Μιλώντας στα αποδυτήρια μετά τον θρίαμβο της ομάδας του στη Βαρκελώνη με 69-60 επί της Μπαρτσελόνα (αγώνα που δυστυχώς δεν μπόρεσαν να δημοσιεύσουν «ΤΑ ΝΕΑ», όπως και οι άλλες πολιτικές εφημερίδες λόγω της απεργίας του δικτύου των διανομέων), ο Ντέιβιντ Μπλατ μετά τα συγχαρητήρια και τις παρατηρήσεις κατέληξε: «Αυτή η νίκη πρέπει να πιάσει τόπο και για να γίνει αυτό χρειάζεται να νικήσουμε και την Πέμπτη»!

Το αποψινό παιχνίδι στο ΣΕΦ (21.00, Νοvasports 2) κόντρα στην Γκραν Κανάρια στα χαρτιά είναι από τα πιο εύκολα στη διοργάνωση και η πλειονότητα του κόσμου το θεωρεί εύκολο. Είναι όμως έτσι;

«Εγώ ξέρω ότι έχουν ήδη πέντε νίκες σε μία πολύ δύσκολη διοργάνωση όπως η Euroleague. Εμείς στην ομάδα πάντως το αναγνωρίζουμε. Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει ότι δύο πράγματα είναι άπειρα. Το σύμπαν και η ηλιθιότητα, αν και για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος. Παρεμπιπτόντως, ήταν σπουδαίος άνθρωπος ο Αϊνστάιν και νομίζω πως ήταν ένας σπουδαίος… Ελληνας. Φυσικά και έχω αποδείξεις (γέλια) για αυτό, αλλά νομίζω ότι όλοι οι μεγάλοι ήταν Ελληνες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», είπε με πολύ κέφι ο τεχνικός του Ολυμπιακού, που θέλει να δει την ομάδα του να βγάζει την ίδια ενέργεια και απόψε. Οσο για την κούραση; «Θα τη διώξει από τους παίκτες ο κόσμος που μας βοήθησε τόσο με την Εφές», σχολίασε.

Στο παιχνίδι της Βαρκελώνης ο Ολυμπιακός επικράτησε σχετικά άνετα της Μπαρτσελόνα με 69-60 έχοντας σχεδόν σε όλο το δεύτερο ημίχρονο διψήφιες διαφορές, που έφτασαν κάποια στιγμή ακόμα και στους 13 πόντους (54-41 λίγο πριν από το τέλος της 3ης περιόδου).

Πέραν της εκπληκτικής εμφάνισης του Νίκολα Μιλουτίνοφ (με 18 π. και 14 ριμπ. έκανε ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα), ο Ντέιβιντ Μπλατ για πρώτη φορά φέτος πλησίασε τόσο πολύ σε αυτό που θέλει να παρουσιάσει. Μια ομάδα με απίστευτη αλληλοκάλυψη στην άμυνα (υποχρεώνοντας τους Καταλανούς να τους «σκάνε» οι επιθέσεις στα χέρια με τη λήξη των 24») και τρομερό πλουραλισμό στην επίθεση με εξαιρετική κίνηση με και χωρίς την μπάλα.

Ναι, η Μπαρτσελόνα δεν είναι Ρεάλ Μαδρίτης ή Φενέρμπαχτσε και ΤΣΣΚΑ αλλά στην έδρα της είναι μια υπολογίσιμη δύναμη την οποία οι Ερυθρόλευκοι εγκλώβισαν, κρατώντας την αρχικά στους 41 πόντους σε 28 λεπτά και συνολικά στους 60!

Αλάνθαστος αρχηγός

Ο Βασίλης Σπανούλης έπειτα από έξι χρόνια στην Ευρωλίγκα τελείωσε και πάλι αγώνα χωρίς λάθος και δεν είναι τυχαίο. Τόσο ο Ουίλιαμς-Γκος (σε εξαιρετικό παιχνίδι εκτός ΣΕΦ για πρώτη φορά) όσο και ο Στρέλνιεκς του έδιναν την οικονομία του χώρου και του σουτ στο παιχνίδι, με τον αρχηγό να έχει ξεκούραστα 14 πόντους και 3 ασίστ.

Ναι, δεν εξαρτάται επιθετικά το 80%-90% της ομάδας πλέον από αυτόν και είναι κάτι που έστω και ασυναίσθητα τον αποφορτίζει.

Οι τρεις ψηλοί της Μπάρτσα (Σεραφέν, Πούστοβιτς και Τόμιτς) είχαν συνολικά 8 πόντους και 6 ριμπάουντ, δηλαδή 10 πόντους λιγότερους και 8 ριμπάουντ λιγότερα από όσα είχε μόνος του ο Μιλουτίνοφ (18 π. 14 ρ.).