Την ώρα που οι δύο βασικοί μονομάχοι για την Αθήνα – Κώστας Μπακογιάννης και Παύλος Γερουλάνος – έχουν οργώσει τη μισή πόλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, τελευταίος και καταϊδρωμένος, ανακοινώνει το δικό του πρόσωπο. Ο λευκός καπνός στην Κουμουνδούρου έβγαλε… Νάσο Ηλιόπουλο. Υστερα από μια δυστοκία που κράτησε εβδομάδες και μια εσωκομματική διελκυστίνδα, η υποψηφιότητα χθες «κλείδωσε» στο πρόσωπο του 35χρονου υφυπουργού Εργασίας. Βέβαια η διαδικασία δεν ήταν τόσο θριαμβική, όσο κι αν έτσι την είδαν τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ. Και αυτό δεν αφορά τον Ηλιόπουλο – έχει να κάνει με το τι προηγήθηκε ως διαδικασία για να καταλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας) στο πρόσωπο του εν λόγω υφυπουργού.

Τυπικά, το όνομα θα ανακοινωθεί την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Ανοιχτής Πόλης, της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του στην Αθήνα. Και αυτό δεν έχει ομοιότητα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Γαβριήλ Σακελλαρίδη που επίσης καθυστέρησε στην εκλογική μάχη του 2014. Αλλά με τα «όχι» που έλαβε και τις διαδοχικές κρούσεις που έκανε σε μια σειρά προσώπων όλης της γκάμας. Ακόμη και με ένα είδος πολιτικής ξηρασίας που φαίνεται πως κυριαρχεί ενόψει εκλογών και αφορά το κυβερνών κόμμα. Για παράδειγμα, αρχικά το ρεπορτάζ έλεγε πως ο ίδιος ο Τσίπρας ήθελε υποψήφιο γένους θηλυκού για τον δήμο και μάλιστα με αριστερά ταυτοτικά χαρακτηριστικά. Καθόλου τυχαία δε, είχε διαρρεύσει το όνομα της Εφης Αχτσιόγλου, παρότι εξαρχής υπήρξαν ενστάσεις επειδή η ίδια ηγείται στο υπουργείο Εργασίας και υπήρχε πληθώρα δουλειάς και νομοσχεδίων που εκκρεμούσαν και εκκρεμούν. Επίσης, είναι ένα κομβικό υπουργείο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού από εδώ περνάει το επιχειρούμενο φιλεργατικό του αφήγημα. Το πρόσωπο της γνωστής στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου επίσης ακούστηκε, αλλά προφανώς στο μέτρο μιας υποψηφιότητας που απλώς εκπλήρωνε τα κριτήρια της αναγνωρισιμότητας και του βαρέος βιογραφικού παρά τα «αριστερά» credits.

Μια ακόμη περίπτωση που απασχόλησε ήταν αυτή του νυν γενικού γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρα – με όλους τους συναισθηματικούς και ιδεολογικούς συνειρμούς που θα έφερνε μια τέτοια υποψηφιότητα, ακριβώς επειδή πρόκειται για τον γιο του δολοφονημένου αγωνιστή εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα. Μια τέτοια υποψηφιότητα βέβαια σκόνταψε και εσωκομματικά – η περιρρέουσα φήμη λέει για κορυφαίο υπουργό που δεν ήθελε κάτι τέτοιο. Βεβαίως το όνομα του Νάσου Ηλιόπουλου έπαιξε από την αρχή λόγω και της εσωκομματικής δημοφιλίας του. Ας πούμε, και οι 53 τον θέλουν, παρότι δεν ανήκει στην τάση τους, λόγω και της θητείας του στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) αλλά και της σταθερής «ταξικής» ματιάς του, όπως λένε στελέχη τους. Από χθες όλοι ικανοποιήθηκαν, το θέμα είναι πως η σκληρή δουλειά περιμένει τον Ηλιόπουλο σε ένα τοπίο που δείχνει ανηφορικό. Την ίδια ώρα που η ΝΔ έδωσε τελικά το χρίσμα για τον Δήμο Πειραιά στον γιατρό Νίκο Βλαχάκο.