Ηταν δύο βολικές απουσίες. Η μη παρουσία του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Παππά, για διαφορετικούς λόγους, στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου διευκόλυνε πολλούς. Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε, εξάλλου, μια συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, ώστε να εμφανιστεί ενωμένη η υπουργική ομάδα την επαύριον της ψήφισης του «πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού». Το τελευταίο Υπουργικό, άλλωστε, ήταν αρκετά τραυματικό με τη σύγκρουση του υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον Νίκο Κοτζιά που οδήγησε και στην έξοδό του από το ΥΠΕΞ. Ως εκ τούτου, οι απουσίες Καμμένου και Παππά από τη χθεσινή συνεδρίαση μπορούσαν εκ των προτέρων να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο αρνητικό κρούσμα.

ΒΑΛΒΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Αν και ήταν προγραμματισμένες οι απουσίες των δύο υπουργών, του υπουργού Αμυνας σε ακριτικά φυλάκια ώς το Καστελλόριζο – όπου δεν απέφυγε τα μηνύματα εθνικής ανάτασης («εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί») – και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής στο Ισραήλ ως προπομπού της παρουσίας σήμερα του Πρωθυπουργού στην τριμερή Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, λειτούργησαν ως βαλβίδα ασφαλείας σε μια χύτρα έτοιμη να εκραγεί!  Με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε και το ενδεχόμενο να διατυπωθεί από μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου δυσαρέσκεια ή ένσταση για το θέμα του Μανώλη Πετσίτη ή να δημιουργηθεί εκ νέου ζήτημα με τη συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ. Ο Νίκος Παππάς την ίδια ώρα επισκεπτόταν το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ιερουσαλήμ. Με δεδομένη την απουσία τους, η συζήτηση στο Υπουργικό επικεντρώθηκε αμιγώς στο θέμα των προσλήψεων που προετοιμάζει η κυβέρνηση στον χώρο της εκπαίδευσης και σε ασκήσεις αισιοδοξίας για την έκβαση της συμφωνίας των Πρεσπών.

ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Αν και το κλίμα είναι αμιγώς προεκλογικό και ακόμη και στον κρατικό μηχανισμό έχουν αρχίσει να κινούνται σε ρυθμούς εκλογών, προβλέποντας κάλπες ακόμα και τον Μάρτιο, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε και χθες να κλείσει το ζήτημα. «Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με ορίζοντα εννεαμήνου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019» είπε με έμφαση, προσπαθώντας να εξουδετερώσει τα εκλογικά σενάρια. Μέχρι το φθινόπωρο του 2019, ωστόσο, υπάρχει πολύς δρόμος και, όπως αναγνωρίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η σημαντική παράμετρος στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι η συμφωνία των Πρεσπών και η κοινοβουλευτική αριθμητική που διαμορφώνεται γι’ αυτήν. Στο Μαξίμου καταγράφεται αγωνία μετά και την απώλεια του Χάρη Θεοχάρη που πέρασε στη ΝΔ και στο στρατόπεδο του «όχι». Στο τραπέζι του Τσίπρα υπάρχουν όλες οι εισηγήσεις για τον χρόνο των εκλογών, αλλά ο ίδιος φαίνεται να ασπάζεται το ρητό του Σουν Τσου, «οι αρχές της στρατηγικής είναι να ξέρεις το πεδίο μάχης, να ξέρεις τις δυνάμεις του αντιπάλου σου και να κάνεις κάτι που ο αντίπαλός σου δεν περιμένει». Και αυτό που θέλει να αποφύγει η αντιπολίτευση, όπως σχολίαζαν  χθες και κυβερνητικά στελέχη, είναι ένας εκλογικός αιφνιδιασμός.