϋπολογισμό, μπορεί να μην έχει αποχωρήσει από το κόμμα, ταυτόχρονα όμως δεν τον διαγράφει και ο πρόεδρος Βασίλης Λεβέντης, αφού κάτι τέτοιο θα διέλυε την υπόσταση του κόμματός του. Ο Λεβέντης, λοιπόν, δεν θα τον διαγράψει. Ο Σαρίδης, από την άλλη, δεν θα αποχωρήσει. Και οι δύο ξένοι θα συγκατοικούν για καιρό ακόμη. Πάντως ο τελευταίος δεν θα υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών – το λέει παντού -, αλλά δεν είναι βέβαιο πως δεν θα στηρίξει και την κυβέρνηση σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής. Μπερδευτήκατε; Κόσμος που ξέρει τον Σαρίδη στο Αιγάλεω λέει πως πάντα είχε δεξιό προφίλ, παρά τη φιλοκυβερνητική του πιρουέτα. Εγώ λέω πως θα παραμείνει ως έχει για να μη χρεωθεί τη διάλυση της ΚΟ της Ενωσης Κεντρώων και θα δει πριν από τις κάλπες πού θα στρατευθεί. «Πάντα στη νεότερη ιστορία τα κόμματα του Κέντρου δέχονταν πισώπλατες μαχαιριές και προσπαθούσαν να τα εξοντώσουν, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί για την Ενωση Κεντρώων» είπε χθες ο Λεβέντης και θυμίζω πως στο γραφείο του στη Βουλή έχει το κάδρο του Γεωργίου Παπανδρέου.

Ακουσε Πικραμμένο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες το μεσημέρι σε εκδήλωση του ΤΕΕ. Αφού τελείωσε την ομιλία του (στην οποία να σας πω ότι πρότεινε στην κυβέρνηση να κριθεί αναθεωρητέο, έστω και με 151, και το άρθρο 24 του Συντάγματος για το περιβάλλον), έμεινε μία ώρα παραπάνω στην εκδήλωση και παρακολούθησε το πάνελ που ακολουθούσε, στο οποίο συζήτησαν για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος. Ο γαλάζιος αρχηγός μετά έλεγε, όπως μου μετέφερε ωτακουστής μου, πως άξιζε τον κόπο η αλλαγή στο πρόγραμμά του, γιατί πάντα μαθαίνει κανείς ενδιαφέροντα πράγματα σε συζητήσεις με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο πράκτοράς μου άκουσε αρκετούς να σχολιάζουν θετικά το ότι ο Μητσοτάκης δεν ακολούθησε την πάγια τακτική των πολιτικών – έρχομαι τρία λεπτά πριν από την ομιλία μου και εξαφανίζομαι όταν κατέβω από το βήμα. Οντως, βοηθά πάντα να ακούς, θα προσθέσω εγώ.

Μομφές

Τώρα, το προχθεσινό θερμό επεισόδιο στη Βουλή μεταξύ του Νίκου Βούτση και του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε χθες συνέχεια. Τα λέω εν περιλήψει: Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε μετά την κόντρα πως «το Σύνταγμα προβλέπει διαδικασίες κατά του Προέδρου της Βουλής εάν κάποια κοινοβουλευτική δύναμη έχει ενστάσεις», φωτογραφίζοντας πως υπάρχει δυνατότητα μομφής. Οι δε πηγές της ΝΔ σχολίαζαν «ας μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Ο κ. Βούτσης έλαβε χθες ένα σαφές μήνυμα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πράξεις του θα δείξουν αν το κατάλαβε».  Πάντως, αν θέλετε τη γνώμη μου, πρόταση μομφής στον Βούτση δεν θα γίνει με τίποτε.

Ηθική ικανοποίηση

Από το δικαστικό ρεπορτάζ με ενημερώνουν ότι με την υπ’ αριθμ. 5131/2018 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κρίθηκε πως τα δημοσιεύματα σε κυριακάτικη εφημερίδα για τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη κινήθηκαν στο πεδίο της συκοφαντικής δυσφήμησης – αφορούσαν τη δήθεν χρήση εκ μέρους της διπλού ΑΦΜ και τα περί δήθεν ύποπτης διασύνδεσής της με πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Siemens.

Η δικαστική απόφαση αναγνωρίζει επίσης ότι η σύζυγος του προέδρου δεν είχε υποχρέωση υποβολής κοινής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, καθώς βρίσκονταν σε διάσταση εκείνη την περίοδο, αλλά και ότι η αγορά του ακινήτου στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε μέσω δανεισμού και χρήσης ιδίων κεφαλαίων.

Το επιδικασθέν ποσό ηθικής ικανοποίησης πληροφορούμαι ότι έχει εκχωρηθεί στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Διεθνείς

Τα έχουν βρει, τα λένε συχνά, φωτογραφήθηκαν πρόσφατα μαζί και πήραν και πρωτοβουλίες. Μιλώ για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών, «αριστερή ψυχή» τους βασικά, Μπέρνι Σάντερς. Οι δυο τους έκαναν ένα κάλεσμα για να συγκροτηθεί μια νέα Προοδευτική Διεθνής. Μαθαίνω πως η πρώτη που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα είναι η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ και μάλιστα η επόμενη συνάντηση της «Διεθνούς» θα γίνει στο Ρέικιαβικ, τον Ιούνιο, κατόπιν πρόσκλησής της. Πάντως, επειδή είχε ακουστεί ως φήμη, εγώ δεν επιβεβαιώνω πως ο Μπέρνι θα έρθει στην Αθήνα ώς τότε.

Μαθήματα Ιστορίας

Παρουσιάστηκε χθες το νέο Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (περιόδου 1918-1949) στον Περισσό, σε μεγάλη εκδήλωση όπου και παρενέβη ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενώ τοποθετήθηκαν οι Ελένη Μπέλλου και Αλέκα Παπαρήγα. Γενικά το ΚΚΕ δίνει μεγάλο βάρος το τελευταίο διάστημα στην Ιστορία του, θαρρετά την ανατέμνει, ενώ ένα ολόκληρο επιτελείο στελεχών είναι επιφορτισμένο με αυτό – συχνά οι αντίπαλοι του ΚΚΕ λένε βέβαια πως παρουσιάζει έντονη ιστορική «έγνοια» για να δικαιώνει την κάθε φορά πολιτική του. «Το ΚΚΕ δεν αντιμετωπίζει την ιστορία του κάνοντας μόνο τις οφειλόμενες τιμητικές εκδηλώσεις για τους χιλιάδες ήρωές του, για τα θύματα της εργατικής τάξης. Την αντιμετωπίζει ως ζώσα πραγματικότητα και διδάσκεται», είπε πάντως χθες ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, ενώ η Αλέκα έκανε ειδική αναφορά στις αναθεωρήσεις που επιχειρούν οι αντίπαλοι του Περισσού και που «έχουν τη μήτρα τους στον αντικομμουνισμό του ’50».