Σύστημα προσλήψεων που στηρίζεται κατά 50% στην προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών και κατά 50% στα ακαδημαϊκά τους προσόντα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ανοίγοντας όμως «πόλεμο» με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που δεν θέλουν μοριοδότηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, καθώς θεωρούν ότι αρκεί για την πρόσληψή τους ένας απλός προπτυχιακός τίτλος. Ο υπουργός Παιδείας προχώρησε σε τολμηρή κίνηση υπέρ της ποιότητας της Εκπαίδευσης με την ανακοίνωση ενός νέου συστήματος πρόσληψης των εκπαιδευτικών στο οποίο μοριοδοτουνται επαρκώς και οι ακαδημαϊκοί τίτλοι των υποψηφίων (μεταπτυχιακοί τίτλοι, διδακτορικά κ.λπ.). Η προϋπηρεσία βέβαια τελικά έχει προβάδισμα, καθώς είναι προφανές ότι είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που έχουν πολλούς μήνες προϋπηρεσίας στην Εκπαίδευση από εκείνους που έχουν όλους τους υψηλούς ακαδημαϊκούς τίτλους που απαιτούνται για να είναι επιλέξιμοι.
Μελανό σημείο ωστόσο του νέου συστήματος είναι ότι εφόσον καταργούνται οι γραπτές εξετάσεις, το ΑΣΕΠ θα έχει στη διάθεσή του το πολύ 6 – 7 μήνες για να ελέγξει χιλιάδες τίτλους σπουδών και δικαιολογητικά προϋπηρεσίας των χιλιάδων εκπαιδευτικών που θα αιτηθούν πρόσληψης, κάτι που προφανώς θα απειλήσει το σύστημα με κατάρρευση.
Συγκεκριμένα, έως 120 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο παίρνουν οι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία και μέχρι 120 μονάδες αν έχουν όλους τους τίτλους που απαιτούνται.
Προβλέπονται και κοινωνικά κριτήρια που παραμένουν όμως ακόμη ασαφή και μπορεί αυτά να ανατρέψουν την ισορροπία μεταξύ προϋπηρεσίας και ακαδημαϊκών τίτλων. Ετσι, αναφέρεται το κριτήριο των τέκνων (χωρίς να προσδιορίζεται ο αριθμός τους) και η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου. Τα μόρια στις κατηγορίες αυτές θα προκύψουν από τη διαβούλευση για το θέμα.
Οι αιτήσεις των υποψήφιων εκπαιδευτικών θα κατατεθούν τον Ιανουάριο για τις 4.500 θέσεις που θα προκηρυχθούν για την Ειδική Αγωγή και την άνοιξη του 2019 θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις για τις υπόλοιπες 10.500 θέσεις στη Γενική Εκπαίδευση.
Αντίθετες οι ομοσπονδίες. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας από τη πλευρά τους (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) δεν πήγαν χθες στο ραντεβού στο οποίο τις κάλεσε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή για να τις ενημερώσει για το νέο σύστημα διορισμών. Μάλιστα την ίδια ώρα πραγματοποιούσαν κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, όπου και υπήρξε ένταση και ακούστηκαν συνθήματα διαμαρτυρίας.
Οπως ανακοινώθηκε και επίσημα χθες, θα γίνεται προκήρυξη προσλήψεων κάθε δύο χρόνια και τίθεται σε ισχύ ενιαίο σύστημα μοριοδότησης για μόνιμους και αναπληρωτές, ενώ συντάσσεται ενιαίος πίνακας για τον διορισμό μονίμων όσο και για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για την εξασφάλιση της Παιδαγωγικής Επάρκειας όσων εκπαιδευτικών δεν τη διαθέτουν.
Για τη διετή υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση τα συναρμόδια υπουργεία θα καταθέσουν άμεσα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ενώ στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία μειώνεται ο μέγιστος αριθμός ανά τμήμα στους 22 μαθητές, από 2019-2020.