Φουσκώνει ακόμα περισσότερο το κύμα για την επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους μετά την πρόσφατη απόφαση-πιλότο του ΣΤ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με δεδομένο ότι η απόφαση αφορά περίπου 470.000 εν ενεργεία υπαλλήλους, το μπαράζ των αιτήσεων και αγωγών λαμβάνει πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά από τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας που κόπηκαν το 2013 έχουν στη διάθεσή τους μόνο 5 εργάσιμες ημέρες για να υποβάλουν αίτηση στη διεύθυνση μισθοδοσίας της υπηρεσίας τους. Με την αίτηση παγώνουν τον χρόνο παραγραφής και μπορούν έτσι να διεκδικήσουν αναδρομικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση όμως οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Η υποβολή της αίτησης δεν σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν πίσω τα αναδρομικά από τα δώρα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν νομικοί η αίτηση είναι απαραίτητη για να σταματήσει να τρέχει ο χρόνος παραγραφής και το επόμενο βήμα είναι η δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών με την κατάθεση αγωγών.

Οι διεκδικήσεις συνολικά κινούνται στο επίπεδο των 1.000 ευρώ τον χρόνο, καθώς το 2010 τα δώρα στο Δημόσιο μειώθηκαν για όλους στα 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ για το Πάσχα και 250 ευρώ για το επίδομα αδείας.

 

Η ΑΙΤΗΣΗ. Για την υποβολή της αίτησης οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Η αίτηση πρέπει να αναφέρεται ρητά στην πληρωμή των δώρων και των επιδομάτων, η καταβολή των οποίων έχει διακοπεί πλήρως από το 2013.

2. Στην αίτηση πρέπει να αναγράφεται το εξής κείμενο: «Να μου καταβάλετε αναδρομικά, από το έτος 2013 μέχρι και σήμερα, τα ποσά που αντιστοιχούν στα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, τα οποία παρακρατήσατε παρανόμως, συμμορφούμενοι με τις ανωτέρω οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Να μου καταβάλλετε από τούδε και στο εξής, για κάθε έτος και αδιακόπως, τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, όπως αυτά καταβάλλονταν πριν από την κατάργησή τους (31/12/2012)».

3. Η αίτηση υποβάλλεται στη Διεύθυνση Μισθοδοσίας της υπηρεσίας κάθε υπαλλήλου, ενώ πρέπει να κοινοποιηθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Μετά την υποβολή της αίτησης, ο υπάλληλος λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου.

Σημειώνεται ότι το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ παραπέμπει την απόφαση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου για οριστική κρίση, μέχρι τη δημοσίευση της οποίας τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Η ΑΔΕΔΥ ενημερώνει με επιστολή της προς τις Ομοσπονδίες-μέλη της, τα Νομαρχιακά Τμήματα και τους Γενικούς Συμβούλους σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των δώρων και του επιδόματος αδείας. Οπως αναφέρει, προς το παρόν δεν χρειάζεται καμία άλλη ενέργεια πέραν της αίτησης για διακοπή της παραγραφής την οποία, όσοι δεν υπέβαλαν, μπορούν να την υποβάλουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Σημειώνεται ότι η παραγραφή των πάσης φύσεως μισθολογικών αξιώσεων έναντι του ελληνικού Δημοσίου έχει κριθεί ως «ακριβόχρονα» διετής. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν αξίωση για επιδόματα εορτών και αδείας, ασκηθείσα για πρώτη φορά εντός του 2018, μπορεί να καταλάβει διάστημα από το τέλος του 2016 και μετά. Πρόκειται επομένως για διεκδίκηση συνολικού ύψους 2.500 ευρώ για κάθε υπάλληλο (δώρο Χριστουγέννων 2016 και δώρα και επίδομα αδείας για τα έτη 2017 και 2018).