Εχει και παρόν, έχει και μέλλον. Και μεταξύ μας; Εχει και μια ακαδημία-πρότυπο που είναι σε θέση να παράγει σε ετήσια βάση πλέον επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Ακόμη και κάποιους που μπορούν να φορέσουν την ερυθρόλευκη και ριγωτή στο υψηλότερο επίπεδο. Το χθεσινό τεστ στην Ξάνθη ήταν μια χαρά απόδειξη για όλα τα παραπάνω. Η εικόνα του… άλλου Ολυμπιακού, ο οποίος επικρατώντας με 2-1 του Αρη Αβάτου προκρίθηκε στους 16 του Κυπέλλου με το απόλυτο των νικών.

Εξι από τις ακαδημίες

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά συνολικά έξι ποδοσφαιριστές (Μαρτίνης, Ξενιτίδης, Βοϊλής, Νεοφυτίδης, Πέιος, Μαρίνος) απευθείας από τα τμήματα υποδομής χρησιμοποίησε ο Πέδρο Μαρτίνς, που εν τω μεταξύ θωράκισε τους μικρούς με ακόμη τέσσερις (Χουτεσιώτης, Νικολάου, Ανδρούτσος, Βρουσάι) που έρχονται ακριβώς από την ίδια αφετηρία αλλά θεωρούνται πια μέλη της πρώτης ομάδας, κερδίζοντας το πρώτο μεγάλο στοίχημα της καριέρας τους. Οι δέκα από τους δεκατέσσερις που έπαιξαν χθες. Σε μια αναμέτρηση που ο Ολυμπιακός παρά τον πολύ δύσκολο αγωνιστικό χώρο, όχι μόνο νίκησε, αλλά και κυριάρχησε με το ποδόσφαιρο που παρουσίασε συνολικά έχοντας τον έλεγχο σε ολόκληρη τη διαδρομή του ματς. Πώς να μην καμαρώνει λοιπόν στο φινάλε ο Πορτογάλος. «Ο Ολυμπιακός παραδοσιακά παράγει ποδοσφαιριστές. Θέλουμε να το εφαρμόσουμε περισσότερο αυτό» έλεγε ο Πέδρο Μαρτίνς στο φινάλε. «Σήμερα (χθες) είδαμε πολλούς νέους ποδοσφαιριστές στο ματς Κυπέλλου και είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι από την απόδοσή τους. Σκοπός μας ήταν να γίνει μια πρώτη μετάβαση σε επαγγελματικό επίπεδο για τα παιδιά. Είναι σε πολύ καλό δρόμο η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες μας» πρόσθεσε. Και όπως καταλαβαίνει ο καθένας, ο Πορτογάλος έβαλε άριστα στον έλεγχο των μικρών. Σε παιδιά που «φωνάζουν» με το ταλέντο τους και που στον Ρέντη γνωρίζουν καλά τις προϋποθέσεις που έχουν μπροστά στην καριέρα τους.

Τα δύο γκολ του Ολυμπιακού πέτυχαν ο Μάριος Βρουσάι (11′ με συρτό σουτ έξω από την περιοχή) και ο Θανάσης Ανδρούτσος (40′). Πιθανότατα και οι δύο κορυφαίοι των Πειραιωτών. Ο Αρης Αβάτου μείωσε πριν από τη λήξη του πρώτου μέρους με τον Σαρηγιαννίδη (45′) και αυτό το γκολ φυσικά είναι κάτι παραπάνω από τιμητικό για την ομάδα του Γιώργου Μαραντά: «Μας είδε όλη η Ελλάδα σήμερα (χθες) εξαιτίας του Ολυμπιακού. Κρατάμε αυτήν την πολύ καλή εμφάνιση ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος και το καταπληκτικό γκολ μας, το οποίο ήταν αποτέλεσμα ομαδικής συνεργασίας. Βγάλαμε θράσος στο γήπεδο και είχαμε κοντά τις γραμμές μας. Είμαστε ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας. Εχουμε παίκτες που μπορούν να σταδιοδρομήσουν» πρόσθεσε με τη σειρά του ο έλληνας τεχνικός.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν στο πρώτο μισό δύο χαμένα τετ α τετ με τον Μάνο (6′, 24′) ενώ ο έλληνας φορ είχε μια ακόμη ευκαιρία (29′) να γράψει το όνομά του στη λίστα των σκόρερ. Στο δεύτερο μέρος ο Ολυμπιακός πρέσαρε εκ νέου για γκολ και δημιούργησε και άλλες απειλές για την αντίπαλη εστία. Φάσεις όμως είχε και ο Αρης Αβάτου (στο 59′ ο Χουτεσιώτης έβγαλε τετ α τετ του Σιχλοιμίρη).

Νίκησε και το «χωράφι»

Ο Ολυμπιακός, παρά τον πολύ δύσκολο αγωνιστικό χώρο, όχι μόνο νίκησε, αλλά και κυριάρχησε με το ποδόσφαιρο που παρουσίασε η νεανική ομάδα που παρέταξε ο Μαρτίνες, έχοντας τον έλεγχο σε ολόκληρη τη διαδρομή του ματς.

ΑΡΗΣ ΑΒΑΤΟΥ: Αμουτζάκης, Κούτρας, Κουτσούμπας, Παπαδιώτης, Ψεμματάς, Μίλερ, Δόντσος, Σιχλοιμίρης (72′ Μελισσόπουλος), Σαρηγιαννίδης, Γκέκας (55′ Κρασώνης), Κοτόπουλος (46′ Ζωσιμίδης).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χουτεσιώτης, Μασούρας, Μιράντα, Νικολάου, Μαρτίνης, Ανδρούτσος, Ξενιτίδης (91′ Πέιος), Πάρντο (90′ Μαρίνος), Βρουσάι, Μάνος, Βοΐλης (84′ Νεοφυτίδης).