Προς νέα αναβολή (τη δεύτερη κατά σειρά) οδεύει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη. Η παρατηρούμενη τις τελευταίες ημέρες κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, που χθες διαμόρφωσε ένα εκρηκτικό σκηνικό, δεν αφήνει περιθώριο για τέτοιου είδους επισκέψεις.
Ούτε βεβαίως οι πολεμικές δηλώσεις του τύπου «θα τους συντρίψουμε» ή «θα τους ισοπεδώσουμε» ή «ένα χιλιοστό κίνηση αν κάνουν, θα τους τσακίσουμε», δηλώσεις που κάνει συνεχώς από τα ακριτικά νησιά ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος διατηρώντας την ένταση. Ετσι οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά και βραχονησίδες το ίδιο, ενώ οι Τούρκοι για να δείξουν την παρουσία τους προκειμένου να γκριζάρουν συνεχώς τις βραχονησίδες δεν διστάζουν να διατάζουν τους πιλότους τους να κάνουν ακόμα και υπερπτήσεις σε ύψος… στρατόσφαιρας, όταν δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά σε μεγάλο ύψος. «Προστατεύουμε τη γαλάζια πατρίδα μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» έσυρε και χθες τον χορό των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων ο υπουργός Αμυνας της γείτονος Χουλούσι Ακάρ.
ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. Οι αντιδράσεις πάντως της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν αβέβαιες και επαμφοτερίζουσες. Ο Καμμένος δεν δίστασε τις προάλλες να ευχαριστήσει τον τούρκο υπουργό Αμυνας και να τον προσκαλέσει στην Ελλάδα (η πρόσκληση εκκρεμεί) επειδή απελευθέρωσε τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη. Την ίδια ώρα που προσκαλεί τον τούρκο ομόλογό του στην Ελλάδα, προειδοποιεί ότι «θα τσακίσει» τους Τούρκους εάν τολμήσουν να κάνουν ένα χιλιοστό. Και ανακοινώνει από το Καστελλόριζο την πρόθεση για δημιουργία ΑΟΖ Καστελλόριζου, αιφνιδιάζοντας και προβληματίζοντας με τους λεονταρισμούς όχι μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος από το Ισραήλ όπου βρισκόταν το μόνο που μπόρεσε να κάνει ήταν να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Αυτό αναμένεται να είναι και ένα από τα βασικά μηνύματα της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Με ποια αρμοδιότητα, διερωτώνται πολλοί και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Καμμένος προαναγγέλλει ΑΟΖ στο Καστελλόριζο; Χωρίς να συνεδριάσει κανένα κυβερνητικό όργανο, ούτε καν το ΚΥΣΕΑ, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία με γειτονικές χώρες, χωρίς (πιθανότατα) να το γνωρίζει και το Μαξίμου; Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που εξαγγέλλονται με αιφνιδιασμό νέες πολιτικές που αφορούν τα εθνικά μας θέματα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά (την ημέρα που παρέδιδε το υπουργείο Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα) για μονομερή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης; Μια δήλωση που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου να τρέχει και να μη φτάνει για να τη διορθώσει, προτού την… υιοθετήσει.
Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό κανονικές συνθήκες συγκαλείται υπό τον υπουργό Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο ο Τσίπρας παρέδωσε αυτή την αρμοδιότητα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο. Αυτός θα προεδρεύσει, αυτός τελευταίως πραγματοποιεί όλες τις συναντήσεις και συνομιλίες (ακόμα και σε ανώτερο επίπεδο, όπως αυτές με τον Πομπέο στην Ουάσιγκτον) ως κανονικός υπουργός Εξωτερικών.
Κι όμως, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός είχαν εξαγγείλει (ύστερα πάλι από μια ένταση που παρατηρήθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις) Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Τότε μάλιστα (όπως ερμηνεύτηκε) για να επιφέρει προφανώς πλήγμα στη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής είχε προσκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Σταύρο Θεοδωράκη για να τους πει τις απόψεις του για το Συμβούλιο αυτό, το οποίο ουδέποτε λειτούργησε, προκαλώντας όμως ρήγμα στις σχέσεις Θεοδωράκη – Φώφης Γεννηματά και ρήγμα, τότε, στις σχέσεις Ποταμιού και ΝΔ.
ΤΙ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Αν και στην Αγκυρα θεωρούν ότι τα μείζονα θέματα που απασχολούν την τουρκική εξωτερική πολιτική είναι η Συρία και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις (και όχι τέλος πάντων η Ελλάδα), τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν στο Αιγαίο. Την Τουρκία ενόχλησε περισσότερο η στρατιωτική άσκηση Κύπρου – Ισραήλ που έγινε πριν από λίγες ημέρες, καθώς και η τριμερής διάσκεψη Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου και η συμμετοχή σε αυτήν για πρώτη φορά του αμερικανού πρεσβευτή στο Ισραήλ. Βεβαίως, την ενοχλεί και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ όλο και περισσότερο ρόλο θέλουν να διαδραματίζουν σ’ αυτές τις τριμερείς που κύριο στόχο έχουν τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.
Και μέσα σε όλο αυτό το θολό πεδίο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ανακοινώνει ο Ντόναλντ Τραμπ την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία (περίπου 2.000 αμερικανοί στρατιώτες), δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην Τουρκία να επιχειρήσει στη Συρία, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε αμερικανική αντίδραση. Είναι ένα ερώτημα το πώς θα κινηθεί η Ουάσιγκτον έναντι της Ελλάδας εάν η συνεργασία της με την Αγκυρα στα εξοπλιστικά επανέλθει στην κανονικότητα του παρελθόντος.