Ο «δολοφόνος με το παιδικό πρόσωπο» επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος έτοιμος ξανά να διεκπεραιώσει τον πολύ γνωστό του ρόλο, του αναπληρωματικού.

Ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ είναι ο προσωρινός προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέχρι το καλοκαίρι, οπότε αναμένεται να έρθει το ιππικό, πιθανόν ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο ή ο Ζινεντίν Ζιντάν.

Ο 45χρονος πλέον Νορβηγός γνωρίζει κάθε γωνιά του Ολντ Τράφορντ και τη φιλοσοφία του συλλόγου, τον οποίο υπηρέτησε ως ποδοσφαιριστής από το 1996 έως το 2007. Διάσημος για τα καθοριστικά του γκολ, όπως αυτό που πέτυχε στις καθυστερήσεις του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999 στο Καμπ Νου απέναντι στην Μπάγερν και χάρισε το τρόπαιο στους Κόκκινους Διαβόλους, αν και αγωνιζόταν ως αλλαγή.

Στο πλευρό του Σόλσκιερ θα βρίσκονται ο πρώην στενός συνεργάτης τού σερ Αλεξ Φέργκιουσον Μάικ Φίλαν καθώς επίσης οι πρώην συνεργάτες τού Ζοζέ Μουρίνιο Μάικλ Κάρικ και Κίεραν ΜακΚένα.

Δανεικός

Ο Σόλσκιερ είναι προπονητής της Μόλντε, η οποία ουσιαστικά τον δανείζει στη Γιουνάιτεντ μέχρι το καλοκαίρι προκειμένου, όπως ανακοίνωσε ο σύλλογος, να γίνει το όνομα της ομάδας πιο γνωστό στην Ευρώπη.

Η προπονητική καριέρα του Νορβηγού ξεκίνησε από τη δεύτερη ομάδα της Γιουνάιτεντ. Συνέχισε στη Μόλντε, από την οποία μεταπήδησε στην Κάρντιφ τον Ιανουάριο του 2014. Η προσφορά του στον ουαλικό σύλλογο δεν ήταν η αναμενόμενη, η ομάδα υποβιβάστηκε από την Πρέμιερ Λιγκ γνωρίζοντας την ήττα στα 12 από τα 18 παιχνίδια και, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Σόλσκιερ απολύθηκε.

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι πως ο Σόλσκιερ κάνει ντεμπούτο σε αγώνα της Γιουνάιτεντ το Σάββατο εναντίον της Κάρντιφ.

«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην καρδιά μου και είναι θαυμάσιο που επιστρέφω σ’ αυτόν τον ρόλο» υπογράμμισε ο Νορβηγός. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Γιουνάιτεντ Εντ Γούντγουορντ χαρακτήρισε τον Σόλσκιερ μύθο της Γιουνάιτεντ με τεράστια εμπειρία εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Η πρόσληψή του διέρρευσε – τυχαία; – από την επίσημη ιστοσελίδα της Γιουνάιτεντ με ένα βίντεο που ανέβασε την Τρίτη, ενώ το μυστικό που γνώριζε όλος ο κόσμος πρόδωσε και η νορβηγίδα πρωθυπουργός Ερνα Σόλμπεργκ. «Επιτέλους επιβεβαιώθηκε. Σπουδαία μέρα για το νορβηγικό ποδόσφαιρο. Καλή τύχη στο να κρατήσεις υπό έλεγχο τους Κόκκινους Διαβόλους» έγραψε στο Twitter πριν από την επίσημη ανακοίνωση της Γιουνάιτεντ, για να σπεύσει σχεδόν αμέσως να κατεβάσει το post.

Ενας από τους πολλούς λόγους που είχε η Γιουνάιτεντ για να προσλάβει ως προσωρινό προπονητή τον Σόλσκιερ ήταν η παρουσία του στη β’ ομάδα τα χρόνια που ο Πολ Πογκμπά αγωνιζόταν εκεί. Σε συνέντευξή του το καλοκαίρι στο «La Pioche» ο Σόλσκιερ είχε δηλώσει πως αν ήταν αυτός προπονητής της Γιουνάιτεντ θα έχτιζε την ομάδα γύρω από τον γάλλο άσο.

Ο Πογκμπά έχει λοιπόν κάθε λόγο να πανηγυρίζει και να κάνει «χάι φάιβ» στα αποδυτήρια με τους συμπαίκτες του.

Δεν θα γλιτώσει βέβαια το πρόστιμο για το post με τη φωτογραφία του που ανέβασε αμέσως μετά την απόλυση του Μουρίνιο, για την οποία είπε ο Γκάρι Νέβιλ πως έμοιαζε σαν να χορεύει στον τάφο του Πορτογάλου.

Το μέλλον

Ο δε Μουρίνιο βγήκε χθες για περπάτημα στο Λονδίνο, ψώνισε από το Harrods και προσκάλεσε τον δημοσιογράφο του Sky Sports που τον περίμενε υπομονετικά να περπατήσουν μαζί.

Ο Πορτογάλος δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για την απόλυση και τις σχέσεις του με τη Γιουνάιτεντ λέγοντας πως δεν θέλει να κάνει αυτά που κατακρίνει. «Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει μέλλον χωρίς εμένα κι εγώ έχω μέλλον χωρίς αυτήν. Τελείωσε. Αυτός είναι ο τρόπος που συμβαίνει πάντα».

Και όταν εννοεί «μέλλον», πιθανόν να εννοεί Ρεάλ Μαδρίτης. Η «Ελ Παΐς» έγραψε χθες πως υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών από τον Οκτώβριο και η Βασίλισσα είναι έτοιμη να του προσφέρει 20 εκατ. ευρώ ετησίως για να τον πείσει να επιστρέψει στο Σαντιάγο Μπερναμπέου.  Παρελθόν ο Μουρίνιο, παρελθόν από το καλοκαίρι ο Σόλσκιερ και η Γιουνάιτεντ πρέπει να βρει ώς τότε τον άνθρωπο που θα τη βγάλει από το αγωνιστικό τούνελ. Η ισπανική «Ας» αποκάλυψε πως ο Ζινεντίν Ζιντάν έχει συγκεκριμένη πρόταση στα χέρια του από τον Γούντγουορντ για να αναλάβει άμεσα την τεχνική ηγεσία, αλλά ο Γάλλος προτιμά να αφιχθεί στο Ολντ Τράφορντ το καλοκαίρι.

Ανοιχτός σε πιθανή πρόταση της Γιουνάιτεντ εμφανίζεται και ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, παρά το γεγονός ότι δεσμεύεται με νέο πενταετές συμβόλαιο από τον περασμένο Μάιο. Η Τότεναμ ωστόσο θα απαιτήσει 45 εκατ. ευρώ για να τον αφήσει ελεύθερο, όπως έκανε και το περασμένο καλοκαίρι στην πρόταση της Ρεάλ.