Το ελληνικό ποδόσφαιρο μοιάζει δεμένο χειροπόδαρα στον πάτο της θάλασσας. Το γνωρίζει αυτό κάθε ψύχραιμος παρατηρητής βλέποντας όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, ειδικά την τελευταία τριετία. Το αντιλαμβάνεται όμως και κάθε ανυποψίαστος σε μέρες σαν τη χθεσινή, που το αστυνομικό δελτίο έρχεται και στρογγυλοκάθεται στην κορυφή της πυραμίδας των εξελίξεων. Η επίθεση στον διαιτητή Θανάση Τζήλο και ο ξυλοδαρμός του είναι δυστυχώς ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της ντροπής, που κάθε μέρα που περνά όχι μόνο μεγαλώνει αλλά… σφίγγει και περισσότερο. Σαν θηλιά στον λαιμό της μπάλας. Αλήθεια, τι άλλο πρέπει να συμβεί για να καταλάβουμε πως δεν έχει παρακάτω;

«Ο Τζήλος στοχοποιήθηκε πρόσφατα και πολύ συγκεκριμένα με δηλώσεις που άφηναν αιχμές για την εντιμότητά του. Δεν κρίθηκε δημόσια για τις διαιτητικές του αποφάσεις, αλλά αφέθηκαν αιχμές για το πώς έφτασε σε αυτές». H συγκεκριμένη άποψη ανήκει στον Κυριάκο Κυριάκο. Τον διευθυντή Επικοινωνίας του ΠΑΟΚ, που έσπευσε από τους πρώτους να πάρει θέση, σχεδόν «χρωματίζοντας» ένα σοκαριστικό γεγονός και δημιουργώντας εντυπώσεις για μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Δείγμα της τοξικότητας γύρω από το παιχνίδι. Δίχως κανένα στοιχείο, δυστυχώς και δίχως αίσθημα ευθύνης. Ειρωνεία: ο Τζήλος ήταν διαιτητής στο Ατρόμητος – ΠΑΟΚ (1-1, 3/11). Το μοναδικό ματς φέτος στη Σούπερ Λίγκα που δεν το νίκησε ο Δικέφαλος του Βορρά. Η διαιτησία του Τζήλου είχε θεωρηθεί από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ ουσιαστικά υπεύθυνη. «MVP Τζήλος» είχε ποστάρει στο Instagram ο γιος του ιδιοκτήτη Ιβάν Σαββίδη, Γιώργος. «Δεν έδωσε καθαρό πέναλτι ο Τζήλος» πρόσθεσε ο ΠΑΟΚ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. «Ο Τζήλος υπεύθυνος για την ισοπαλία» και στην αρθρογραφία στο Διαδίκτυο παλαίμαχων άσων της ομάδας. Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι…

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός

«Μία ακόμα κακή μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ετσι όπως το κατάντησαν οι δήθεν “εξυγιαντές” του. Με μία Ομοσπονδία που διαρκώς βυθίζει το ποδόσφαιρο στην ανυποληψία και μας διασύρει διεθνώς και με τον τρόπο που χειρίζεται τους θεσμούς και με την εικόνα του Πρωταθλήματος και της Εθνικής μας ομάδας, με ανθρώπους ανίκανους που υποβαθμίζουν το άθλημα σε κρίσιμες θέσεις. Η επίθεση στον διαιτητή Τζήλο είναι μια ακόμα απόδειξη ότι το ποδόσφαιρο έφτασε στο ναδίρ και ότι επικρατεί τελικά ο υπόκοσμος που έχει ποτίσει τον οργανισμό του. Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ καταδικάζει απερίφραστα κάθε τέτοια ενέργεια». Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού. Πιθανότατα ό,τι πιο εύστοχο ακούστηκε χθες μετά το σοκ. Η φωνή ενός μεγάλου συλλόγου που θέτει το πρόβλημα στην πραγματική του βάση. Γιατί το χθεσινό είναι πλήγμα για την «Εξυγίανση». Είναι όμως και μια ακόμη απόδειξη του ναδίρ, και του υποκόσμου που… έχει επιβάλει τους δικούς του νόμους στο παιχνίδι. Που δρα ανεξέλεγκτος σε καθημερινή βάση: Με φαντάσματα του παρελθόντος που βγήκαν από την ντουλάπα έχοντας ρόλο στο ποδόσφαιρο. Με πρόσωπα που διώκονται για κακουργήματα να αναλαμβάνουν θεσμικές θέσεις. Με άλλα που επιστρέφουν στο προσκήνιο ενώ είχαν αποκλειστεί διά βίου από κάθε ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο. Αυτή είναι η βάση. Το χθεσινό ήταν ένα ακόμη πλήγμα.

Χθες ήταν ο Τζήλος στη Λάρισα. Το 2015 ήταν ο Χριστόφορος Ζωγράφος και η δολοφονική επίθεση εναντίον του. Ηταν το καμένο αμάξι του Δημήτρη Κύρκου το 2016. Ηταν το καμένο σπίτι του Γιώργου Μπίκα στον επίλογο του ίδιου έτους. Μερικά από τα πιο γνωστά παραδείγματα που εξηγούν πως… όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν. Κανένα από τα προηγούμενα δεν εξιχνιάστηκε. Ολες αυτές οι υποθέσεις κάπου, σε κάποιο σκοτεινό αρχείο. Δεν πρόκειται για κάτι νέο, αλλά δυστυχώς για μια κατάσταση που έχει παγιωθεί και κάνει… ό,τι θέλει. «Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης από την πρώτη στιγμή που έλαβε γνώση για τη μαφιόζικη επίθεση, συγκέντρωσε τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου και τα απέστειλε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, στον Αθλητικό Εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, αλλά και στον αρχηγό της Αστυνομίας αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, ώστε να ενημερωθούν για το γεγονός και να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης» ενημέρωσε το γραφείο Τύπου του υφυπουργού. Και τις προηγούμενες φορές βεβαίως, η ίδια καταδίκη. Το όνομα του υφυπουργού άλλαζε. Αντε και το μέτρο να σταματήσει το πρωτάθλημα για καμία εβδομάδα. Η ουσία έμενε ίδια. Καμία λύση, καμία αντιμετώπιση. Μόνο προς τα κάτω. Μέχρι τον επόμενο. Μέχρι το επόμενο αστυνομικό δελτίο.

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις εξέδωσαν οι περισσότερες ΠΑΕ. Η ΑΕΚ «να πάψει να λειτουργεί η ελληνική διαιτησία υπό καθεστώς τρομοκρατίας». Ο Παναθηναϊκός «η μαφία ζει και βασιλεύει, περαστικά στον κύριο Τζήλο και το ελληνικό ποδόσφαιρο». Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΠΑΟΚ, φυσικά στο ίδιο πνεύμα και μακριά από το ποστάρισμα του διευθυντή επικοινωνίας του: «Η Πολιτεία και οι ποδοσφαιρικές Αρχές πρέπει επιτέλους να ασχοληθούν σοβαρά με την εύρεση και την καταδίκη των ηθικών και φυσικών αυτουργών τέτοιων επιθέσεων, που δίνουν την αίσθηση πως ο υπόκοσμος είναι ισχυρότερος από τους νόμους».

Ανακοίνωση φυσικά εξέδωσε και η ΕΠΟ: «Για μια ακόμα φορά το παρακράτος των τραμπούκων του ελληνικού ποδοσφαίρου χρησιμοποιεί μεθόδους μαφίας, προκειμένου να επιβάλει κλίμα φόβου και αίσθημα απειλής προς πάσα κατεύθυνση, και με αυτόν τον τρόπο να επιβάλει τον δικό του “νόμο” στο άθλημα και όσους υγιείς ασχολούνται με αυτό». «Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καταδικάζει με αποτροπιασμό και αηδία την επίθεση και τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της, οι οποίοι με τους τραμπουκισμούς τους δεν χτυπούν μόνο τα άθλημα, αλλά υπονομεύουν την ίδια την Ελληνική Κοινωνία και τη Δημοκρατία μας» αναφέρει σε άλλη σημείο. Ολοι λοιπόν, ή τέλος πάντων σχεδόν όλοι, προς την ίδια κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα όμως συγκεκριμένο. Και η κατάσταση μόνιμη.

Σκέφτονται αποχή

Οι διαιτητές θέλουν να κάνουν αποχή μετά το συμβάν. Ο Μέλο Περέιρα και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος τους ζητούν να το ξανασκεφτούν: «Κατανοούμε απόλυτα την αγωνία και τους προβληματισμούς σας, ταυτιζόμαστε πλήρως με τη συναισθηματική σας κατάσταση, γνωρίζουμε άριστα το περιβάλλον στο οποίο καλείστε να έχετε υψηλού επιπέδου απόδοση και πάνω απ’ όλα καταδικάζουμε απερίφραστα το εκτός κάθε ορίου και λογικής συμβάν της Λάρισας. Εχουμε αποφασίσει να λάβουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα». «Παρακαλούμε να είστε παρόντες στα γήπεδα με συνέπεια και με στόχο να αποδειχθεί η ακεραιότητά σας για μία ακόμα Κυριακή. Και σας καλούμε την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου, στις 11.00, στα γραφεία της ΕΠΟ, προκειμένου όλοι μαζί, η ΕΠΟ, η Super League, η ΚΕΔ, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμων των FIFA/UEFA κ. Πετρ Φούσεκ και οι εκπρόσωποί σας, που εσείς θα επιλέξετε, να δρομολογήσουμε μαζί την “επόμενη μέρα”. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τις απαιτούμενες αλλαγές για να περιφρουρήσουμε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα» έγραψε σε επιστολή του ο πορτογάλος αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ.

Κάθε σχόλιο είναι περιττό. Προφανώς ο Πορτογάλος δεν έχει καταλάβει ή δεν λέει να καταλάβει πως ζούμε τη μέρα της Μαρμότας. Με επαναλαμβανόμενες τραγικές διαιτησίες, με την αίσθηση πως δυστυχώς δεν υπάρχουν ανθρώπινα λάθη, με πρόσωπα συγκεκριμένα που μοιάζουν πάνω από τους νόμους που επιβάλλονται. Είναι το ναδίρ για το οποίο μίλησε ο Ολυμπιακός. Είναι η απορία. Αλήθεια, ακούει κανείς;