Για τον «Μανώλη του Παππά» θα «απολογηθεί» σήμερα στη Βουλή μια σειρά υπουργών, αλλά χωρίς τον Νίκο Παππά, τουλάχιστον όπως προέβλεπε χθες το βράδυ ο κυβερνητικός προγραμματισμός. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, θα βρεθούν στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, η οποία ζητεί εξηγήσεις για την υπόθεση της ΔΕΠΑ και τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη. Οι υπουργοί Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, και Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου θα κληθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα που εγείρει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει εμπλοκή κυβερνητικών παραγόντων στην υπόθεση διόγκωσης του χρέους της ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, προς τη ΔΕΠΑ, αλλά και σε όσα αποκαλύπτονται σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε ο άλλοτε συνεργάτης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, Μανώλης Πετσίτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος έχει δηλώσει στα «ΝΕΑ» ότι δεχόταν στο γραφείο του «επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον κ. Πετσίτη, ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου».

Ο Σταθάκης. Το κύριο βάρος των εξηγήσεων αναμένεται να σηκώσει ο Σταθάκης, ο οποίος, πάντως, έχει ήδη σπεύσει να δηλώσει σχετικά με τις καταγγελίες της ΝΔ ότι έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις, ενώ ειδικά για την κατηγορία περί χρέους της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, έχει πει ότι τα 90 από τα 120 εκατ. ευρώ του χρέους είχαν δημιουργηθεί πριν από το 2015, δηλαδή επί κυβερνήσεων ΝΔ, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μικρή αύξηση της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η βασική γραμμή άμυνας της κυβέρνησης.

Κλίμα δυσφορίας. Οσον αφορά τον ρόλο του Πετσίτη, αν και επισήμως διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ωστόσο στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί κλίμα δυσφορίας και ερωτηματικών. Ο Σάκης Παπαδόπουλος έχει μιλήσει για μηδενική ανοχή σε ό,τι προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, επισημαίνοντας την ευθύνη που έχουν όλοι για τις επιλογές των συνεργατών τους, ενώ ο Νίκος Ξυδάκης έχει πάρει σαφείς αποστάσεις ασφαλείας: «Δεν γνωρίζω τον κύριο, ούτε ως δημόσιο πρόσωπο, ούτε ως κρατικό λειτουργό, ούτε ως κοινωνική συναναστροφή. Δεν έχω τίποτε να πω, το όποιο θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή» έχει πει. Και βεβαίως ο Νίκος Φίλης έχει πει για τον «βοηθό του Νίκου Παππά», όπως τον έχει αποκαλέσει, «εάν αποδειχθούν, χρειάζονται εξηγήσεις για όλα όσα έχουν γραφτεί», αν και έχει εκφράσει τον φόβο ότι «γίνεται μια συζήτηση χωρίς να υπάρχουν στοιχεία και δεν θα ήθελα να δηλητηριαστεί η πολιτική σκηνή».