Για… μπίζνα με απευθείας αναθέσεις και νομιμοποίηση «ύποπτων» συμβάσεων στο Προσφυγικό κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την κυβέρνηση, που χθες έφερε μία σειρά από τροπολογίες στη Βουλή, προκειμένου να καλυφθούν ακόμη και αναδρομικές δαπάνες.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», το οποίο ξεκίνησε χθες να συζητείται στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου – και αναμένεται μετά τις αντιδράσεις η συζήτηση να συνεχιστεί και σήμερα – προστέθηκαν τροπολογίες άλλων υπουργείων, μεταξύ αυτών και μία του υπουργείου Αμυνας, που στην πράξη νομιμοποιεί δαπάνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα του Προσφυγικού.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία του υπουργείου Αμυνας κάνει ουσιαστικά λόγο για αναδρομική νομιμοποίηση συμβάσεων, που έχει πραγματοποιήσει το εν λόγω υπουργείο από το 2016 και έπειτα και οι οποίες «μπορούν να αναληφθούν και να πληρωθούν εις βάρος πιστώσεων του τρέχοντος ή του επόμενου οικονομικού έτους, δαπάνες που διενεργήθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου για την ίδρυση, κατασκευή και συντήρηση των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και των Ανοιχτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και τη λειτουργία των Κέντρων και Δομών αυτών, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών», αναφέρεται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ. Μάλιστα, σημειώνεται στην ειδική έκθεση της τροπολογίας πως οι δαπάνες που θα προκληθούν από τη νομιμοποίηση θα αντιμετωπίζονται από πιστώσεις είτε του τακτικού προϋπολογισμού είτε του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του ΥΠΕΘΑ». Πάντως, και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, επισημαίνεται πως «θεωρούνται νόμιμες και μπορούν να αναληφθούν και να πληρωθούν σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019 του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μισθώσεις που υπογράφηκαν και δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή από το Υπουργείο Εσωτερικών για λογαριασμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής μέχρι τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου, χωρίς την τήρηση των διαδικασιών του προεδρικού διατάγματος 80/2016 περί ανάληψης υποχρεώσεων από τους διατάκτες».

Σύμφωνα δε, με την αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι δαπάνες, αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για αναδρομική νομιμοποίηση όλων των συμβάσεων που έχουν συνάψει τα εν λόγω υπουργεία για το Προσφυγικό.

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Οπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, αρκετές από τις συμβάσεις αυτές που πλέον νομιμοποιούνται δεν είχαν καν «ανέβει» στη Διαύγεια ενώ σε ορισμένες είχε μπει… φρένο από τα ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδότησης, που τις έκριναν μη επιλέξιμες. Εμπόδιο ήταν για αρκετές και το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιείται όποια σύμβαση κυκλοφορεί. Πρόκειται για το μεγάλο πάρτι των νομιμοποιήσεων» λένε χαρακτηριστικά.

Οπως ήταν φυσικό, οι διατάξεις και οι τροπολογίες που αφορούσαν την αναδρομική νομιμοποίηση συμβάσεων προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό πως η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη έκανε λόγο για «πλυντήριο που νομιμοποιεί παλιά, σημερινά και μελλούμενα» και πρόσθεσε ότι στην κυβέρνηση είναι «όλοι ύποπτοι για τα σκάνδαλα των απευθείας αναθέσεων».

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνιζαν χθες στα «ΝΕΑ» πως το νομοσχέδιο του υπουργείου ουσιαστικά τακτοποιεί θέματα που είχαν μείνει εκκρεμή και κατά κύριο λόγο ρυθμίζονται ζητήματα, πληρωμές και συμβάσεις έργων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών, τα οποία λήγουν στο τέλος του έτους και με το νομοσχέδιο παίρνουν μια μικρή παράταση για να ολοκληρωθούν.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί έρευνα ύστερα από αξιολόγηση πληροφοριών της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG Home) για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν το Προσφυγικό στην Ελλάδα.